Derfor ryker parforholdet

KRITIKK: Han føler hun hakker, hun føler han ikke engasjerer seg. Et ganske vanlig scenario i mange forhold.

KRITIKK: Han føler hun hakker, hun føler han ikke engasjerer seg. Et ganske vanlig scenario i mange forhold. Foto: Fotograf: Thinkstock

Skilsmissestatistikken er skyhøy.

24.04.11 09:47

(SIDE2): I 2010 ble det inngått 23 600 ekteskap i Norge. Samme år ble 10 300 ektepar skilt, 100 flere par enn året før. 11 700 ektepar ble separert.

Ikke perfekt
Dårlig kommunikasjon, lite sex og mangel på oppmerksomhet får skylda.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

– De som skiller seg oppgir mangel på kommunikasjon, sex og nærhet som årsak til bruddet. De er ikke lenger glad i hverandre og synes ikke at de passer sammen, sier Frode Thuen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen til Dagbladet.

Thuen forteller at et forhold ofte handler om kompromisser, og om å kunne tilpasse seg. Et forhold er ikke alltid perfekt, og det settes for høye krav - både på godt og vondt.

LES MER:Redd for at han er utro?

Prioriterer ikke parforholdet
For 20-30 år siden var det hovedsakelig tilstedeværelsen av noe negativt i ekteskapet som førte til at folk skilte seg, for eksempel vold eller fyll.

Men i dag går mange fra hverandre fordi de savner noe positivt i forholdet.

– Parforholdet har smuldret opp til nærmest bare å handle om følelser og romantikk. Når forelskelsen har lagt seg, skal kjærligheten vokse lag for lag. Men i denne perioden er ikke alle flinke nok til å prioritere parforholdet. Da blir mye ødelagt, og det er lettere å skille lag, sier samlivsterapeut Solveig E. Vennesland til avisen.

LES OGSÅ:Har du skilte foreldre?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.