RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Designåret i gang

Sist oppdatert:
Torsdag 3. februar gikk startskuddet for det første offisielle Designåret i norgeshistorien.

Næringsminister Børge Brende lover at i løpet av 2005 skal Norge lære hva god design kan bety for bedriftenes lønnsomhet og konkurranseevne.

- Norsk næringsliv kan utnytte design for å øke sin konkurranseevne. Det er dette budskapet Designåret 2005 tar sikte på å spre, både til norske bedriftsledere og til det norske folk. Vi må rett og slett jobbe smartere. Designåret 2005 er fremtidsrettet næringspolitikk, sier Brende i en pressemelding.

På rett vei
I dag arbeider 31 prosent av alle norske bedrifter profesjonelt og målrettet med design for å skaffe seg konkurransefortrinn på markedene hjemme og ute, ifølge tall fra MMI. Det er en økning fra 25 prosent i 1996, men næringsministeren er likevel ikke fornøyd.

- Målet er at de aller fleste norske bedrifter skal bruke design aktivt. Undersøkelser fra Danmark og Storbritannia viser at bedrifter som bruker design profesjonelt, har høyere eksportandel, bedre resultatututvikling og raskere vekst enn bedrifter som ikke gjør det, sier næringsministeren, som mener Norge er på rett vei.

Ekstreme kontraster
Første aktivitet i Designåret 2005 er åpningen av utstillingen Extreme North. Den viser hvordan ekstremt klima og erfaringer fra norsk natur har gitt opphav til en rekke nyskapende produkter og god arkitektur. Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk Designråd og Norsk Form, og vises i Norsk Design- og Arkitektursenter fra 4. februar til 29. mars. Siden skal utstillingen ut på turné, og første stopp blir Tokyo.

- Utgangspunktet for utstillingen er det norske ordtaket om at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær. Når utlendinger hører at vi nordmenn sender ungene våre ut for å leke i 20 kuldegrader, lurer de på om vi er gale, sier administrerende direktør Jan R. Stavik i Norsk Designråd.

Fakta om Designåret 2005:
Designåret 2005 er regjeringens største offisielle satsing på design. Intensjonen med satsingen er å synliggjøre den rollen design spiller for et konkurransedyktig næringsliv og for samfunnet som helhet.

Norsk Designråd, Norsk Form og Innovasjon Norge samarbeider om utviklingen og gjennomføringen av Designåret.

Gjennom hele 2005 vil det gjennomføres en rekke aktiviteter og prosjekter med fokus på design over hele landet. For informasjon om aktivitetene i Designåret 2005, se www.designaret.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere