*Nettavisen* Nyheter.

Derfor sier unge nei til alkohol

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Norske ungdommers alkoholforbruk har stanset opp, tror Helsedirektoratet.

26.05.10 09:57

(SIDE2:) - Både unge og voksne blir påvirket av hva omgivelsene gjør. Det er alltid vanskelig å skille seg ut. Når det nå er færre unge som sier at de drikker alkohol, blir det også lettere for andre å takke nei, sier avdelingsdirektør Stig Erik Sørheim i Helsedirektoratet til Side2.

Det kan være en av årsakene til at ungdom angivelig nå drikker mindre. Et stort flertall av norsk ungdom forteller at de har flere venner som takker nei til alkohol. Det viser en fersk undersøkelse Norstat har gjennomført for Helsedirektoratet.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

På vei tilbake?
I undersøkelsen som ble gjennomført i november 2009, deltok 750 ungdom i alderen 15-17 år fra hele landet.

- Vi arbeider med alkoholforebyggende tiltak blant ungdom og har derfor behov for å kartlegge drikkemønster og holdninger i målgruppen. Slike undersøkelser er et ledd i dette arbeidet, sier Sørheim.

67 prosent av norske ungdommer forteller at «det er flere av mine venner som velger ikke å drikke alkohol i det hele tatt».

Det viser seg også at mer enn seks av ti ungdommer ser opp til venner og kjente som unngår å drikke så mye at de blir fulle.

- Denne undersøkelsen bekrefter funn fra andre studier som tyder på at økningen i ungdoms alkoholforbruk har stanset opp – eller kanskje også gått noe tilbake etter en periode med økning, mener Sørheim.

Debuterer senere
Tall fra Statens institutt for rusmiddelforsknings (SIRUS) siste ungdomsundersøkelse viser en nedgang i ungdommenes alkoholbruk. Debutalderen for alkohol har også gått opp de siste årene. I undersøkelsen fra 2008 spurte SIRUS de unge om hvor gamle de var første gang de drakk henholdsvis én flaske øl,én desiliter vin, en kvart desiliter brennevin eller én flaske «rusbrus»/én boks cider.

Gjennomsnittsalderen for første gangs bruk av de forskjellige sortene blant de som svarte at de hadde drukket noen gang, viser at debutalderen ligger på rundt 15 til 15,5 år for alle sortene.

Sosiolog Knut T. Reinås, leder i Forbundet Mot Rusgift, sier i Helsedirektoratets nye funn at det kan bli sett på som tøft å si nei til alkohol.

- Unge blir født inn i en kultur som forteller oss at alkohol er bra, at alkoholrus er gøy og kult. Det skaper et press i retning av å drikke, selv om mange syns det er dumt. Den som da står opp mot dette presset, og tar konsekvensen av at alkohol kan være et hinder for en sunn livsstil, kan da bli oppfattet som kul eller modig eller mer selvstendig enn mange andre, sier Reinås.

Så mye drakk vi i fjor
Selv om ungdom trolig synes det er beundringsverdig å si nei til alkohol, viser årets tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at vi generelt drikker mer. Registrerte antallet alkoliter (ren alkohol) økte med 127.000 liter fra 2008 til 2009. Forbruket gjelder personer over 15 år. Selv om vi drakk mindre ren alkohol og øl i fjor, drakk vi mer vin og rusbrus.

LES MER: Dette drakk vi i 2009

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.