I takt med at Putins styrker har blitt flyttet fremover, har også rapportene på at de har gjort nettopp det - kommet.

Normalt sett er militære styrkers bevegelser forbundet med hemmelighold, og kun etterretning kan hjelpe til å avsløre hvilke trekk som gjøres.

Det er ikke alltid disse bevegelsene blir gjort kjent for allmennheten med det første, men det har man sett en markant endring på denne gangen.

Les også: Slik har Putin i det skjulte rustet opp Russland for krig

TikTok-fremmarsj

Det er rapportert fra myndigheters hold at Russland har utplassert i overkant av 100.000 soldater i grenseområder til Ukraina. Noen mener å vite at det 149.000 soldater er et mer riktig tall.

Men over 100.000 mennekser, tonnevis med stridsvogner, våpen og raketter flytter seg ikke lydløst.

På sin ferd til fronten har de blitt lagt merke til av sivile, som har fisket opp telefonen fra lomma og knipset bilder og videoer. På det sosiale mediet TikTok har det strømmet ut videoer som isolert sett viser små glimt av Russlands militære på flyttefot.

Et lappeteppe av disse videosnuttene gir et bilde på hvor omfattende Putins militære mobilisering har vært - og hvilke trekk som gjøres.

Selv russiske soldater har lagt ut videoer av at de er ute på vift:

På internett-sporet av russerne

- Det er mye data der ute, sier Benjamin Strick til Wired.

Strick er direktør for etterforskerne ved Information Resilience (CIR), en ideell organisasjon som fokuserer på å motvirke såkalte påvirkningsoperasjoner.

De siste ukene og månedene har de vært travelt opptatt med å verifisere og katalogisere videoer som sier noe om russiske troppenes bevegelser.

Les også: Tegn på at angrepet har startet

Dette er ikke arbeid for folk med hastverk. For å verifisere en video, må etterforskerne klare å stadfeste hvor videoen er tatt opp ved å se etter kjennemerker i området, som man igjen må finne andre bilder på for å kunne sammenligne.

CIRs kart viser russiske tropper og materiell som flyttes lang hele den ukrainske grensen.


Viktig brikke

Video og bilder fra TikTok og andre sosiale medier, gir selvsagt ikke det fulle og hele bildet av hva russerne foretar seg, men en ikke ubetydelig brikke sett sammen med satellittbilder og annen tilgjengelig informasjon.

- TikTok er definitivt en av hovedplattformene som blir brukt til å dokumentere disse bevegelsene, sier Eliot Higgins til Wired.

Han er grunnleggeren av etterforskningsselskapet Bellingcat, som kun baserer seg på åpne kilder.

Les også: Ukraina avviser russiske påstander om angrep

Kommer klassisk etterretning i forkjøpet

Man skulle kanskje tro at forskjellige lands etterretningstjenester ligger et hestehode foran, og sitter på informasjon før det ligger ute på det åpne internett, men nei. Ofte kan sosiale medier være raskest ute.

- Det fleste endringene i russiske militære stillinger nær Ukraina, har blitt observert offentlig i sosiale medier før de har blitt bekreftet av amerikanske myndigheter, sier Rob Lee, ekspert på russisk militære spørsmål ved Kings College i London.