*Nettavisen* Nyheter.

Derfor vil han tillate fildeling

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Kunnskapsministeren mener fildeling er som å dele kunnskap på skolen.

26.02.09 08:30

Rettssaken mot The Pirate Bay som for tiden foregår i Sverige har satt i gang en kraftig debatt verden over. Og når kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell i et blogginnlegg tok til orde for å legalisere fildeling, mot å innføre en fildelingsavgift, lot ikke reaksjonene vente på seg – både i Norge og resten av verden.

Går knallhardt ut mot bransjen
I blogginnlegget sitt trekker Solhjell paralleller mellom frykten mot fildeling og frykten mot kassetter og radio, og mener det bør være mulig å få til en lisensordning på lik linje den ordningen TONO har med norske radiostasjoner eller den ordningen Spotify har med platebransjen.

«Det er ikkje framtid i å kjempe mot at musikk er tilgjengelig på internett. Motstandarane av ny teknologi har få suksessar å vise til,» skriver ministeren.

- Virkelighetsfjernt
Sjefen for den internasjonale platebransjens interesseorganisasjon (IFPI) i Norge, Marte Thorsby, reagerte på dette ved å stemple forslaget som virkelighetsfjernet, og indikerte at ministeren tok til orde for å bryte loven.

- Slik lovverket er i dag, er det rettighetshaverne selv som har enerett til å bestemme hvordan deres verk skal gjøres tilgjengelig, sa hun til VG Nett.

Vil gjøre Solhjell til president
Men forslaget har ikke bare skapt oppmerksomhet i Norge. Nyhetsnettstedet TorrentFreak plukket opp saken, og denne nyhetssaken klatret til topps på listen over de mest anbefalte teknologirelaterte nyhetssakene på gigantnettstedet Digg.com.

Og i den forbindelse begynte kommentarfeltene å gløde. «Can I vote for this man ?? Please make him President !!» skriver en person, og en annen følger opp med følgende kommentar: «I thought this was a joke at first. But damn! This is great news.» Og gjennomgangstonen er klar: Platebransjen må tilpasse seg eller dø.

Andre er likevel mer skeptiske og mener dette er valgflesk, og ikke minst at musikkbransjen er for ressurssterke til at det vil la seg gjennomføre å komme med slike endringer.

Saken ble også plukket opp av det meget anerkjente teknologinettstedet Ars Technica og den spanske nettavisen Al Paìs.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kyrre Lien

- Noe grunnleggende positivt
En slik oppmerksomhet er på ingen måte normalt i etterkant av en uttalelse fra en norsk politiker.

- Jeg har lagt merke til at dette har spredd seg voldsomt, og det er et eksempel på internett. Det jeg skriver på bloggen min skaper debatt på mange forskjellige språk. Delingskulturen og den hurtige spredningen som internett representerer er noe grunnleggende positiv er noe vi må dyrke fram, sier Bård Vegar Solhjell til Nettavisen.

- Dømt til å tape
Han tar platebransjens negative holdninger med knusende ro.

- De fleste har forstått at jeg er imot ulovlig fildeling, og det er det problemet jeg vil til livs, men samtidig som man skal bygge på det positive. At plateselskapene er imot dette er jo ikke noen overraskelse. De har ført en kamp i mange år mot at musikk skal spres på internett. De er dømt til å tape mot den, og jeg tror de gjør sine artister en bjørnetjeneste ved å fortsette den kampen, sier Solhjell.

- De bør i stedet bruke energien sin på å finne en forretningsmodell som gjør at de og deres artister kan tjene penger.

- Må gjøre musikk gratis
Kunnskapsministeren er overbevist om at måten å fjerne problemet med ulovlig fildeling er å lage tjenester som er så gode og utbredte at de kan konkurrere med den ulovlige fildelingen.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hvis man lager slike modeller at de kan konkurrere med ulovlig fildeling, da tror jeg vi kan komme det till livs. Vi ser at Spotify får til dette. Det kan være reklamefinansiering, brukerbetaling eller offentlig støtte, men realiteten er nok at det må være gratis eller nesten gratis for sluttbrukerne, mener han.

Nøyaktig hvordan en «fildelingsavgift» har han ikke klart.

- Jeg har sagt at vi må utrede det. Vi har ikke den fiks ferdige løsningen ferdig i dag. Men vi har prinsipper vi kan jobbe uti fra. Jeg tror på at den som streamer skal betale opphavsmennene for det, sånn som NRK og P4 betaler opphavsmennene, og Spotify betaler plateselskapene.

Mener musikk må deles
Ministeren åpner også for at en slik ordning kan omfatte mer enn musikk.

- Kunnskap og kultur er noe totalt motsatt av en bil, og det er viktig å huske på i denne debatten. Tar jeg bilen din, så mister du bilen din. Får jeg en fil av deg, eller kunnskap i et klasserom, så beholder du kunnskapen og jeg får den i tillegg. Og jeg tror det er viktig å se på deling av film og musikk som deling av kunnskap, konkluderer kunnskapsministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag