RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor spiser du for mye

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Her er mulige årsaker til fråtsingen.

(SIDE2): Er du en av dem som stapper i deg for mye mat i tide og utide? Spiser du selv om du ikke er sulten? Det kan ha årsaker du tidligere ikke har tenkt på.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Expressen.se lister en rekke mulige grunner til hvorfor vi spiser for mye. Ofte har det ikke noe med mat og næring å gjøre i det hele tatt:

1. Trivsel
Mat og trivsel henger sammen. Kulturelle spilleregler formaner at vi skal by på noe når vi får gjester, vi skal ha noe å kose oss med foran fjernsynet og på kino og i en rekke andre sosiale situasjoner. Det kan imidlertid bli for mye og det kan utvikle seg til en dårlig vane å hele tiden ha noe i munnen.

2. Trøst
Å bruke mat som trøst er en utbredt uvane, og mange spiser for å dekke følelsesmessige behov som ikke blir tilfredsstilt. Det kan være kjærlighet, omsorg, trygghet eller annet.

3. Beskyttelse
Overvekt kan også virke som en beskyttelse. Kvinner som har blitt utsatt for ulike typer overgrep kan eksempelvis reagere med å gå opp i vekt, eller vektoppgang kan ha andre årsaker relatert til å skåne oss for noe.

4. Unnskyldning
Fråtsing og overvekt som følge av fråtsing kan også virke som en unnskyldning for andre ting i livet. Om man ikke kan ta seg sammen for å søke ny jobb, jakte på kjærligheten eller å være sosial, så kan overvekt være den perfekte unnskyldning om man ikke føler seg vel. Mange tenker at de først må bli slankere før de kan ta grep om andre områder i livet.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

5. Avledningsmanøver
Overdrevent matinntak og overflødige kilo kan videre virke som en avledning om det ligger andre og større problemer til grunn for spisingen. Et dårlig forhold, en jobb man ikke trives i eller misnøye med andre store områder av livet kan skyves til side om man heller fokuserer på maten.

6. Bedøvelse
Å spise for mye kan være et tegn på at appetitten på livet ikke blir tilfredsstilt. En diffus lengsel etter et mer spennende eller innholdsrikt liv kan skape en rastløshet som umiddelbart kan bedøves eller dempes av matinntak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere