RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor ruster Kina opp til krig

Foto: STR (Afp)
Sist oppdatert:
Kan være en respons på USAs planer.

Denne uken kom Kinas president Hu Jintao med en klar oppfordring til sine marinestyrker om å klargjøre seg til krig.

Hu sa under et møte med kinesiske, militære tjenestemenn tirsdag at landets marinestyrker skal «utføre utstrakte forberedelser for krigføring for å bidra mer med å styrke nasjonens sikkerhet».

- Direkte ordbruk
Analytikere sier at presidentens ordbruk er uvanlig direkte, og er trolig rettet mot USA og Kinas rivaler i Sør-Kina-havet. Både Filippinene og Vietnam har gjentatte ganger anklaget Kina for å ha vist aggresjon i regionen.

- Det er en veldig direkte ordbruk, og mer direkte enn det som er vanlig fra andre lands side. Det han sier er at man er i ferd med å bygge opp en kampdyktig marine, sier seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, John Kristen Skogan, til Nettavisen.

- Men man må ikke glemme at en sånn uttalelse fra kinesisk hold også har innenrikspolitiske virkninger. Det er en måte å vise at myndighetene tar vare på kinesiske interesser, og en måte å fortelle at kinesiske interesser er truet utenfra, så dette vil styrke indre moral, sier Skogan.

- Behov for å markere seg
Skogan forteller at Kina har de siste årene rustet opp enormt i regionen, både på sjøen og til lands. Kinas forsvar har tradisjonelt vært landbasert, men kineserne har nylig gått til anskaffelse av et stort hangarskip for å styrke sin marineflåte.

- Bakgrunnen for opprustningen er at man på kinesisk side føler behov for å hevde og markere at Kina er den største spilleren i konkurransen om makt i Asia, sier Skogan.

Kina har desidert den største marineflåten i området med unntak av Japan.

Territoriale disputter
Kina har flere territoriale disputter med en rekke land i regionen. Blant annet krangler Kina med Vietnam, Malaysia, Brunei, Indonesia og Filippinene om rettighetene til utstrakte øygrupper i Sør-Kina-havet. Det er store fiskeressurser og det antas å være store oljeforekomster i havområdet rundt disse øyene, som ofte er små sandbanker som ligger under vann når det er høyvann.

- Kina gjør krav på store deler av disse havområdene, og disse kravene er ikke i overensstemmelse med FNs havrettskonvensjon, og går langt utover en tolkning av konvensjonen, sier Skogan.

- Problemer for skipsfarten
- Det er jo flere aktører her enn bare de seks landene. Det er en del andre land i området, deriblant India, som er redd for at hvis man fraviker en normal tolkning av FNs havrettskonvensjon, så vil dette føre til en kinesisk anledning til å fastsette regler som kan skape vanskeligheter for internasjonal skipsfart, sier Skogan.

- En viktig aktør her er USA. Da snakker vi ikke bare om kommersiell skipsfart, men også muligheten til å bruke marineskip i en krisesituasjon.

- Respons på USAs planer
USAs president Barack Obama kunngjorde i forrige måned at amerikanerne skal styrke sin tilstedeværelse i regionen, og skal utplassere en maritim kampenhet nord i Australia.

Dette blir ifølge analytikere oppfattet som en direkte utfordring mot Kinas forsøk på å dominere området.

- Den uttalelsen fra president Hu Jintao, kan jo være en delvis respons på annonseringen av at USA vil opprette en fast base i Darwin i Australia, sier Skogan.

- Tror ikke på væpnet konflikt
- Er det fare for at det blir utløst en væpnet konflikt i området hvor Kina er den ene part?

- Nei, det tror jeg ikke per i dag. Dette er en markering fra kinesisk side som antakelig er ment å stagge de som måtte være villig til å sette konflikten rundt havområder og suverenitetskonflikter på spissen. Jeg tror man både på kinesiske side og andre lands side, spesielt USA, vil være ytterst forsiktig med å bringe en situasjon så langt at det blir løsnet skudd, sier Skogan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere