*Nettavisen* Nyheter.

Design din egen super-leilighet

Det er enklere enn du tror å få din leilighet til å se ut som en designperle. Her er tipsene du trenger.

(Side2:) Enten du skal flytte inn i en ny leilighet eller har lyst til å gjøre noe med den du har trenger du kanskje noen gode tips. Vi har samlet en del tips til fargevalg, kjøkken, stue, bad og soverom under.

Nettavisen: Les nyheter om bolig og eiendom her

Nettavisen: Lånekalkulator

Hva slags farge skal jeg velge?

Klikk på bildet for å forstørre.

Det å velge farge, eller farger, er noe av det viktigste og vanskeligste du kan gjøre i din egen leilighet. Hvitt er den mest populære fargen. Den viktigste grunnen er at hvitt gjør at et rom virker større og fremhever det lyset som kommer naturlig. En hvit overflate oppleves også som ren, men er nesten selvfølgelig nok den vanskeligste å holde ren.

Svart er en vanlig farge sammen med hvitt, men kan også brukes sammen med stort sett alle andre farger. I små mengder vil svartfargen gjøre resten av fargene klarere og de vil komme mer fram. Svart har den motsatte virkningen av hvitt, og gjør et rom mindre.

Fargen gul stimulerer oppmerksomheten, konsentrasjonen og gjør deg mer opplagt. Gult anbefales ofte på steder hvor man skal arbeide, eller tenke kreativt. Det er så absolutt ikke en god farge for soverommet. Fargen gul er også den vi oppfatter enklest (rødt er nummer to), slik at mye gult kan virke ganske påtrengende.

Den mest nøytrale fargen (siden verken hvitt eller svart egentlig er farger), er grønt. Den er beroligende og brukes veldig ofte i sykehussammenheng, noen påstår også at grønt kan påvirke sexlysten - slik at det er en farge man kan vurdere for soverommet.

Den fargen som påvirker sexlysten mest er likevel rødt. Den stimulerer til aktivitet og lidenskap. Rødt er også den fargen barn reagerer først på.

Skal du ha en farge som lar deg slappe av, roe ned og ta det med ro så er blå fargen man skal velge. Søvneksperter anbefaler ofte folk med soverproblemer å male soverommet blått. Så for soverommet blir det kanskje et valg mellom rødt eller blått? Basert på hva man har tenkt å bruke rommet mest til?

Valg
Har du store rom kan varme farger hjelpe til med å gjøre rommet koseligere og varmere, spesielt rød- og gultoner. Hvis du vil ha den motsatte effekten kan man bruke en palett av farger, det vil si at man har variasjoner mellom rommene innenfor en palett. Kanskje har du en grønntone på stua, en gultone på kjøkkenet og en blåtone på soverommet - alle av den samme hvitfargen i bunnen? Kun en farge kan ofte virke litt påtrengende, spesielt hvis det er en virkelig farge. Bare hvitt kan også gi inntrykk av for mye distanse og kjølighet.

Synes du taket ditt er for høyt kan du senke det ved å male det i en mørkere farge enn veggene, og motsatt hvis du synes det er for lavt.

Mørke farger kan også brukes for å gjemme ting du ikke vil vise fram, enten det er pipeløp eller annet.

Hva kan jeg gjøre med badet?

Klikk på bildet for å forstørre.

Norske bad er veldig ofte svært små, og ett av de beste triksene man kan gjøre er å ha store speil. Selv om du vet at du jukser så vil det alltid virke større. I tillegg er speil gode å ha på badet, enten det er for påkledning eller kropsstell.

Farger på badet følger tipsene over, men hvis du velger å ha fliser på badet og interiørvalg i tillegg kan det ofte være lurt å blande disse.

Mange har fliser på baderommet og det er viktig å velge riktig fliser. I Europa er flisene delt inn i fire grupper. Grupe II er for varmegulv, gruppe IIb er for betonggulv, gruppe III er for vegg.

Du må ta hensyn til størrelse, farger, struktur og mønstre når du velger fliser. Husk at du ikke bør velge et mønster som er alt for aktivt og oppmerksomhetsjagende hvis du ikke er helt hundre prosent sikker på at det er det du vil ha. Det kan bli en dyr investering om du ombestemmer deg etter noen få måneder. Husk også at for store fliser kan være vanskelig å legge, spesielt om du har et dypt sluk på badet, eller hvis gulvet ikke er helt rett.

Husk at når du velger baderomsinnredning at du får god nok plass til å gjøre det du skal på badet. Et besøk på badet skal gi deg velvære. Er det for liten plass til å barbere leggene eller man stanger hodet i et skap hver gang man reiser seg fra doen så har man valgt feil. Bruk heller mindre møbler enn du tror på badet, og velg å ha enkelte ting andre steder.

Hvordan kan jeg ha hjemmekontor?

Klikk på bildet for å forstørre.

Et hjemmekontor, eller i hvert fall et sted til å ha datamaskinen, er høyaktuelt for de aller fleste. Problemet er at de fleste av oss ikke har råd til å ha plass til ett eget kontor. Datamaskinen blir derfor ofte stående på stuebordet eller liggende i senga.

En løsning er å ha en kombinert bokhylle og kontorplass. Man har en liten plate som dras ut fra bokhyllen og datamaskinen pakkes sammen når den ikke brukes. Det går selvfølgelig ikke hvis man har en stor spilldatamaskin som uansett vil ta opp halve stua.

En løsning som mange går for er å ha datamaskinen på soverommet. Grunnen til at det kan være en dum ide er at datamaskinen i seg selv er en varmeovn, og hvis ikke soverommet får de oppgaver som er naturlige der - men også blir et arbeidsrom kan det føre til søvnproblemer sier ekspertene.

Ledninger til en datamaskin kan føre til mye rot, men en løsning er å ha en dedikert plass for oppladning av maskinen, og bruke batteri når man jobber. I tillegg kan man velge trådløs nettkobling slik at den trådløse routeren er et sted den er ute av veien.

Hva bør jeg gjøre med kjøkkenet?

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange leiligheter har rom og kjøkken, det vil si at kjøkkenet er et eget rom. Ved å åpne opp kjøkkenet inn til stue, hvis det er mulig, kan man oppnå både å få større plass samt øke leilighetens sosiale funksjon.

Tiden hvor det å stå på kjøkkenet var noe man gjorde for seg selv er for evig gravlagt. Matlaging har blitt en sosial hendelse, og ved å ha en åpen løsning, gjerne med en bardisk hvor man kan spise eller drikke, kan man fortsatt delta i samtaler eller andre sosiale hendelser selv om man går på kjøkkenet.

En annen klar fordel er selvfølgelig at man kan være på kjøkkenet og følge med på serien eller fotballkampen....

Når du skal innrede ditt kjøkken er det viktig å huske på at det er en arbeidsplass, og ingen utstilling. Kjøleskap, ovn og vask må stå i forhold til hverandre, og du trenger nok benkplass til faktisk å lage maten (eller drinkene). En god løsning er ofte å ha vask og kjøleskap på en side, med ovnen på den andre siden. Det letter både rensligheten og matlagingen.

Gode kjøkkenbutikker hjelper deg med å lage tegninger over det kjøkkenet du ønsker deg hvis du måler opp på forhånd. Husk bare å sjekke hvor rørene er....

Hva skal jeg gjøre med TV-en?

Klikk på bildet for å forstørre.

Det har vært en mote å gjemme bort TV-en i stua i noen år, helt til flatskjermen kom. Nå har de fleste funnet ut at de kan plassere TV-skjermen på en slik måte at den ikke «skjemmer bort» resten av interiøret.

Når det gjelder TVn så husk at den ofte får mange ledninger inn til seg og at man dermed bør se på en tv-benk av et eller annet slag. Det behøver så absolutt ikke å være en slik benk man får kjøpt i butikkene, det kan være alt fra et enkelt bord til nattbord eller annet. Bare du får en mulighet til å skjule stikk-kontakter og ledninger.

Har du en Playstation eller en Xbox kan det også være greit å ha denne tilgjengelig med ledningene ferdig koblet opp slik at man kun trenger å koble til en ledning i nærheten. Det kan enkelt løses ved å ha en kurv med lokk, eller et lukkbart skap som kan åpnes. Da tas spillmaskinen fram når den trengs, og ellers er den ute av syne.

Hva bør jeg huske på når det gjelder soverommet?

Klikk på bildet for å forstørre.

Soverom har stort sett tre funksjoner: Det å sove, det å skifte klær og det å ha sex. Felles for de alle er at for mye utenom en seng, et par skap og nattbord vil gjøre det vanskeligere å gjennomføre.

Er det ett rom i din leilighet som skal inneholde minst mulig så er det soverommet. Soverommet skal ikke være en lagringsplass for det du ikke har plass til andre steder. Dette er tross alt rommet du sannsynligvis bruker mest tid i.

I tillegg bør du investere i et sengeteppe. For det første holder sengeklærne dine seg lenger, men det hjelper oss mye til når det gjelder at det ser ryddig ut.

Tips på nettet:

Tid for Hjem - bildekaruseller, web-tv og artikler om oppussing

Ikeas kjøkkenplanlegger (gratis program)

Super Home Suite - gratis program i 15 dager som lar deg designe hele leiligheten

Jotun farvelger

Balanse.com - interiørmagasin på nett

Interiordesign - det største magasinet i verden om interiørdesign

Tips om interiørdesign - guider og hjelp (på engelsk)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.