Gå til sidens hovedinnhold

- Derfor melder Yr sol, mens i virkeligheten blir det skyer

Meteorologen forklarer hvorfor solen lot vente på seg for mange i Oslo-fjorden lørdag.

Lørdag ettermiddag var det meldt om strålende sol på Østlandet, og mange hadde nok sett frem til en dukkert i Oslofjorden lørdag formiddag:

– Benytt sjansen til sol og varme når godværet først er her! var beskjeden på torsdag fra meterologen om helgeværet.

Lørdag lot likevel solen vente på seg. Først i 15-tiden dukket solstrålene opp i Oslo sentrum:

– Jeg var på massevis av radiosendinger i går og sa at i Oslo-fjorden kan det bli skyer, så ikke dra ut til kysten, sier statsmeteorolog Bente Wahl med et glimt i øyet til Nettavisen lørdag klokken 14.30.

– Det er veldig typisk, og det var jo varslet at tåkeskyene på kysten kunne bli liggende ganske langt ut på dagen.

Yr-appen til Nettavisens journalist lovet sol allerede tidlig på lørdag formiddag, men et par timer senere, klokken 13.00, var det fullstendig overskyet i hovedstaden:

– Veldig ofte så letter slike tåkeskyer tidligere på Yr enn de gjør i virkeligheten, forklarer Wahl.

– Det er veldig typisk at de blir liggende litt. Noen ganger kan de bli liggende hele dagen ytterst på kysten, mens det er strålende vær veldig mange andre steder.

– Hva er grunnen til det lave skydekket?

– Det er fordi det er veldig fuktig, og da kommer det tåkeskyer om morgenen som solen ikke klarer å løse opp, også blir de liggende, og det er jo der det er mest fuktig, altså nærmest kysten.

– Det er uvanlig at det blir liggende så lenge i august, men vi har hatt en veldig fuktig juli, så det er grunnen. Det er fuktig i bakken, sier Wahl.

– Vi har nok litt av den samme situasjonen i morgen, sier hun.

– Hva er grunnen til at Yr henger litt etter?

– Det er fordi værmodellen ikke klarer å løse opp skyene helt riktig. Skyene er der vi forutså det, men modellen tror disse løses opp tidligere enn det som skjer i virkeligheten. Derfor gir den sol, mens i virkeligheten blir det skyer. Men i 95 prosent av hele Østlandet så er det jo helt korrekt, bortsett fra der halve Norges befolkning bor, midt i Oslo.

I morgen kan det bli tilsvarende situasjon som i dag, der Oslo-beboere ikke trenger å finne frem badetøyet før litt ut på ettermiddagen:

– Det kan bli samme problematikk i morgen, men da kan det også hende at det løser seg opp tidligere. Det er vanskelig å si, men jeg har kanskje en liten følelse på at det vil løse seg opp tidligere i morgen, sier Wahl.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken