RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor skal du ikke være kompis med ungen din

Bare 54 prosent av nordmenn sparer fast til sine etterfølgere. Foreldre med barn uten sparing taper i boligmarkedet mener DNB.
Bare 54 prosent av nordmenn sparer fast til sine etterfølgere. Foreldre med barn uten sparing taper i boligmarkedet mener DNB. (Illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert:
Får problemer med å takle voksenlivet.

(SIDE2): En hel generasjon barn vokser opp med dårlige manerer fordi foreldrene er for redde til å disiplinere dem, advarer en kjent britisk TV-psykolog.

Foreldre som forsøker å være venner med barna sine i stedet for å bestemme for dem, ender opp med ungdommer som vil ha vanskelig med å takle den virkelige verden, hevder professor Tanya Byron ifølge Daily Mail.

Professor Byron forteller at hun på klinikken sin behandler barn med atferdsproblemer som oppstår som en direkte følge av at foreldre velger feil strategi når de oppdrar sine barn.

Alt for mange gir etter for barna
- Barn helt ned i seksårsalderen kommer til klinikken med foreldre som er urolige fordi barna reagerer negativt hver gang de forsøker å sette grenser. Nå til dags er det mange foreldre som helst vil slippe å ha misfornøyde unger, og i stedet gir etter og beskytter ungene.

Tanya Byron mener foreldrene er så opptatt at de skal være venner med sine barn at de varter dem opp på alle mulige vis, og dermed unnlater å lære dem viktige egenskaper for å takle voksenlivet.

- Hva skjedde med at alle har sine egne oppgaver, at familien er et lag hvor alle har forskjellig ansvar?

Kan ikke gå på do alene
- Jeg behandler barn på åtte-ni år som på den ene side går på intellektuelt utfordrende skoler, men som ikke klarer å gå på do og tørke seg etterpå på egenhånd, eller som ikke kan kle på seg eller spise eller knytte skolissene på egenhånd.

Byron advarer om at unger som ikke opplever grenser eller får ansvar for oppgaver i familien, får en mangelfull utvikling.

- Unger som får alt lagt til rette for seg forblir umodne når det gjelder følelsesmessig intelligens. Når de blir unge og møter en utfordrende verden, opplever at bare barndomshjemmet føles trygt.

Tilbringer for liten tid sammen
Byron får støtte av psykolog Aric Sigman som tror fenomenet med foreldre som ønsker å være venner med sine barn, kan forklares med at kvinner blir stadig eldre når de stifter familie.

- De sitter med en følelse av at når de sier nei til sine barn, eller setter grenser for ungene, så ødelegger de sitt eget forhold til barna.

- Dagens foreldre, og særlig mødrene, er mye eldre enn før, og i tillegg er de fleste i arbeid. Resultatet er at barna ser sine foreldre mindre enn en time per dag. Når barna så oppfører seg vanskelig fordi de ikke har fått den oppmerksomheten de ønsker, får foreldrene skyldfølelse og gir etter for barna, fordi de ikke ønsker at de skal bli lei seg.

Overlater ansvaret til skolen
Generalsekretæren i den britiske lærerorganisasjonen, Mary Bousted, sier at det dermed blir skolenes oppgave å hjelpe barna.

- Skolene får ansvar for barn som ikke har lært seg å gå på do på egenhånd, barn som alltid får det som de vil og aldri har opplevd at noen sier nei.

- Foreldrene gjør barna en bjørnetjeneste ved å oppvarte dem og ved å skaffe seg velvilje gjennom å kjøpe leker. I stedet bør de ha mot til å lage regler, gi barna oppgaver i huset, og oppfordre dem til å bli uavhengige for at de skal bli trygge og flinke voksne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere