RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Desperat diplomati mens blodet flyter i Kiev

Mens blodet flyter i kievs gater sitter høytstående EU-representanter og forhandler om fred i samme by.
Mens blodet flyter i kievs gater sitter høytstående EU-representanter og forhandler om fred i samme by. Foto: Yannis Behrakis
Sist oppdatert:
Våpenhvilen er skutt i filler, og flere titalls nye liv har gått tapt i Kiev. EU varsler sanksjoner mot Ukraina etter et dramatisk møte med landets leder.

Våpenhvilen som opposisjonen og president Viktor Janukovitsj kom fram til, holdt ikke torsdag morgen. Da gikk flere tusen demonstranter til angrep på tungt bevæpnet opprørspoliti rundt Uavhengighetsplassen.

Les også:Kraftig sammenstøt i Kiev

Tilbake etter slaget lå ifølge avisen Kyivpost 37 drepte, mens internasjonale nyhetsbyråer skriver at 25 sivile demonstranter har mistet livet i de siste kampene. Samtidig er flere titalls politifolk drept eller såret, ifølge en uttalelse fra presidenten.

- Hvilken våpenhvile? Det finnes ingen våpenhvile! Det er bare krig som ligger foran oss! De provoserer oss. De kaster granater mot oss og brenner hjemmene våre. Vi har vært her i tre måneder, og på den tiden var det ingenting som brant, sier Petro Maksimtsjuk (23) til nyhetsbyrået Reuters.

Helsedepartementet oppdaterte torsdag antallet drepte i tirsdagens kamper til 28.

Totalt er trolig 50– 60 mennesker drept de siste tre dagene.

- Viktig å opptre samordnet
Norge vurderer å slutte seg til eventuelle sanksjoner mot Ukraina, men venter på EU.

– Spørsmålet om restriktive tiltak mot dem som er ansvarlige for voldsbruken, er noe vi vurderer løpende og i nær kontakt med EU, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet til NTB.

– I slike spørsmål er det viktig at Norge opptrer samordnet med andre nærstående land. Det er viktig for at eventuelle sanksjoner skal ha effekt, legger han til.

EUs utenriksministre var torsdag samlet for å diskutere sanksjoner mot det ukrainske regimet. Om de blir enige, er det ventet restriksjoner der medlemmer av president Viktor Janukovitsjs regime får redusert sine muligheter til å reise i Europa og til å bruke europeiske banker.

- Planlagt provokasjon
Dermed har voldsbruken, som for lengst er den mest alvorlige siden Ukraina ble uavhengig i 1991, tiltatt kraftig. De svært dramatiske tapstallene kan gjøre arbeidet med å komme fram til en forhandlingsløsning på krisen enda vanskeligere.

Demonstrantene klarte å drive sikkerhetsstyrkene rundt 200 meter tilbake under angrepet og gjenerobret dermed mesteparten av det store torget i sentrum av Kiev.

Opposisjonsleder Vitalij Klitsjko mener det var en bevisst provokasjon som lå bak de nye kampene i Kiev torsdag.

- Gjenopptakelsen av kampene på Uavhengighetsplassen på et tidspunkt da det var inngått en våpenhvile, er en planlagt provokasjon fra myndighetenes side mot fredelige demonstranter, sier Klitsjko i en uttalelse på sin hjemmeside.

Men myndighetene har en helt annen versjon.

- Demonstrantene gikk på offensiven. De arbeider i organiserte grupper. De bruker skytevåpen, blant annet skarpskyttergeværer. De skyter for å drepe, sier president Viktor Janukovitsj i en uttalelse.

Kievs ordfører trakk seg torsdag fra Regionpartiet til Janukovitsj i protest mot blodsutgytelsene i byen.

EU varsler sanksjoner
Samtidig varsler EU-landene sanksjoner mot Janukovitsj og hans regime. Innreiseforbud for sentrale tjenestemenn og restriksjoner på bruk av europeiske banker er blant tiltakene EU skulle diskutere på sitt møte torsdag.

Tidligere samme dag hadde utenriksministrene fra Tyskland, Frankrike og Polen under dramatiske omstendigheter et møte med Janukovitsj i Kiev. Møtet ble utsatt på grunn av nye kamper i Kiev.

- Svart røyk, eksplosjoner og skyting rundt presidentpalasset. Paniske tjenestemenn, skrev Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski på Twitter.

Møtet kom i stand én time på overtid.

EU arbeider trolig sammen med USA for å koordinere straffetiltak. Amerikanerne innførte visumrestriksjoner for 20 ukrainske tjenestemenn onsdag.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sammenligner sanksjonstruslene med utpressing.

Demonstrasjonene i Ukraina blusset opp i desember etter at Janukovitsj avviste en bred samarbeidsavtale med EU til fordel for en avtale om økonomisk hjelp fra Russland, hans nærmeste allierte. Forsøk på å finne en forhandlingsløsning har hittil ikke ført fram. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere