Gå til sidens hovedinnhold

Det amerikanske narkosjokket - avkriminaliserte kokain, heroin og metamfetamin i natt

Historisk liberalt narkovalg i natt.

NEW YORK (Nettavisen): Flere amerikanske stater har nå legalisert forskjellige former for narkotikabruk.

Tirsdagens valg i USA var ikke bare en presidentvalg, det var også et valg der det ble ny lovgivning rundt narkotikabruk forskjellige steder i landet.

Les også: Slik startet cannabis-kongen: - Jeg søkte etter 30-40 kredittkort - og fikk 20

Flere stater legaliserte marihuana

I statene New Jersey, Arizona, Montana og South Dakota ble det flertall for å legalisere marihuana til personlig bruk. De ble dermed med i en gruppe av 11 andre amerikanske stater, pluss D.C., som allerede har legalisert personlig bruk av marihuana.

I tillegg har Mississippi legalisert marihuana for medisinsk bruk.

Les også: Power (40) er en kvinne med cannabis-suksess - dro inn 45 millioner kroner i fjor

Den mest dramatiske endringen kom derimot i Oregon der det ble 60 prosents flertall for en ny lov som avkriminaliserte personlige brukerdoser av hardere narkotiske stoffer som kokain, heroin, OxyContin og metamfetamin, melder Washington Post.

Les også: Dette oralsexbildet trekkes frem som et tegn på hva som er galt i bydelen akkurat nå

Oregon er med dette den første amerikanske staten som avkriminaliserer slik bruk.

Oregon avkriminaliserte også psykedeliske sopp, som i forbindelse med valget også ble avkriminalisert i District of Columbia.

Les også

Power (40) er en kvinne med cannabis-suksess - dro inn 45 millioner kroner i fjor

- Den viktigste reformen på en hel generasjon

Den nye loven betyr at innbyggerne i Oregon ikke lenger risikerer å bli arrestert eller havne i fengsel om de har på seg små mengder med narkotika som kokain og heroin som er ment til personlig bruk.

Som en del av den nye lovgivningen skal staten også jobbe mot at flere mennesker med avhengighet vil motta behandling fremfor å havne i fengsel.

Les også: Rusforsker: - 300-400 nordmenn får cannabis på resept

Vox skriver at i enhver amerikansk stat der marihuana-legalisering eller en annen narkotikapolitisk reform var på stemmeseddelen på tirsdag, så vant den gjennom.

Nyhetsstudio: Presidentvalget 2020

- Dette er den viktigste reformen i nasjonens mislykkede narkotikapolitikk på en hel generasjon, sier Kassandra Frederique, administrerende direktør for Drug Policy Alliance, som har har brukte mer enn fire millioner dollar på å støtte tiltaket.

Les også: - Charlie Sheen er nå blakk, svartelistet og selger videoer for 3500 kroner

- Dette er spesielt viktig fordi folk flest ikke er klar over at narkotikabesittelse er den største årsaken til arrestasjoner i landet, sier Frederique til Washington Post.

- Det alt koker ned til er at marihuana-forbudet har vært fullstendig feilaktig, sier Matthew Schweich, visedirektør for Marijuana Policy Project til avisen.

- Hvis du ikke skal straffe folk hardt for marihuana, kan du like godt legalisere det for å kontrollere det og regulere og bruke inntektene til viktige offentlige tjenester, sier han.

Les også

Vil avkriminalisere alle rusmidler og strippe politiet for fullmakter: – Ikke en legalisering

21 millioner amerikanere er avhengige

I USA regner man med at rundt 21 millioner personer lider av en eller annen form for avhengighet, det være seg alkohol, piller eller narkotika. Og når det gjelder narkotika overdoser, så har de mer enn tredoblet seg siden 1990.

Les også

Dette oralsexbildet trekkes frem som et tegn på hva som er galt i bydelen akkurat nå

I perioden fra 1999 til 2017 døde mer enn 700.000 amerikanere av overdoser, ifølge tall fra Addiction Center.

I USA var det over 19.000 dødelige overdoser i perioden fra januar til mars i år, viser data fra CDC. Dette er nærmere 3000 flere dødsfall enn på samme tid i fjor, skriver Duluth News Tribune.

Riksadvokaten vil avkriminalisere narkotika

I en høringsuttalelse om rusreformen som ble offentliggjort i sommer, skrev Riksadvokaten at bruk og besittelse av narkotika ikke lenger bør bekjempes med straff i Norge, skrev Rett 24 i sommer. Politiet ga sitt høringssvar om rusreformen i mai, og frarådet da avkriminalisering.

Les også: «Nyttevirkningene av straff er ikke større enn skadevirkningene»

Legeforeningen har også uttalt seg og de mener straffrihet for narkotikabruk vil rekruttere nye brukere, og at mengdene narkotika man straffritt skal kunne ha, er altfor høye.

Les mer: Riksadvokaten vil avkriminalisere narkotika

Kommentarer til denne saken