Om du er på jobbjakt i tiden før jul, har du kanskje snublet over en stillingsannonse av den litt spesielle sorten på Finn.no.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) søker nemlig etter «snikende alvebetjenter» nå. Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken forteller mer om hva dette dreier seg om.

– Dette er en annonse for en julekalender som starter 1. desember. Det er en ny digital luke hver dag fram til julaften. Det er en digital rebus hvor man må løse oppgave bak hver luke, som man må løse for å komme videre til den neste luken, sier Hugubakken til Nettavisen.

– Er det noen premier i potten her, da?

– Det er heder og ære, og en egen tur med PSTs livvakter og reinsdyrene, spøker Hugubakken, før han litt mer alvorlig legger til:

– Man får mulighet til å søke på stillinger i PST, og det er folk som har vært med på kalenderen tidligere, som nå jobber i tjenesten. De som klarer å løse alle oppgavene er folk med teknisk kompetanse, som vi er ute etter.

Hugubakken er samtidig klar på at det ikke nødvendigvis er nok å mestre jobben teknologisk, for å kvalifisere til en stilling i PST.

Komplisert puslespill

Ifølge kommunikasjonssjefen er det ikke mange som har greid å løse alle oppgavene, når PST tidligere har hatt tilsvarende julekalendere.

Disse har da vært rettet spesielt mot IT-teknikere og utviklere.

– Det er veldig mange som prøver seg. De klarer å løse noen oppgaver, og så kommer de ikke videre. Noen få klarer å løse alle.

Hugubakken sier at det å være en dyktig IT-utvikler i seg selv, ikke vil være nok for å løse hele kalenderen. Han sammenligner det med et puslespill.

– Når man legger puslespill, har man bilde av spillet på lokket, og så står det hvor mange brikker det er. Her vet man ikke hvor mange brikker man har, eller har bilde av hva det skal bli, sier han.

Den som løser den siste oppgaven i julekalenderen raskest, vil også få en premie. Nøyaktig hva premien er, vil ikke Hugubakken røpe.

– Plukker ut seg selv

Ragnhild Silkoset er professor ved Institutt for markedsføring på BI.

Hun forteller at PSTs forsøk på å komme i kontakt med potensielle jobbsøkere, ofte refereres til som adverse selection, eller motsatt seleksjon på engelsk.

– Det gjør at de aktuelle plukker ut seg selv, ut fra om de er aktuelle for jobben. De aktuelle søkerne vil gå hele veien, løse oppgavene og på den måten signalisere at de kan være riktige for jobben, sier Silkoset til Nettavisen.

Samtidig får de også silt bort dem som ikke er aktuelle for jobben, sier hun.

– De finner folkene som de har på radaren, sier Silkoset.

Tror stuntet kan gi trygghet

Silkoset tror ikke PSTs stunt vil kunne slå negativt ut på dem, eller svekke troverdigheten deres.

– Jeg tror heller at det kan være slik at det er fint at PST kan være kreative. Det er nok mer kreativitet i den jobben enn man tror. At de fremstår kreative og tør å tenke slik, er jo en form for trygghet også, sier hun.

For PSTs del vil det likevel være viktig at mange ikke nå begynner å kopiere dem, tror BI-professoren.

– Det mister effekten om flere begynner med det samme. Da blir det støy. Jeg tror PST håper at ingen kopierer dem.