RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor vil han ikke binde seg

Menn med bindingsfrykt kan muligens skylde på et gen.

(SIDE2:) Redd for at mannen din ikke takler forholdet? Sjekk genene hans.

Svensk forskning viser nemlig at et gen er med på å avgjøre hvordan menn takler bindende forhold.

Større risiko
Studien er gjort på tvillingbrødre, og resultatene viser at ulikheter i et spesifikt gen er knyttet til hvordan mannen håndterer ekteskapet. Genet påvirker nemlig hormonet vasopressin.

- Studier på rotter har vist at hormonet vasopressin blir sluppet ut i menns hjerner når de parrer seg, sier forskningsleder Hasse Walum ved Karolinska Institutet i Stockholm, ifølge HealthDay.

Bærere av genet har dobbelt så stor risiko for å få ekteskapsproblemer.

- Menn med denne varianten av genet skåret i gjennomsnitt lavere på skalaen som målte styrken i ekteskapet sammenlignet med menn som ikke bar på denne varianten, sier Walum.

34 prosent av deltakerne som hadde genet svarte at de hadde hatt problemer i ekteskapet. Det samme gjaldt for 15 prosent av mennene som ikke bar på genet. Ifølge Aftonbladet.se hadde omtrent 40 prosent av mennene genet.

Ikke eneste grunnen
Walum sier at kvinnene som var gift med menn med genet mente de hadde dårligere kvalitet på ekteskapet enn andre kvinner. Men alt håp er ikke ute for menn med genet:

- Jeg vil understreke at menn som er bærere av dette genet ikke er dømt til å mislykkes i sine forhold, men risikoen er større for at det kan skje. Det er også mer sannsynlig at menn med dette genet vil være utro, sier han ifølge DinSide Helse.

Han påpeker også at man ikke nødvendigvis kan gi genet skylden for et dårlig forhold.

- Selvfølgelig kan det finnes mange årsaker til at en person har problemer med relasjoner. Men dette er første gang en spesifikk variant av et gen kan assosieres til hvordan man knytter seg til sin partner i en relasjon, sier Walum ifølge Aftonbladet.se.

Resultatene er publisert i Proceedings of the National Academies of Science.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere