*Nettavisen* Nyheter.

Derfor styrtet AirAsia-flyet

Vrakdeler av AirAsia flight QZ8501 tas om bord i et redningsfartøy 10. janauar. Flyet styrtet i desember 2014. Foto: (AFP / NTB Scanpix)

Teknisk svikt og mannskapets håndtering bak AirAsia-styrt. 162 personer omkom.

En ødelagt komponent i kontrollsystemet og mannskapets håndtering av denne bidro til at AirAsias passasjefly styrtet i Javasjøen i fjor, ifølge indonesiske etterforskere. Alle 162 om bord omkom.

Koblet fra autopiloten

En varig feil i flyets flykontrollsystem, som hadde gitt utslag 23 ganger før katastrofen, var bakteppet for flystyrten. Feilen førte først til at flygerne koblet fra autopiloten i forsøket på å håndtere situasjonen, som oppsto i stormfullt vær.

Les også: Piloter vegrer seg for å fly Airbus A320

Les også: De verste flyulykkene de siste ti årene

Mannskapets videre håndtering førte til at flygerne mistet kontrollen over maskinen, ifølge den endelige rapporten fra det indonesiske etterforskningsteamet, nesten ett år etter katastrofen.

Dårlig hånderting

En komponent i flyets såkalte sidestyringssystem var sprukket, noe som fikk flyets systemer til å sende gjentatte advarsler til flygerne. Etter den fjerde advarselen slo pilotene av deler av flyets kontrollsystem i et forsøk på en omstart. Dermed ble autopiloten slått av. Besetningen håndterte situasjonen dårlig, fastslår etterforskerne.

– Det førte til en manglende evne til å kontrollere flymaskinen, noe som fikk flyet inn i et langvarig tap av løfteevne som flyets mannskap ikke var i stand til å gjenopprette, heter det i en pressemelding fra Indonesias nasjonale transportsikkerhetskomité mandag.

Flyet av typen Airbus A320 styrtet før det var halvveis i den to timer lange ruten fra Surabaya i Indonesia til Singapore 28. desember i fjor. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.