Gå til sidens hovedinnhold

Derfor teller hvert eneste mandat – da SV, Frp, MDG og Høyre nesten forhindret dette vedtaket

Hvilke uvanlige allianser får vi den kommende perioden?

Tirsdag, dagen derpå valget, er det mange som sitter og regner ut ulike konstellasjoner og mulige flertall på Stortinget når nye vedtak og lover skal bankes gjennom, eller stanses.

Hva med Rødt, SV, Sp og Høyre?

Eller hva i alle dager kan Rødt, Ap, Venstre, MDG og Frp bli enige om?

Hvis Ap, Sp og og Rødt vil ha et vedtak gjennom, og de resterende, større partiene nekter – da er det 84-84 og avstemningen er opp til nykommeren Pasientfokus – som i årets valg fikk inn én mandat fra Finnmark.

Flytevestpåbud

Det er nok relativt lav sannsynlighet for at Venstre, SV, MDG, KrF, Høyre og Frp enes om noe i sistnevnte eksempel, men det er nok mange politisk interesserte som finregner på dette tirsdag, blant dem Jens Kihl, BTs politiske kommentator:

Han refererer til en avstemning fra 2015. Da var det flytevesten som splittet Stortinget.

Ap, KrF, Sp og Venstre ønsket et flytevestpåbud uansett alder. Frp, Høyre og SV ønsket påbud bare for personer under 16 år. Dermed sto det 84-84.

Les også: Solberg vil fortsette som Høyre-leder også ved neste valg

Tilbake sto MDGs Rasmus Hansson. Han stemte til slutt for et påbud for både voksne og barn, men bare året før gikk partiet imot et lignende forslag.

– Det har vært en grundig debatt i partiet. Vi er delt omtrent på midten, men velger å lytte til de klare rådene fra Redningsselskapet og politiet, sa Hansson til NTB den gang.

Pasientfokus på Stortinget

Den lokale listen Pasientfokus får 13,1 prosent oppslutning I Finnmark og kommer dermed inn på Stortinget.

Det viser valgresultatet i Finnmark med 99,8 prosent av stemmene opptelt. Listens leder Irene Ojala blir partiets representant på Stortinget.

Les også: Regjeringsklar Lysbakken lover at SV vil være tøffe i forhandlinger

Partiet har kun én sak på programmet – nytt sykehus til Alta, Finnmarks største by. Det er også i Alta partiet har størst oppslutning. I Alta kommune fikk de 41,6 prosent av stemmene og ble det klart største partiet.

Pasientfokus blir Finnmarks tredje største parti og kaprer fylkets siste direktemandat. Kun Arbeiderpartiet og Senterpartiet er større.

Det er svært sjelden at lokale lister får inn representanter på Stortinget. Sist det skjedde var i 1989, også da i Finnmark. Anders Aune ble valgt inn for listen Framtid for Finnmark og satt en periode, til 1993.