Tirsdag ble det kjent at Nobelkomiteen har mottatt 304 nominasjoner til Nobels fredspris for 2019.

Stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen (Frp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp) har nominert Donald Trump til fredsprisen for 2019. Frp-politikerne begrunner nominasjonen med Trumps fredsskapende innsats overfor Nord-Korea.

SVs Petter Eide reagerer kraftig på nominasjonen, og omtaler det som et PR-stunt.

- Det er ganske spesielt at Frp nominerer den enkeltpersonen som kanskje er den største faren for verdensfreden, som bidrar til å skape så stor splid mellom nasjoner med sin proteksjonisme, muslimforbud, handelskrig og den planlagte muren mot Mexico, sier Eide til Nettavisen.

Trump er den første sittende amerikanske presidenten som har møtt en nordkoreansk leder. Toppmøtet fant sted i Singapore på forsommeren i fjor. Selv om toppmøtet ikke resulterte i en bindende atomnedrustningsavtale, har spenningen på Korea-halvøya avtatt betraktelig. Videre er det planlagt et nytt toppmøte mellom Trump og Kim Jong-un i Hanoi i slutten av måneden.

- Som å nominere julenissen

Eide mener imidlertid at Trumps initiativ overfor Nord-Korea ikke har gjort ham fortjent til Nobels fredspris.

- Det synes jeg er et veldig svakt argument. Trump har skapt mer ufred og spenning i verden, og har til og med klart det kunststykket å skape spenning i NATO ved å utfordre dem på to ting: Økte bevilgninger og utfordre Artikkel 5 - alle for én og én for alle-tekningen. Trump har gitt signaler om at det ikke er sikkert at USA vil komme til Europas unnsetning, sier Eide.

- Når Frp nominerer ham, så er ikke det seriøst. Det er utelukkende et PR-stunt. Det er omtrent som å nominere julenissen for å få oppmerksomhet, sier Eide, som selv har nominert Verdens naturfond (WWF) til Nobels fredspris for 2019.

- Hvorfor er ikke Trumps innsats overfor Nord-Korea verdig en Nobels fredspris, Eide?

- For det første vet vi ikke hva han har fått til. Vi vet at han har hatt møter med Kim Jong-un. Men det ble ikke en konkret avtale ut av dette. Det endte med en slags intensjonsavtale om hvordan de skulle forholde seg til atomprogrammet. Samtidig har Trump brukt et ekstremt maktspråk overfor Nord-Korea som handlet om trusler. Det er ikke akkurat fredsskapende forhandlinger, men undertrykkende mekanismer fra USA overfor Nord-Korea. Det er ikke i Alfred Nobels ånd, for å si det forsiktig, sier Eide.

- Aldri lurt å lytte til SVs utenrikspolitikk

Per-Willy Amundsen er uenig i kritikken fra Eide.

- Jeg er svært uenig i de påstandene som kommer fra SV. SV har en lang tradisjon for å ta feil i utenrikspolitikken ved å støtte feil regimer og ha naive holdninger til hva som er fredsskapende arbeid. Det er bare å se på SVs støtte til Hugo Chavez (avdøde president red.anm.) og Venezuela. Det er aldri lurt å lytte til SVs utenrikspolitikk, sier Amundsen.

- Det er en realitet at Trump er langt mer tilbakeholden enn sine forgjengere. De har hatt en lavere terskel enn Trump til å gripe inn i konflikter andre steder i verden. I mange tilfeller har resultatet vært negativt, sier han.

Barack Obama var president da USA ledet den militære aksjonen mot Libya i 2011. NATO overtok ledelsen etter hvert, og Norge deltok også med styrkebidrag. Obama mottok fredsprisen i 2009 samtidig som USA kjempet to kriger i henholdsvis Afghanistan og Irak.

Krigen i Afghanistan ble ført med FN-mandat i ryggen, mens krigen i Irak ble startet av daværende president George W. Bush med begrunnelse om at regimet hadde masseødeleggelsesvåpen, noe som viste seg å være feil.

- Hadde vært et høyere konfliktnivå med Clinton

Amundsen mener verden hadde vært et mindre trygt sted med Hillary Clinton i Det hvite hus.

- Det kan ikke være noe tvil om at dersom Hillary Clinton hadde blitt valgt til president, hadde vi opplevd et helt annet konfliktnivå enn vi gjør nå. Hun hadde ganske skarp retorikk overfor blant annet Russland og andre land hvor det lå et konfliktpotensial med Vesten og USA. Hun ville ha skapt mer konflikt enn Trump, sier Amundsen.

- Trump har vært svært tilbakeholden fordi han ser at USA og NATO ikke kan involvere seg militært i alle konflikter i verden. Historisk sett er det Demokratene som har hatt lettest for å gripe til våpen, sier Amundsen.

- Hva mener du om Trumps voldsomme retorikk overfor Nord-Korea da konfliktnivået var på sitt verste?

- Jeg er opptatt av resultater og hva man faktisk oppnår. Det går ikke an å overse den dramatiske utviklingen som har vært i forholdet mellom Nord-Korea og USA. Den endringen har skjedd under Trump. Jeg er helt overbevist om at det var riktig strategi - at man er tydelig på at man kan sette handling bak ordene sine. Det er et godt utgangspunkt for fred, sier Amundsen.