RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Desperasjonen øker blant overlevende filippinere

Foto: STRINGER/PHILIPPINES (Scanpix)
Sist oppdatert:

Tacloban (NTB-Reuters-AFP): På veggen til en tyfonherjet kirke, ved en vei der omkomne fortsatt ligger i grøftene på begge sider uten å ha blitt hentet tre dager etter tyfonens herjinger, henger et håndskrevet skilt: Vi trenger hjelp!

Tacloban var en livlig havneby med cirka 220.000 innbyggere. Nå er den lagt i grus og omgjort til en gigantisk vrakhaug. Byens ordfører Tecson Juan Lim sier at antall omkomne i byen alene kan nå 10.000. Dette er et tallet er forventet å stige.

- Verden må vente det verste, sier en FN-representant.

Ifølge John Ging måtte 660.000 mennesker flykte fra sine hjem på grunn av stormen. Han varsler at FN vil be om betydelig internasjonal hjelp til ofrene for katastrofen.

Over hele det sentrale Filippinene raserte tyfonen byer. Utallige døde ligger over alt. Desperasjonen bygger seg opp over alt i de sønderknuste samfunnene som er uten mat, vann og medisiner.

Amerikanske styrker
Hjelpen er underveis. Minst ti amerikanske og filippinske transportfly landet mandag, og Filippinenes militære opplyste at 66 tonn med hjelpeforsyninger var losset siden lørdag. Men etterspørselen er enorm og leveransen helt utilstrekkelig.

- Folk går på måfå rundt i byen på jakt etter mat og vann, sier Christopher Pedrosa, hjelpearbeider sendt av myndighetene.

Lastebilene fra flyplassen har vansker med å komme fram til byen på grunn av strømmen av folk som forlater byen. Stanken fra likene i veikanten får folk til å holde tørklær av alle tilgjengelige slag over ansiktet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På lastebil
Flere journalister fra Reuters fulgte med på en lastebil fra myndighetene med 600 sekker med ris, hermetikk og melk fra flyplassen til rådhuset. Tusener av sekker ble etterlatt på flyplassen fordi lastebilen ikke var stor nok.

Bilen voktes av regjeringssoldater av frykt for opptøyer. For at leveransene av mat og vann ikke skal bli stormet om natten, innstilles utleveringen da.

- Det er risikabelt. Folk er rasende. De er i ferd med å gå fra vettet, sier Jewel Ray Marcia, løytnant og sjef for enheten som passer på lastebilen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Presidenten ber
President Benigno Aquino erklærte mandag kveld nasjonal katastrofetilstand. Regjeringen kan da innføre priskontroll og raskt ta i bruk krisefond.

- De kommende dagene vil hjelpen komme raskere og raskere, sa han i en fjernsynstale til befolkningen.

- Jeg appellerer til dere alle: Forbli rolige, be, og samarbeid og hjelp hverandre. Det er det som vil bistå oss med å reise oss fra denne katastrofen, sa han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere