RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Photographer: B-D-S (Crestock)

Derfor nytter mammografi

Sist oppdatert:
To blir reddet for hver feildiagnose, mener forskere.

(SIDE2:) Den utvidede bruken av mammografi eller røntgen for å finne kuler eller celleforandringer i kvinnebryst, har vært gjenstand for mye diskusjon de siste årene.

Feildiagnose
Årsaken er at en rekke eksperter mener at den storstilte screeningen av kvinner ofte fører til at kvinner blir operert unødig. Mammografi kan avsløre farlige svulster, men metoden avslører også andre klumper som er godartede og som ikke er noe å uroe seg for.

LES OGSÅ:- Det rammer da ikke meg?
Dette gir økt risiko for brystkreft

Både i Norge og i Storbritannia får kvinner over en viss alder tilbud om mammografi med jevne mellomrom. Debatten om hvorvidt denne praksisen bør fortsette, har vært oppe flere ganger.

Wolfson Institute of Preventive Medicine at Barts and the London School of Medicine and Dentistry har nylig undersøkt 80.000 britiske kvinner som har benyttet mammografitilbudet.

Nytter mer enn det skader
Forskerne fastslår at dagens mammografitilbud redder to kvinner for hver kvinne som får unødvendig behandling. Forskerne konkluderer derfor med at mammografi nytter mer enn det gjør skade. Studien er å finne i Journal of Medical Screening, melder BBC. Per 28 registrerte tilfeller, ble 2,5 kvinner reddet og en kvinne var såkalt overdiagnostisert.

- Med andre ord blir dobbelt så mange kvinner faktisk reddet i motsetning til de som får enten en feil diagnose først, eller får beskjed om at de har en kul i brystet som sender viser seg å være godartet, konkluderer studien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere