(Spill): Spillmessen E3 i Los Angeles er regnet som verdens største og viktigste hendelse i spillindustrien. Det er på denne messen alle de største spillselskapene avslører sine nyheter for verdenspressen.

Microsoft, Nintendo og Sony holder sine pressekonferanser rett i forkant av messeåpningen, og tradisjonen tro starter Microsoft først.

Prosjekt Natal

Det aller viktigste Microsoft annonserte på sin pressekonferanse er prosjektet Natal, eller «Project Natal» som selskapet foreløpig kaller det.

Fysisk dreier det seg om en sensor som gjør at du kan kontrollere spill ved hjelp av kroppsbevegelser og stemmen din. En lignende måte å spille på er mye av årsaken til Nintendos suksess med Wii.

Men Natal er mer enn som så. Den kjente spillutvikleren Peter Molenyux demonstrerte blant annet «Milo», en naturtro og interaktiv venn muliggjort av Natal. En person kommuniserte med Milo gjennom både stemme og bevegelse, og Milo skjønte hvordan vedkommende hadde det og reagerte deretter. I tillegg var det blant annet mulig å leke sammen og «frakte» ting fra den virkelige verden til den interaktive (Natal skannet en tegning og Milo skjønte hva den var av).

Pris eller dato på Natal er ukjent, men det regnes med at denne teknologien er et stykke frem i tid.

Playstation Motion Sensor

Også Sony ble følsomme på E3 og annonserte Playstation Motion Sensor.

Ingeniørene bak teknologien demonstrerer i sanntid hvordan kontrollerne kan brukes.

Teknologien er basert på kameraet Playstation Eye som oppfatter bevegelsen til en eller flere lysende hoder på en nyutviklet kontroller. Ifølge Sony registrerer PS3-kameraet bevegelser ned til millimeteren og ingeniørene bak teknologien demonstrerer at kameraet tolker bevegelsene i tre dimensjoner.

Virtuelle tennisracketer, sverd, golfkøller og lommelykter ble demonstrert og lyset fra lommelykta lyser dynamisk opp objekter i det virtuelle rommet personen som holder kontrollerne rendres i. Sony viser også fram teknodemoer som demonstrer hvordan kontrollerne kan blir brukt i strategi- og skytespill.

Playstation Motion Sensor skal etter planen lanseres i løpet av våren 2010.

PSP Go!

Den andre store annonseringen Sony kom med var PSP Go!, eller «den dårligst skjulte hemmeligheten på E3», som Sonys toppsjef Kaz Hirai kalte den.

Som mange rapporter beskrev før den offisielle annonseringen er maskinvaren 43 prosent lettere enn PSP 3000, har en 3,8'' skjerm, støtte for Bluetooth, innbygd flashminne på 16 gigabyte, M2-støtte og innebygd adapter for trådløs internett.

Sony annonserer samtidig en ny programvare, «Media Go», til PC-en som skal gjøre det lett å overføre medie mellom PC og PSP. Et annet program til PSP kalt «Sense Me» skal også kunne velge ut musikk til deg på bakgrunn av hvordan du føler deg.

Her kan du lese mer om PSP Go!

HD-film til Xbox 360 i Norge

Xbox 360s nedlastingstjeneste for film og TV har til nå ikke vært tilgjengelig i Norge, men under pressekonferansen på E3 2009 annonserte Microsoft at tjenesten skal lanseres i store deler av Norden.

- Det betyr at alle norske medlemmer av Xbox Live nå kan streame film direkte på TV-en via onlinetjenesten. Det ble også kunngjort at Microsoft som først i verden nå vil tilby streamede filmer på 1080p og med 5.1 surroundlyd, skriver selskapet i en pressemelding.

HD-film i 1080p krever imidlertid at du har en bredbåndlinje på minst åtte Mbps. Videotjenesten skifter navn til Zune Video og skal lanseres i løpet av høsten.

Super Mario Galaxy 2

Foruten at «Wii Vitality Sensor» ble nevnt, en slags pulsmåler som kan hjelpe personer med å slappe av, var Nintendos viktigste nyheter spillene «Super Mario Galaxy 2», «Wii Fit Plus» og «Metroid Other M».

Mario-oppfølgeren bygger videre på salgs- og kritikersuksessen «Super Mario Galaxy». Blant annet fikk vi se en planet som var formet som et hjul og som Mario måtte skyte seg gjennom, sager som delte opp brettet og muligheten til å sakke ned tiden. En del artige utfordringer ble også presentert, vår favoritt var en bit av et brett hvor Mario måtte snurre i lufta for å få plattformer til å dukke opp.

Her kan du se traileren som ble vist frem under pressekonferansen:

HTML EMBED

Maaaange nye spill

Så langt på E3-messen er det blitt annonsert en rekke nye spill og store, kjente spill har fått lanseringsdatoer.

Bungie har avslørt at nytt «Halo» er på vei, kalt «Halo: Reach». Spillet kommer etter sigende ikke før neste høst. Sony har annonsert at «GTA»-skaperne Rockstar utvikler det helt nye spillet «Agent» eksklusivt til PS3. «Metal Gear Solid 3» får også sin oppfølger med «Metal Gear Solid: Peace Walker» på PSP. «Metal Gear» kommer også til Xbox 360 med «Metal Gear Solid Rising». Spillet kommer forøvrig til PS3 også.

«Forza Motorsport 3» kommer i oktober. «Gears of War 2: Dark Corners» inneholder sju nye flerspillerkart, ett nytt enspillerkart og kommer i juli. Microsoft har også annonsert «Crackdown 2».

Slippdatoen til «God of War III» er nå satt til mars 2010. Til tross for at ingenting ble vist frem på Nintendos pressekonferanse har selskapet nå avslørt at et nytt «Zelda» også er på vei til Wii.

«Alan Wake», det ekstremt lovende skrekkspillet mange trodde skulle lide samme skjebne som «Duke Nukem Forever», ble endelig vist frem og ser nesten mer lovende ut nå enn for et par år siden. Grafikken var lekker, stemningen herlig nifs og fienden så skikkelig onde ut. Slippes våren 2010, hvis alt går etter planen.

Sony kommer også med en smakebit på «The Last Guardian» fra de prisbelønte skaperne av «Ico» og «Shadow of the Colossus».

Vi har også fått se litt av «Assassin's Creed 2», som slippes den 17. november og Sony avslørte dessuten MMO-spillet «Final Fantasy XIV Online».

For å nevne noe ...

På forsiden av Spillmagasinet finner du flere saker om spill.