RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Designer ønsker lysshow på Høyblokka for å markere terrorangrepene

SOLOPPGANG I REGJERINGSKVARTALET: En gruppe kunstnere ønsker å la solen skinne om natten over Oslo
SOLOPPGANG I REGJERINGSKVARTALET: En gruppe kunstnere ønsker å la solen skinne om natten over Oslo Foto: Talking Piece 2012
Sist oppdatert:
Vil ha kunstig sol på Høyblokka den 22. juli

Det har kommet flere forespørsler om å bruke den store hvite flaten på Høyblokka til et slags lerret for fremvisning av video og kunst.

Kollektivet Talking Piece er en av dem. De søker om å få lov til å markere 22. juli med noe de kaller «et symbolsk lysglimt»

Kollektivet, med designeren Jørn Jøntvedt i spissen, ønsker å projisere en kunstig sol fra solnedgang den 21. juli til soloppgang den 23. juli med ved hjelp av sterke videoprosjektorer. Markeringen vil synes på lang avstand og være massiv på nært hold.

- Vi må ikke bli overforsiktige
- Døgnet rundt 22. juli kommer til å være veldig spesielt og annerledes enn alle andre dager i livet. Samtidig er Høyblokken et tydelig tegn på hva som skjedde for ett år siden. Vi vil at en kunstig sol går opp og våker over Regjeringskvartalet når den vanlige solen går ned. Så går den ned når det andre solen står opp, sier prosjektleder Paul H. Amble til Nettavisen.

En del av formålet er kollektivets bekymring for at terrorhendelsene skal forandre på åpenheten som vi nyter i Norge

- Men blir ikke et lysshow for å markere ettårsdagen for en terrorhandling litt kontroversielt?

- Vi må ikke la hendelsene gjøre at vi blir overforsiktige eller nervøse. Vårt forslag er langt mindre kontroversielt enn avgjørelsen om å rive Høyblokka. Det ville ha vært fint å la solen skinne litt ekstra og passe på byen og dens borgere, sier Amble.

HER SKAL SOLEN SKINNE: Kunstnere vil at 22. juli skal markeres med en sol hele natten på Høyblokka

- Tid for ettertanke
Så langt tyder ting på at slike forespørsler blir avslått av fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet (FAD). Og det er synd, mener Amble.

- Jeg tror at både Oslos og Norges befolkning kommer til å være i en veldig spesiell stemning og dette døgnet kommer til å bli merksnodig. Vi trenger en stillferdig markering. Det er ikke så mye som skal til, for eksempel lys og blomster og tid til å tenke over det som har skjedd, sier han.

Også Utøya-overlevende Bjørn Ihler har uttrykt ønske om å bruke bekledningen som lerret, gjerne i samarbeid med eksempelvis Den Norske Opera og Ballett.

Men så langt tyder alt på at dette ikke blir noe av og at Høyblokken kommer til å stå uberørt 22. juli.

Vil holde folk unna Høyblokken
- Regjeringskvartalet, Høyblokka inkludert, er per i dag et avsperret byggeplass og vi vil begrense aktiviteten der. Vi har besluttet for at vi ikke ønsker å åpne for og bruke Høyblokka til slike arrangementer, sier senior kommunikasjonsrådgiver i FAD, Ragnvald Berggrav i til Nettavisen.

Ifølge Statsbygg er Høyblokken nå ryddet for alle løse materialer og ledninger, og det foreligger ikke noen fare for at noe raser sammen.

- Er årsaken at dere bekymret for sikkerhet som større folkemengder rundt området vil utgjøre?

- Vi ønsker ikke å gå ut med hva som ligger bak våre vurderinger, sier Berggrav.

Regjeringens program for ettårsmarkeringen av 22. juli finner du her.

Hva synes du om forslaget? Diskuter under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere