Eksperter både i Norge og utlandet har vært forsiktig med å slå fast at man faktisk blir langvarig immun mot covid-19-viruset etter å ha blitt smittet.
Dette er en usikkerhet som er helt avgjørende for hvordan verden kan bekjempe viruset i ukene og månedene som kommer.
Men hvorfor er de usikre på dette?
Les også: Skal teste ut flere medisiner på norske pasienter i enormt forskningsprosjekt
Slik kan du bli immun for koronaviruset
Immunitet betyr at kroppen kjenner igjen viruset ved smitte, og bekjemper det uten at du blir syk.
Kroppen fikser normalt dette på egenhånd etter at du har hatt en infeksjon første gang: Immunforsvaret lærer seg hva det skal bekjempe etter å ha blitt infisert. Det er derfor du som regel bare får vannkopper, meslinger, kyssesyken og lignende én gang i løpet av livet.
Du kan også bli immun gjennom vaksine, som er en måte å utsette kroppen for smitte uten at du blir syk. Dermed lærer immunforsvaret hva den skal bekjempe.
Det finnes riktignok en del sykdommer du kan få igjen og igjen, men da er det som regel virus som endrer seg over tid. Influensa er en sykdom som kommer år etter år, men det er en ny variant av viruset som kommer hvert år.
Les også: Koronakrisen kan ha overraskende effekt: - Nå har vi et felles prosjekt (+)
Hvorfor er man usikker på covid-19?
Selv om covid-19 er en ny sykdom, skapes det av et virus tilhørende en virusfamilie som man har kjent til siden 60-tallet.
Virus i korona-familien har du sannsynligvis hatt mange ganger i løpet av livet, fordi det er et av flere virustyper som fører til helt vanlig forkjølelse.
Utfordringen med noen av disse virusene er at de bare gir immunitet i en begrenset periode.
Indikasjonene så langt er at de som har vært smittet vil være immune på kort sikt.
Folkehelseinstituttet: - Må forskes på
Nettavisen har spurt Folkehelseinstituttet om hvorfor man er usikker på om man kan bli langvarig immun:
- For å finne ut om man får langvarig immunitet av covid-19-infeksjon må det jo gå lang tid før man faktisk kan måle dette. Nå er vi inne i tredje måned av utbruddet, så det er for tidlig å måle immunitet utover tre måneder. Dette er noe som det må forskes på i tiden som kommer, og det er spesielt viktig i forbindelse med utvikling av vaksine, forteller overlege Siri Helene Hauge, spesialist i samfunnsmedisin ved Folkehelseinstiuttet.
- Som du sier, ikke alle coronavirus gir langvarig immunitet, men de fleste gir nok immunitet av en viss varighet, sier hun.
Les også: Hvordan finner laboratoriet ut om du har koronavirus?