*Nettavisen* Nyheter.

Derfor ligger Queensland under vann

Foto: AP Photo

Værfenomenet La Niña får skylden for oversvømmelsene nordøst i Australia.

12.01.11 13:04

Flommen i delstaten Queensland i Australia er beskrevet som en innenlands tsunami. Kraftig nedbør førte til at elver gikk over sine bredder og oversvømte et område på størrelse med Tyskland og Frankrike til sammen. I delstatshovedstaden Brisbane har tusenvis av innbyggere forlatt sine hjem i påvente av at flommen der skal nå sitt høydepunkt torsdag.

Værfenomen har skylden
Neville Nicholls, president i Australian Meteorological and Oceanographic Society, sier de som spør etter årsaken til katastrofen må se nærmere på værfenomenet La Niña, skriver The Australian.

Like kraftig som i 1974
Dette værfenomenet spilte også en rolle under den siste storflommen i området i januar 1974, ifølge Nicholls, som sier det er minst like kraftig denne gangen. Den gang ble en tredjedel av sentrum i delstatshovedstaden Brisbane og 17 forsteder oversvømmet. 6000 hjem ble ødelagt av flommen, og 65 ble regelrett skylt bort. 14 mennesker omkom, blant dem en to år gammel gutt som ble revet ut av armene på sin far og druknet i forstaden Inala.

Se værvarsel for Brisbane her

Komplekse værfenomen
La Niña bidrar til kjølig overflatetemperatur i Stillehavet som igjen leder til nedbør over normalen.

- La Niña gjør seg gjeldende i havområdet fra Chile til Australia. Både La Niña og motpolen El Niño er komplekse værfenomener det ikke er så lett å forklare, men det har med sirkulasjonen av luft over havet og i atmosfæren å gjøre. La Niña har skapt en varm og våt værsituasjon på den australske østkysten og mye nedbør, sier StormGeo-meteorolog Ina Ynnesdal Sulen til Nettavisen.

Les også: - Dette er ingen turistattraksjon

Les også: - Vi er strandet i Australia

Fikk forvarsel i fjor
Agata Imielska, klimaforsker ved Bureau of Meteorology, sier til australske ABC News at de allerede i slutten av juni i fjor hadde indikasjoner på at La Niña ville kunne skape problemer. I september kom australske meteorologer med prognoser som tilsa nedbørsmengder over normalen i store deler av Nord-Australia, New South Wales, Sør-Australia og det meste av Vest-Australia. I oktober kom de med prognoser for november til januar som pekte i retning av våte forhold over nordlige og østlige deler av Australia, inkludert store deler av Queensland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.