RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor røk Janne ut av dansen

Sist oppdatert:
Ekspertene har svaret på hvorfor Janne Formoe måtte forlate parketten sist fredag.

(SIDE2:) Mange har skyldt på kjolen og en kjedelig vals som årsaken til at Janne Formoe og hennes dansepartner Jan Erik ble første kjendispar ut av «Skal vi danse» 2008. Men ifølge ekspertene er det helt andre ting som er årsaken til at TV-seerne vendte henne ryggen. Selv ante ikke Janne hvorfor hun røk ut.

  • Følg «Skal vi danse» på Side2 fredag kveld

- Jeg var nesten mer rolig andre gangen, men da gikk det verre likevel. Jeg så ikke Jan Fredrik og resten av heiagjengen fordi jeg var helt i min egen verden, sa Janne Formoe til Side2 og siktet til kjæresten og venninnegjengen med blant andre Synnøve Skarbø og Pia Tjelta, som var på plass i studio for å støtte henne.

- Provosert av fokus på kjæresten
Men ifølge Christian Sørlie, TV- og radiosjef i Initiative Universal Media var det nok mange andre som hadde sett den kule vennegjengen. Og nå gir han de deler av skylda.

- Først og fremst så danset Janne dårlig og folk hadde forventet bedre av henne. Men jeg har en teori om at samboeren hennes Jan Fredrik Karlsen gjorde utslaget mellom vinn eller forsvinn, påstår han og forklarer.

- TV-kameraene zoomet inn på ham flere ganger i løpet av programmet. Dette hadde sikkert TV 2 regnet med skulle være positivt men jeg tror det provoserte TV-seerne. Det var jo tross alt ikke han som skulle være i fokus.

- Manager og Idoldommer Jan Fredrik Karlsen er en kjendis som det norske folk har for mye meninger om. Det er også dessverre mye antipatier mot ham der ute. Dette kunne derfor slå begge veier, men denne gangen slo det negativt ut. Det var nok mange som tenkte følgende:

- «Herregud må jeg se på han hver fredag hele høsten? Nei takk!»

- Hadde hun derimot hatt en folkekjær kjendis som kjæreste så kunne det vært positivt for hennes videre deltakelse i programmet, sier TV- og radiosjefen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flest kvinner som stemmer
Før «Skal vi danse» hadde premiere var Janne Formoe en av kjendisene som var rangert høyest hos bettingselskapene. Oddssetter Bjarthe Westerheim i spilleselskapet Betsafe.com ble sjokkert da første program var over.

- Jeg trodde Janne kunne danse litt siden hun er skuespiller, men det viste seg å være et skudd i blinde fra min side, forteller han og mener det etter hvert har gått opp for ham hva som egentlig gikk galt.

- Publikum liker underdoger og det var derfor Sigurd Sollien overlevde forrige runde. Samtidig er det en kjensgjerning at det er flest kvinner som stemmer på slike programmer. Så hvis de da får valget mellom en kvinne og en mann som de her hadde med Janne og Burre, vil de som oftest velge mannen, sier han og viser til sin hovedteori om at kvinnene sviktet Janne og derfor røk hun ut. Oddssetteren har også en mer kontroversiell teori.

- Vi må vel også innrømme at de fleste menn ikke liker damer med bein i nesa og som tror de er noe. Nå sier ikke jeg at Janne Formoe er slik, men hun kan muligens oppfattes slik. Samtidig er hun nok også en type kjendis som faller mellom to stoler. Hun er primært kjent for sin opptreden i «Kaptein Sabeltann» og sitt av og på forhold til kjæresten Jan Fredrik Karlsen, avslutter han.

- Ikke folkelig nok
Robinsonprogramleder Christer Falck har selv vært både hatet og elsket av det norske TV-publikummet. Han er ikke i tvil om hva som var årsaken til Jannes raske exit.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Janne og kjendisvenninnene hennes har en litt Hollywoodaktig image. Denne unorske måten å være på funker fint i moteblader som Elle og Costume men ikke hos folk flest. Hun var nok ikke folkelig nok for «whitetrash» seerne. Det er jo tarmslagget av befolkningen som stemmer på slike programmer og for de er hun altfor uoppnåelig. Man må ikke glemme at Norge er middelmådighetens land og at her unner folk artister som Heidi Hauge suksess, påpeker han.

Kjent for å være kjendis
Og skal vi tro markedsanalytiker og kultursosiolog Kjetil Olaussen treffer Falck spikeren på hodet.

- Janne Formoe er ikke en kjendis som har gitt av seg selv og fortalt noe sårt og personlig. Utenom at hun er datteren til Kaptein Sabeltann så er hun primært «kjent for å være kjendis». Hvis man skal bli en folkekjær kjendis må man ha et «til tross for» element for å få sympati. Dette er Mia Gundersen og Lasse Gustavson gode eksempler på. De har klart seg til tross for mye motstand i livet. Enhver kjendis skal representere folket. Det må være et klart element av identifikasjon her som gjør at folk tenker «Jeg kan også klare det», forklarer han.

Skuespillere med oppblåste egoer
Videre mener kultursosiologen at Janne Formoe faktisk fremstår som det motsatte.

- Hun oppfattes som en jente som ble født med sølvskje i munnen og som unnslapp hverdagslivet. Janne kommer fra et høyere samfunnssjikt og det liker ikke folk. Hun har et fravær av å være en vanlig jente. Når hun i tillegg har gått på en eliteinstitusjon som Teaterhøgskolen blir det umulig å kombinere med en posisjon i det populærkulturelle sjiktet.

- Det bidrar ikke til sympati. Tvert imot er det en god grunn til å være skeptisk. Folk oppfatter nemlig skuespillere som noen mennesker med oppblåste egoer som tror at de er noe. De lever som kvasibohemer og har noen patetiske liv som folk ikke oppfatter som meningsfulle, sier han.

Sikrer alle best mulig utgangspunkt
Olaussen mener det derfor er sterke moralske føringer som ligger til grunn når man ser på hvem som blir populære og ikke.

- Det skal være en logikk og man må være likanes og folkelig. Hvis man mister bakkekontakten blir man mislikt. Kjendiseriet er en gave fra folket og derfor forventes det at man gir tilbake.

TV 2 er nok den TV-kanalen som profilerer flest folkekjære skuespillere med sin suksesserie «Hotel Cæsar», men da de skulle plukke en skuespiller til «Skal vi danse» bommet de totalt. Men de holder fast ved at det ikke finnes noen forklaring på hvorfor en av deres egne favoritter røk ut i første runde.

- Janne Formoe og hennes dansepartner gjorde en strålende innsats på parketten. Det er vanskelig å si for sikkert fra gang til gang hvem som ryker ut. Mange faktorer spiller inn; prestasjon på gulvet, dommernes stemmer, folkets stemmer, kostymer og musikkvalg. Vi gjør vårt ytterste på alle nivå i produksjonen for å gi alle deltakerne et best mulig utgangspunkt på skjermen. Ingenting er forutbestemt og det er det som gjør «Skal vi danse» til et spennende TV-konsept, sier prosjektleder Siv Aamot i TV 2.

Tar det uansett ikke så veldig tungt
Janne Formoes manager, Mads Rogde, kjenner seg heller ikke igjen i ekspertenes bedømmelse.

- Om det skyldtes danseferdigheter, kjolevalg eller noe annet kan ikke vi svare på. Janne leverte en veldig god vals, noe hun også fikk skryt for av dommerne under og etter sendingen. Men det er stor sannsynlighet for at det rett og slett ikke var plass til alle valsene denne gangen. Jeg tror alle deltakerne har sine fans, inkludert Janne. Alt handler om hvem som kommer best ut av det, sett i programsammenhengen.

Og da er faktorer som opptredenrekkefølge, valg av kostyme og dansesjanger også viktige komponenter når du velger deg en favoritt. Vi tar det uansett ikke så veldig tungt og har ganske mye å gjøre med andre prosjekter som skulle gått parallelt. Nå får vi bedre tid til dette, presisere han.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere