De fire nordligste regionene i Italia stenges for inn- og utreise uten «seriøs grunn». Alle museer, dansesteder, treningsstudioer og svømmehaller stenges for publikum. Restauranter og barer holder åpent, men vil stenges dersom kundene ikke holder 1 meters avstand til hverandre.

Dette er de viktigste av de dramatiske tiltakene italienske myndigheter vil innføre iløpet av kvelden, melder Corriere della Sera.

Nyhetsstudio: Her kan du lese siste nytt om coronaviruset

Stenger for inn- og utreise

Tiltaket er det strengeste i verden siden Kina sperret av hele Hubei-provinsen med storbyen Wuhan for å stanse spredningen av viruset. En firedel av Italias befolkning blir berørt.

Ifølge avisa Corriere della Sera blir all bevegelse inn og ut av Lombardia og 14 provinser i Nord-Italia, inkludert millionbyen Milano, strengt regulert, og de som trosser restriksjonene, kan bli bøtelagt og fengslet i opp til tre måneder.

Ifølge Corriere vil det fremdeles være mulig å reise til disse regionene dersom man kan oppgi en «seriøs grunn». Folk vil imidlertid få lov å vende hjem fra andre regioner.

Les også: Slik kan du forebygge coronasmitte

Dessuten opprettes det en sikkerhetssone med svært strenge begrensninger på offentlige arrangementer, kommersielle virksomheter og sosiale aktiviteter.

Vedtaket om karantene omfatter også byer som Venezia og Padova i Veneto og Parma og Rimini i Emilia-Romagna. Det betyr at Venezia blir stengt for turister, noe som vil ramme byen hardt økonomisk.

Stenger alle samlingssteder

Utover å begrense reisevirksomheter til de aktuelle regionene vil også alle museer, treningssentre, svømmebasseng, teatre og ski-anlegg stenges og alle offentlige arrangementer avlyses.

Dersom de ønsker å holde åpent må restauranter og barer sørge for at kundene holder minst 1 meter avstand til hverandre, ellers vil de bli stengt. Dette gjelder også andre kommersielle aktiviteter, som kjøpesentre.

Restauranter og barer som ikke kan holde 1 meter avstand mellom kundene grunnet plassmangel må holde stengt.

Vil utvides til resten av Italia

Selv om tiltakene først og fremst er rettet mot de nordlige regionene, som er hardest rammet av coronaviruset, vil flere av dem også innføres i resten av Italia.

Blant annet vil dansesteder, puber og bingohaller bli stengt og det innføres forbud mot å arrangere fester eller offentlige arrangementer.

Italia hardest rammet i Europa

Ingen europeiske land har blitt hardere rammet av coronaviruset enn Italia, som kjemper en desperat kamp for å få situasjonen under kontroll.

Senest på lørdag ble det identifisert 1247 nye smittetilfeller, noe som betyr at det nå er over 5883 coronasmittede i landet. 589 personer er allerede friskmeldt etter sykdommen, mens 233 person skal ha omkommet.

Den raskt eskalerende epidemien har ført til halvtomme jernbanestasjoner over hele Italia, og nesten folketomme gater også i Roma. Mange av Romas utekafeer var lørdag kveld enten stengt eller nesten uten gjester.

Myndighetene er først og fremst bekymret for om helsesektoren klarer trykket, og om det er nok sykehussenger i Nord-Italia. Flere sykehus tar nå bare inn pasienter som er syke av coronaviruset.

All ferie i helsesektoren er inndratt, og myndighetene ber pensjonerte leger og sykepleiere melde seg til tjeneste.

Rammer økonomien

Allerede før viruset kom til Italia, hadde landet en av regionens svakeste økonomier, med negativ vekst i siste kvartal i fjor. Nå ventes det at landet raskt ender i resesjon på grunn av epidemien.

Et hardt slag blir at turister uteblir og ikke kommer for å kjøpe de mest kjente italienske produktene, fra mote til mat og design. Mange utenlandske flyselskaper har allerede innstilt sine flygninger til Milano og Venezia.

Turistmyndighetene regner med at det blir 32 millioner færre turister i år enn i fjor, og at tapet kan komme opp i 7,4 milliarder euro bare i annet kvartal.

Skjerper tiltakene i Norge

I Norge er det nå 147 personer som er smittet av coronaviruset, men ingen av disse skal være alvorlig syke ifølge Folkehelseinstituttet.

Lørdag presenterte også norske myndigheter med nye tiltak. Helsedirektoratet utvider anbefalingen om hvem som bør holde seg hjemme til å gjelde alle personer som har vært i områder med vedvarende smitte.