Tirsdag ble det kjent at det kan bli reist avskjedssak mot kjendisprest Einar Gelius. Reaksjonen fra Den norske kirke kommer i etterkant av bokutgivelsen «Sex i Bibelen». Nå viser det seg at det er langt flere hendelser som gjør at biskopen tar affære.

NRK har fått tilgang til et brev datert 4. november, hvor biskop Ole Christian Kvarme skriver til Gelius at han «ikke har vilje og/eller evne til å innrette seg etter de ordninger som er vedtatt for utførelse av prestetjeneste i Den norske kirke.»

Klage fra politiet

På listen over saker som trekkes fram finner vi også en klage fra politiet:

  • Gelius hadde 4. juli 2005 beredskapsvakt, men overvar en fotballkamp. Politiet fikk tak i presten i henhold til «et dødsfall med spesielle omstendigheter». Gelius ba politiet ringe den lokale presten, men da politiet ikke fikk tak i denne personen ringte de Gelius igjen. Han ga beskjed om at han måtte ringe politiet tilbake om 45 minutter.
  • Kvarme reagerte også da Gelius ikke fulgte de pårørendes ønske om at han ikke skulle kommentere begravelsen til kronprinsesse Mette-Marits far, Sven O. Høiby, som ble bisatt 26. mars 2007.
  • I fjor «begravet» Vålerenga-prest og -tilhenger erkerivalen Lyn.
  • Sommeren 2006 gjennomførte «kirkelige handlinger» og fullførte vielsene på henholdsvis en restaurant, på Sjømannsskolen i Arendal og på en virksomhet som heter Englagård. Kirkelige handlinger skal skje i kirkerommet eller på et sted biskopen har godkjent.
  • I september 2003 ble et par viet i en telefonkiosk. Gelius har også gjennomført en slik seremoni på Bislett stadion.
  • Form og innhold i Arne Næss' begravelse i januar i fjor fikk Gelius også korreks for. Begravelsen i Ris kirke var fri for salmer og kirkelig liturgi, skriver NRK.
  • Hvordan prestens sexbok fremstiller Bibelens syn på seksualitet og samlivsform reagerer også biskopen på. Også at den inneholder fremstillinger fra Gelius' personlige liv som «ikke er i samsvar med den livsførsel en må forvente av en prest i Den norske kirke».

Både Kvarme og Gelius har vært sparsom med kommentarene til innholdet i brevet der biskopen vil anbefale Oslo bispedømmeråd å avskjedige sognepresten. Dette brevet skal være datert 16. november.

«Himmel og Helvete» i Finnmark

- Jeg er i Finnmark i dag og holder foredrag. Jeg kan bekrefte at det pågår samtaler med biskopen, men utover det har jeg ingen kommentarer, skrev Gelius i en tekstmelding til Nettavisen onsdag.

Medietrykket rundt Einar Gelius har vært enormt etter at det tirsdag ble kjent at kirken vil reise avskjedssak mot Vålerenga-presten. Onsdag var Gelius på plass i Hammerfest for å holde foredraget «Himmel og Helvete» for sykepleiere.

- Jeg skal snakke litt om motivasjon og utfordringer i det å være menneske i en veldig krevende jobbsituasjon, forteller Gelius til Finnmark Dagblad i forkant av foredraget.

- Det burde vel du vite alt om?

- Ja, jeg har en del erfaringer på feltet og vil blant annet fortelle litt om mitt eget liv.

Utover dette hadde Gelius ingen kommentar, idet han ble presentert som «Norges mest ettersøkte prest».

Les også:Her er Norges mest jagede person

Får han sparken?

- Kirken må som andre følge tjenestemannsloven når det gjelder oppsigelser, sier Vidar L. Haanes, professor i kirkehistorie og rektor ved det teologiske Menighetsfakultet i Oslo.

Haanes vet ikke om Gelius kommer til å miste jobben sin.

- Det kommer an på hvordan saken utvikler seg videre. Mest sannsynlig vil ikke Gelius bli avskjediget ved dom. Det kan jo skje at saken løses ved at Gelius fratrer sin stilling frivillig, sier rektoren til Nettavisen.

- Barnslig

Kjendistvitrer Bjørn Eidsvåg - en gang prest, nå artist - har også kastet seg inn i debatten:

- Kjære Den norske kirke. Å avskjedige Gelius pga. den boka er rett og slett barnslig. Gi han teologisk utdanning og et Cupido-abonnement, lyder budskapet fra Eidsvåg på Twitter.

Forfatter Tom Egeland ytrer seg også om saken på Twitter:

- Kirken vil sparke Gelius. "Personalsak", sier de. Når alt kommer til alt, var vel også korsfestelsen en personalsak.

- Spekulativ bok

- Jeg kan si at jeg er i samtale med Einar Gelius, men innholdet i disse samtalene er mellom sognepresten og meg. Utover det har jeg ingen kommentar til saken, sa Oslo-biskop Ole Christian Kvarme til Nettavisen tirsdag.

Saken skal eventuelt opp i et ekstraordinært møte i Bispedømmerådet i slutten av måneden.

Kvarme ville ikke si noe om boken «Sex i Bibelen» hadde satt fart på avskjedssaken mot Gelius, men til Vårt Land sa han følgende etter boklanseringen:

- Både den måten han bruker bibeltekster og egne erfaringer på, er spekulativ, og burde bære problematisk for enhver prest.