RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Klikk.no (Klikk.no)

Dersom sugeevnen er viktigst

Forbrukerrådet har testet hvilken støvsuger som suger mest og best.

(SIDE2): Sugestyrke og motorkraft er ikke det samme - ikke når det kommer til støvsugere i hvert fall. Og det er et problem at de fleste produsentene oppgir motorstyrken i watt, ettersom det er sugeevnen som avgjør hvor rent det blir.

Motorstyrken uviktig
Nå har Forbrukerrådet analysert mer enn 50 støvsugertester gjennomført av International Consumer Research & Testing (ICRT) de siste to årene. Og analyse deres avdekker at oppgitt motorstyrke absolutt ikke er noen god indikator på støvsugernes faktiske sugestyrke.

Støvsugeren med best sugeevne brukte 31 prosent av oppgitt motorkraft (Electrolux ZG8800 UltraOne Green), mens hos den med dårligst utgjorde sugestyrken kun 10 prosent av motoreffekten (Siemens VS59E20). Testens resultater viser altså at dersom du er opptatt av støvsugerens sugeevne, har det fint lite å si hva slags motorstyrke den oppgis å ha.

Hele testen kan du lese her!

Oppgir feil tall
Motorstyke er derimot av interesse for den som tenker med lommeboken - jo lavere motorkraft, jo billigere er støvsugeren. Det samme gjelder økonomi - lavere motorstyrke sparer miljøet i større grad.

Forbrukerrådets test viser også at ingen av produsentene oppgir korrekt motorstyrke - selv om 13 av dem bare bommer med fem prosent eller mindre. Enkelte av dem bruker veldig mye mer enn det som faktisk er oppgitt, andre mindre.

De beste
Forrige uke offentliggjorde Forbrukerrådet testen de hadde gjort på støvsugermerker. Der kom Electrolux best ut, mens Dyson endte nederst. Forbrukerrådet anbefaler derfor at man først ser på Electrolux sine modeller - eller at man gjerne tester støvsugeren hos forhandler før man bestemmer seg for hva man kjøper.

I tsten trekkes også Philips-modellene FC9302 og FC9306 Energy Care frem. De tilbyr et meget godt forhold mellom motoreffekt og sugestyrke. For øvrig kan det nevnes at Philips er merket som i gjennomsnitt oppnår de beste resultatene i denne øvelsen

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere