*Nettavisen* Nyheter.

Derfor meldte Nokas-Hani seg

Foto: POLITIET (SCANPIX)

- Josuf Hani har lenge ønsket å komme tilbake og gjøre opp for seg, sier advokat Abdelilah Saeme.

25.08.09 22:24

I over fem år har den svensk-albanske Jusuf Hani (28) vært etterlyst for Nokas-ranet i Stavanger.

Hani er den eneste av de 12 Nokas-ranerne som har vært på frifot siden 2004.

Like før midnatt mandag meldte han seg for norsk politi. Han ble umiddelbart pågrepet og innsatt i varetektsarrest.

Les mer:Den siste Nokas-raneren er pågrepet

Politiet i Stavanger opplyser på kveldens pressekonferanse om at de har vært klar over at Hani har oppholdt seg i sitt opprinnelsesland, Makedonia.

Hanis advokat, Abdelilah Saeme, fortalte at Hani har lenge ønsket å komme tilbake til Norge, og gjøre opp for seg.

- Han ønsker å legge dette bak seg, og avgi en forklaring om sin rolle i Nokas-ranet, fortalte Saeme.

Har vært flere alternativer
Politiinspektør Bjørn Andersen fortalte på pressekonferansen at politiet har vurdert flere alternativer for pågripelse av Hani.

- Vi har blant annet vurdert å få han utlevert og pågrepet i Makedonia, eller vente til han dro til et tredjeland og fått han utlevert der, fortalte Andersen.

Men til slutt sto politiet igjen med kun ett alternativ. - Det var å vente på at Hani skulle reise hit og melde seg selv, sa Andersen.

Andersen opplyser om at politiet har vært i dialog med Hani om overgivelse en god stund, og ventet på denne prosessen i lang tid.

Politiet har i hele perioden benyttet seg av det internasjonale politisamarbeidet.

Hani kom sammen med en sambandsmann fra Makedonias hovedstad Skopje, via Wien og Oslo, før han landet i Stavanger like før midnatt og meldte seg for politiet.

Vil sette sluttstrek
- Jeg ble kontaktet av Hani for en god stund siden, og han hadde allerede da et ønske om å komme tilbake og ta siktelsen som var rettet mot han, sa Hanis advokat Abdelilah Saeme.

Saeme fortalte at prosessen har tatt lang tid, blant annet på grunn av presset og stemningen som var i Norge under etterforskningen.

- Han ble skremt da han så de tiltalte i retten påført fotlenker, sa Saeme.

I tillegg var det en del praktiske årsaker som forsinket hans hjemkomst, blant annet reisedokumenter som måtte være på plass.

Hani er ennå ikke blitt avhørt av politiet.

- Han vil sansynnligvis avgi en tilståelse, men noen forklaring er ikke på plass, fortalte Saeme.

Politiet opplyste om at de vil la Hani komme med en åpen forklaring, hvor politiet så senere vil stille spørsmål og hvor ransutbyttet har tatt veien.

Kan få strafferabatt
Ifølge VG Nett kan Hani møte velvilje fra norske myndigheter. Det skal nemlig ha blitt diskutert mye rundt strafferabatt og hvor straffen skal sones.

- Vi har diskutert de tingene veldig mye, men det er litt for tidlig å si noe mer om hva det vil innebære, sier Saeme til VG Nett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Foto (Overvåkingskamera)

Stakk fra Stavanger
Bare timer etter at de 12 ranerne slo til mot Norsk Kontantservice (NOKAS) tellesentral i Stavanger den 5. april 2004, kjørte Jusuf Hani og domfelte Ikmet Kodzadziku ut av Stavanger.

Deres flukt fra byen har senere blitt dokumentert gjennom flere overvåkingskameraer. De to kjørte også rett gjennom sperringene politiet hadde satt opp.

Mens hans venn Ikmet Kodzadziku ble arrestert i Göteborg kort tid etter ranet, fikk politiet aldri tak i Hani.

Både Hani og Kodzadziku er tilknyttet Naser-ligaen i Göteborg, og var tidligere kjent blant annet fra skuddvekslinger mellom kriminelle i Göteborg. Deres sjef, Naser-Dzeljilji, ble for øvrig skutt i Göteborg i 2006.

Kodzadziku hevdet hele tiden at han og Hani hadde vært i Stavanger i forbindelse med et narkotikasalg. Dette ble han ikke trodd på under rettssakene i Stavanger.

Hani har siden april 2004 vært etterlyst internasjonalt for deltakelse i ranet av Norsk Kontantservice (NOKAS) tellesentral i Stavanger den 5. april 2004.

Advokat Abdelilah Saeme er offentlig oppnevnt forsvarer for Jusuf Hani. Saeme var også forsvareren til Ikmet Kodzadziku under Nokas-saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.