*Nettavisen* Nyheter.

Derfor tar de silikon

Foto: Crestock (Crestock)

Fire psykologiske veier kan føre til operasjon.

17.08.09 13:22

(SIDE2): Hva leder til at kvinner velger kosmetisk kirurgi for å få større bryster?

Dette spørsmålet har Divisjon for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet stilt seg i en ny undersøkelse som tar opp de bakenforliggende årsakene til at kvinner legger seg under kniven.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Undersøkelsen er utført ved Folkehelseinstituttet og er gjort i samarbeid med Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring, Colosseumklinikken Oslo og Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Streben etter femininitet
Og det å føle seg feminin står ut som den viktigste motivasjonen bak brystforstørrende kosmetisk kirurgi blant norske kvinner.

Idealfigur, selvfølelse og andre
Undersøkelsen indikerer også at beslutningen påvirkes av selvfølelse, ønske om idealfigur, kommentarer fra andre, seksualitet og media. Tidligere forsker ved Folkehelseinstituttet, nå psykolog ved Lovisenberg diakonale sykehus Anette S. Solvi tror undersøkelsen kan gi plastisk kirurger et bedre grunnlag for å forholde seg til pasientenes motiver for brystforstørrende kirurgi og kvinnenes forventninger til en slik operasjon.

Fire veier til rom
Forskerne har identifisert fire psykologiske prosesser som kan føre til at kvinner velger brystforstørrende kirurgi på en ellers frisk kropp.

LES MER OM HELSE & VELVÆRE HER

Noen ønsker å «skape» et nytt utseende fordi brystene anses som for små, andre vil «reparere» brystenes størrelse og/eller form etter fødsler og amming, enkelte vil «forbedre» bryster de ellers er fornøyde med. I denne sammenhengen er holdningen at en operasjon vil gjøre kvinnene enda mer fornøyde og attraktive.

Atter andre igjen ønsker å «gjenopprette» det de tidligere har oppfattet som relativt store bryster. Slanking kan for eksempel ha redusert brystmålet.

Vil kartlegge motiver
– Undersøkelsen hjelper oss til å forstå noen av de psykologiske mekanismene bak den kraftige økningen i denne typen kosmetisk kirurgi. Skal vi kunne tyde denne samfunnsutviklingen, må vi vite hva som driver unge kvinner til å velge slik kosmetisk kirurgi. Der har vi nå kommet et stykke videre med denne undersøkelsen. Etter hvert som vi kjenner motivene, kan vi også studere utbredelsen av motivene, sier ansvarlig for undersøkelsen Arne Holte, divisjonsdirektør ved Divisjon for psykisk helse, Folkehelseinstituttet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.