De rike gulfstatene med Saudi-Arabia i spissen, har blitt kraftig kritisert for at de ikke tar imot noen syriske flyktninger. Den saudiarabiske ambassadøren til Oslo sier Saudi-Arabia ikke tar imot flyktninger fordi de heller velger å hjelpe syrerne ved å ta imot syriske gjestearbeidere.
- De som sier at Gulf-landene nekter å ta imot syrere, tar feil, sier Saudi-Arabias ambassadør til Oslo, Esam A. Abid Althagaf, til Nettavisen.
- Tvert imot. Siden krisen i Syria startet for fem år siden, har vi tatt imot en halv million syrere til Saudi-Arabia. Og vi tar dem fortsatt imot. De kommer ikke som flyktninger, men som gjester som vil være sammen med sine slektninger, som allerede bor og jobber i Saudi-Arabia. Saudiarabiske myndigheter gir dem midlertidig opphold. Mange av disse syrerne har for eksempel barn som går på saudiarabiske skoler og universiteter, sier han.
- Dette handler om at vi ikke har gått offentlig ut og kringkastet denne informasjonen til media fordi vi mener det er vår plikt å ta imot syrere, sier han.
- Men dere tar jo ikke imot flyktninger?
- Dette er folk som krysser grensen og blir værende et sted midlertidig. Vi kaller dem ikke flyktninger fordi vi håndterer denne situasjonen annerledes, sier han.
- Ikke sammenlignbart
Amnesty International Norge mener det ikke går an å sammenligne gjestearbeidere med flyktninger i nød.
- Dette er ikke sammenlignbart i det hele tatt, sier generalsekretær John Peder Egenæs til Nettavisen.
- Det er sånn at det er en ekstrem situasjon i Syria og i en del naboland, og da mener jeg gulfstatene må stille opp og ta imot disse flyktningene som trenger hjelp, og ikke bare sette dem i arbeid fordi de har behov for gjestearbeidere, sier Egenæs.
«Fullstendig skammelig»
Syrias fattige naboland som blant annet Tyrkia og Libanon, har allerede tatt imot fire millioner syriske flyktninger. Saran Hashah i Amnesty International mener det er «fullstendig skammelig» at rike oljeland som Qatar, Bahrain, Kuwait, De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia fortsatt ikke tar imot syriske flyktninger.
- Amnesty kan si hva de vil. Faktum er at vi hjelper syrere, sier ambassadøren.
(Saken fortsetter under bildet).
Under Kuwait-krigen på 1990-tallet tok gulfstatene inn tusenvis av fordrevne irakere. Nå er situasjonen imidlertid en helt annen.
- Når det gjelder Kuwait-krigen, så har vi en grense med Irak. Da mottok vi mer enn 20.000 irakere og de ble i Saudi-Arabia i to-tre år. Etter det ønsket de å reise til andre land enn Saudi-Arabia som for eksempel i Europa, sier ambassadør Althagaf.
- Har det best i fattige land
En analytiker i Kuwait, Fahd al-Shelaimi, skapte nylig vrede da han uttalte i et TV-intervju at flyktninger har det best i fattige land.
- Kuwait og gulfstatene er dyre land som ikke passer for flyktningelivet, det passer for arbeidere. Transport i Kuwait er også veldig dyrt, mens det er billigere å bo i Libanon eller Tyrkia, hvor pengene som er gitt til flyktningene varer lengre, sa han i intervjuet, ifølge The Times.
Etter Den arabiske våren har både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater blitt mer restriktive med å ta imot palestinere, sjiamuslimer og syrere.
Sultan Sooud al Qassemi er en kommentator i De forente arabiske emirater. Han tror Saudi-Arabia kvier seg for å ta imot arabiske politiske flyktninger som kan tenkes å påvirke et ellers passivt samfunn, ifølge Reuters.
(Saken fortsetter under).
Iyad El-Baghdadi er en palestinsk blogger og aktivist som ble deportert fra De forente arabiske emirater. El-Baghdadi, som har sittet på et norsk asylmottak med andre syriske flyktninger, har kritisert den manglende responsen fra de rike arabiske gulfstatene.
- Det er noe ved dette som føles veldig fremmed – tre voksne arabiske, muslimske menn som er gjort hjemløse, søker tilflukt i … Skandinavia,» skrev han nylig på Twitter.
Nettavisen Mener: Saudi-Arabia løfter ikke en finger for flyktningene
Familiegjenforening i Saudi-Arabia
Ambassadøren sier mange syrere i Saudi-Arabia får tillatelse til å hente familiemedlemmer og slektninger fra Syria.
- Hvis jeg for eksempel er en syrer i Saudi-Arabia, så spør jeg myndighetene om familien min i Syria kan besøke meg. Deretter gir vi tillatelse til at familien i Syria kan besøke dem i Saudi-Arabia med midlertidig opphold fram til Syria-krisen er over, sier han.
- Hva med syrere som ikke har slektninger eller familie i Saudi-Arabia, får også de midlertidig opphold i Saudi-Arabia?
- Når jeg sier dette med slektninger og familie, så gjelder det majoriteten av dem. Men det finnes naturligvis også andre mekanismer for de andre. Det er rundt 250.000 flyktninger på grensen til Europa og som vil være der. Du kan jo sammenligne disse tallene med de 500.000 syrerne vi har i Saudi-Arabia.
- Så syrere uten familie i Saudi-Arabia får også midlertidig opphold?
- Det er en annen mekanisme for å ta imot dem, sier han uten å ville utdype hvilke mekanismer det er snakk om.
Les også: Slik ville Jan Egeland løst flyktningekrisen
Behandling av gjestearbeidere
- Saudi-Arabia får mye kritikk for måten gjestearbeidere blir behandlet på. Hva mener du om den kritikken?
- Befolkningen i Saudi-Arabia er på 30 millioner. Rundt ni millioner av dem er gjestearbeidere. Hvis alle disse blir dårlig behandlet, så tviler jeg på at så mange gjestearbeidere ville ha kommet til Saudi-Arabia. Hvis arbeidsforholdene var så dårlige, ville de ha reist til andre land, svarer ambassadøren.
Egenæs sier at behandlingen av gjestearbeidere i gulfstatene varierer veldig.
- Men det er klart at i alle gulfstatene er alle gjestearbeidere en slags annenrangs borgere uten de samme rettighetene. Og vi har hørt grufulle historier om enkelte gjestearbeidere. At gjestearbeidere i Saudi-Arabia er annenrangs borgere, er helt klart, sier Egenæs.