Gå til sidens hovedinnhold

Derfor måtte Frithjof Jacobsen si opp i VG

Årsaken til at VGs sjefkommentator Frithjof Jacobsen sa opp stillingen sin denne uka, var et skjult forhold til Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Jette Christensen.

Nettavisen har fått bekreftet bakgrunnen for saken av flere uavhengige kilder.

Også sjefredaktør Gard Steiro i VG bekrefter bindingene til en stortingsrepresentant. Se hans kommentar lenger nede i saken.

Etter at det ble kjent for VG at Nettavisen ville publisere en sak om forholdet, valgte Steiro også å legge ut en forklaring i VG.

Nettavisen skrev først at Jacobsen hadde "bindinger" til en sentral Arbeiderpartipolitiker. Like etter at saken ble kjent, gikk Frithjof Jacobsen selv ut i Medier24 og fortalte at det var snakk om et kjæresteforhold til Jette Christensen.

Her fortalte han at han ønsker å etablere et forhold til Ap-politikeren.

Saken har stor politisk betydning, fordi den kan kaste lys over forholdet mellom Norges største avis og Norges største parti.

Les mer

Her er Giske-varslene

Kaster lys over Giske-saken

Den kaster også nytt lys over Giske-saken, der VG var en av de viktigste pådriverne i saken mot nestleder Trond Giske. Christensen har i flere saker samarbeidet tett med nestleder Hadia Tajik, som har og hadde forbindelse til flere av varslerne mot Giske.

Like før jul ble det kjent at Tajik var i et kjæresteforhold til journalist Kristian Skard i Dagens Næringsliv. Dette forholdet skal etter deres eget utsagn ha oppstått etter at Giske-saken var avsluttet.

- Det jeg kan si er at jeg har sagt opp i VG, og det var mitt, selvstendige valg, sier Frithjof Jacobsen til Nettavisen. Ut over det vil han ikke kommentere saken.

Nettavisen har også gjort forsøk på å komme i kontakt med Jette Christensen, uten å lykkes.

Delvis kjent

Det er ikke klarlagt hvor lenge bindingene mellom Jacobsen og Christensen har eksistert, men de skal ha eksistert gjennom hele den omfattende Giskesaken.

Forholdet skal ha vært kjent lenge i deler av det politiske miljøet, og også blant noen av VGs journalister.

Nettavisen har grunn til å tro at Jacobsen tidligere har benektet eller bagatellisert forholdet overfor VGs ledelse. Da det ble kjent at han tidligere ikke hadde fortalt den fulle og hele sannheten, valgte han mandag å si opp stillingen sin med øyeblikkelig virkning.

Fri og uavhengig?

Nettavisen sendte i dag onsdag følgende spørsmål til VGs politiske redaktør Hanne Skartveit:

"Nettavisen har fått opplysninger fra flere uavhengige kilder om at en ledende kommentator i VG har hatt bindinger til en ledende Ap-politiker.

Er dette opplysninger som er kjent for dere også? I så fall: Hva har VG gjort for å undersøke om bindingen har hatt føringer for VGs kommentarvirksomhet?

Og hva har VG gjort for å sikre den nødvendige tilliten som leserne må kunne ha til at VGs kommentarvirksomhet er fri og uavhengig?"

Ikke forenlig

Skartveit har ikke svart på Nettavisens henvendelse, men sjefredaktør Gard Steiro kom etter en tid tilbake og sa at han verken vil avkrefte eller bekrefte Nettavisens opplysninger.

Senere onsdag kom han likevel igjen tilbake til Nettavisen, og bekreftet opplysningene om Jacobsens nære relasjon til en stortingspolitiker, og at dette ikke var forenlig med å være kommentator i VG.

- Har bindingen til politikeren hatt betydning for VGs kommentarvirksomhet?

- Det er det bare Jacobsen som kan svare på. Vi har nå gått gjennom alle hans artikler, men vi har ennå ikke konkludert på det spørsmålet, sier Steiro til Nettavisen.

Jette Christensen sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre. På Stortinget er hun medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen. Dette har lenge vært et profilert område også for Jacobsen.

Sentrale kilder

Frithjof Jacobsen har inntil denne uka vært leder av kommentaravdelingen i VG. Han var flere ganger aktiv med tydelige kommentarer til Giske-saken, og også flere andre av VGs kommentatorer og journalister tok tydelig parti i saken.

Kilder i VG forteller at også i resten av VG-huset har Frithjof Jacobsen vært en tydelig "sterk mann", med stor innflytelse på VGs satsinger og vinklinger.

Om Jacobsen også har vært med å bestemme VGs nyhetsmessige dekning av andre saker, vil Gard Steiro ikke gå nærmere inn på.

Han vil heller ikke kommentere om saken kan kaste lys over VGs mange skjulte kilder i politiske saker. I det politiske miljøet har det lenge vært en kjent sak at VG har sittet med helt sentrale, anonyme kilder i ulike saker, særlig i Arbeiderpartiet.

- Det jeg kan si er at nyhetsdekningen og kommentarvirksomheten går i to ulike linjer, med ulike beslutningsmyndigheter, sier Steiro.

- Viktig å publisere

Generalsekretær Arne Jensen mener at dette er en sak av stor viktighet for offentligheten, fordi allmennheten har krav på å vite om skjulte bindinger.

- Skjulte forbindelser mellom en respektert kommentator i Norges største avis og en sentral politiker har absolutt offentlig interesse. Dette er en type bindinger mellom ulike maktsentra i samfunnet som det nettopp er pressens oppgave å avdekke, sier han.

Han legger til at man selvsagt må ta menneskelige hensyn i saker som dette.

- Det kan likevel ikke stoppe mediene i å fortelle om de nøkterne fakta i saken, sier Arne Jensen til Nettavisen.

Omdømme og troverdiget

Det vakte oppsikt da Dagens Næringsliv for tre år siden gikk gjennom hundrevis av saker som den tidligere profilerte journalisten Daniel Butenschøn hadde skrevet i DN.

Det viste seg at flere av sakene var delvis oppdiktet, og sjefredaktør Amund Djuve satte igang et omfattende arbeid med å gjennomgå alle sakene journalisten hadde skrevet, for å bevare avisens rykte.

Les mer

Flau DN-redaktør avslører alt jukset

Til sammen ble det publisert rettelser og presiseringer i 40 artikler i forsøk på å bevare avisens troverdighet og omdømme.

- Vil VG nå gå gjennom Jacobsens arbeid for å se om bindingen til stortingsrepresentanten kan ha hatt innvirkning på hans artikler og kommentarer - eller på VGs politiske journalistikk?

- Ja, vi har allerede gått gjennom sakene hans, men vi har som sagt ikke konkludert. Det jeg kan være klar på er at det er viktig at leserne kan være trygge på at journalistikken i VG er fri og uavhengig, sier Steiro.

Respektert kommentator

Ved siden av å være en respektert kommentator, er Frithjof Jacobsen også kjent som vokalisten Biff Malibu i rockebandet Gluecifer. Han er også profilert halvdel i VGs podcast "Giæver og Joffen".

For dette arbeidet ble Jacobsen og makker Anders Giæver tildelt prisen som "Årets meningsbærer" av Oslo Redaktørforening i fjor. Jacobsen fikk Riksmålsforbundets pris Gullpennen i 2015.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus