RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor mangler mannen fruktbarhet

Sist oppdatert:
Menns manglende evne til å gjøre en kvinne gravid skyldes i 15 prosent av tilfellene genetiske faktorer.

(SIDE2): - Det å identifisere de genetiske årsakene er viktig både for prognose og for behandling, skriver Karen Helene Ørstavik, ved avdeling for medisinsk genetikk, Rikshospitalet, i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Ekstra kromosom
Manglende fruktbarhet rammer ca. 10 prosent av parene i den vestlige verden og de hyppigste genetiske årsakene til at menn er ufruktbare er Klinefelter syndrom (mannen har et ekstra X kromosom), og forandringer på Y kromosomet.

– Manglende fruktbarhet hos menn kan i noen tilfeller behandles ved å hente ut spermier. Genetisk betinget ufruktbarhet kan i noen tilfeller behandles ved uthenting av spermier fra bitestikler eller testikler. Denne behandlingen vil bety lite for overføring av manglende fruktbarhet til neste generasjon, skriver Ørstavik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Selv om det ofte er genene som bestemmer årsakene til at menn er ufruktbare er det også en rekke andre faktorer som kan gjøre det vanskeligere for deg å få barn.

Dette kan gjøre deg mindre fruktbar som mann

En god sæduttømming skal inneholde omtrent seksti millioner sædceller. Selv om én er nok for en befruktning, er mange nødvendige for at denne ene skal nå fram.
Det er gjort undersøkelser som viser at en av fem menn, 20 prosent, i befruktningsdyktig alder har svikt i testiklene sine. Det fins ikke noe annet organ i kroppen med tilsvarende store svikttall.

Leveringen svikter
Hvis du har problemer med å få reisning eller orgasme, er det leveringen som ikke fungerer. Hvis transportsystemet ikke funker så når sædcellene aldri ut. Noen menn kan ha fått ødelagt testiklene av kusma eller en annen feil eller sykdom.

Langvarig sykdom
En vanlig influensa kan gjøre deg steril i månedsvis.

Høyt alkoholforbruk
Testiklene fordrar ikke alkohol.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Røyking
Resultater fra assistert befruktning viser at røyking skader sæd-celler og reduserer fertiliteten. Sigarettrøyk er kjent for å gi mutasjoner og kreft i kroppsceller hos mennesker. Det gir grunn til mistanke om at røyking også påvirker mannens kjønnsceller og dermed mannens fertilitet

Miljø og aldring
Studier viser at blypåvirkning og aldring skader spermiene og deres svømmedyktighet. Menneskelige spermier er skjøre skapninger som blir langsommere allerede i tyveårene. De er også mottagelig for skader forårsaket av bly i miljøet. Dette viser to nye studier.

Forskerne fant ut at bare det å bli eldre frarøver spermiene deres fulle evne til å svømme, og til å finne veien til det kvinnelige egget. I en annen studie fant forskerne ut at menn med høyere blyverdier i sæden produserte færre friske sædceller. Heldigvis vil ingen av disse problemene medføre permanent barnløshet for menn. Selv om sædcellene er færre, eller om de er misdannede, sier forskerne at det er fortsatt mange nok igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dårlig kosthold
Er du altfor tykk eller altfor mager er du også lite fruktbar.

(Kilder: Lommelegen, Mozon, Ønskebarn)

For kvinner er det også mange grunner til at man ikke blir gravid. Les saken: Bli maks fruktbar

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere