Gå til sidens hovedinnhold

– Det ble en del «bitching»

Bydel St. Hanshaugen er enere på å løse konflikter, men på Gatemeglingskurs må temperaturen først opp mange hakk før problemene kommer under kontroll.

MARIENLYST: I år er det Bydel St. Hanshaugen som ble årets Gatemeglingsenhet 2013, og vant pris av Røde Kors.

Gatemegling i Oslo Røde Kors har til hensikt å forebygge vold og kriminalitet i ungdomsmiljøene i Oslo, ved å gi ungdom verktøy så de kan håndtere egne og andres konflikter på en mer konstruktiv måte.

– Det handler om å håndtere konflikter på egen hånd. Bli kjent med seg sjøl og hvor egne grenser går, sier utekontakt Ida Elisabeth W. Myrene.

Hun har jobbet som utekontakt i bydelen i tre år nå, og er fornøyd med dagens ungdommer.

Klubbleder på «Leker'n», Marienlyst aktivitetspark og fritidsklubb Eirik Koteng, har ikke mindre enn 23 år bak seg i jobben og han er også aller mest vitne til positive handlinger hos ungdommen.

Man må lære dem å tenke at andre har andre tanker om hvordan de oppfører seg, sier Eirik.

I fjor stilte flere ungdommer fra hele bydelen frivillig opp på sommerkurs ved Ila skole, og i år er det niendeklassinger på Marienlyst skole som har fått delta.

En del av kurset går ut på å jobbe i rollespill, og da er det opp til elevene å lage konflikter, for så å bruke teknikker de har lært for å roe gemyttene ned igjen.

Les også: Det selges og kjøpes boliger i høyt tempo

Samme kjæreste

Den tidligere nevnte bitchingen oppstå fordi et scenario som ble spilt ut handlet om at to jenter hadde samme kjæreste.

– Vi kaller det i bokseringen, sier Ida om rollespillet.

– Da blir det en del «bitching», smiler Eirik.

Andre konfliktscenarioer handlet om en mobil som ble lånt også solgt videre.

Sjiraffspråk

Etter gjennomført kurs får alle elevene Kursbevis, noe som kan være fint å ha på cv-en.

Konfliktrådet bruker samme teknikker som på Gatemeglingskurset, men på et litt mer avansert måte. Også bedrifter får samme kurs for å mestre konflikter på arbeidsplass.

Så hvordan skal man altså dempe konfliktene? Visstnok er det sjiraffen som har svaret, med det såkalte sjiraffspråket.

– Sjiraffen har en lang hals. Den får oversikt, også har den et stort hjerte, forklarer Eirik.

Det handler om å få oversikt over en situasjon, kjenne på følelsene. Har du negative følelser, må du finne ut hvilke behov som er utilfredsstilt, og til sist skal man komme med et ønske eller en forespørsel til den andre personen som vil lette dine negative følelser.

– Hvis man sier til noen at «jeg opplever det sånn» så dempes konfliktnivået, sier Ida om hvordan man skal snakke i en konflikt.

– Guttene krangler mest på fotball- eller basketbanen, sier Eirik.

En del konflikter på banene har blitt løst med sjiraffspråket, sier han.

Ida forteller om en slåsskamp som oppsto på fotballbanen fordi en hadde tråkka over intimgrensa til en annen, men at de etter å ha blitt adskilt begynte å snakke om gatemeglingkurset.

Les også: Minifestival for alle som bryr seg

– Du er stygg

Det er vanskeligere å få tak i konfliktene som jenter kommer oppi, forteller begge to. Det kan ligge langvarige konflikter som ikke er like tydelige som hos gutta.

Jenter kan krangle om sminketing, og det kan fort ta av også her. I tillegg er det mer intens mobbing med jenter involvert på sosiale medier.

Ida nevner nettstedet formspring, hvor hun selv var borti en stygg sak hvor politi ble involvert.

– Her kan man stille hverandre spørsmål anonymt, og mange bruker dette til å mobbe å komme med stygge kommentarer, sier hun.

At folk kan stille spørsmål som: hvorfor er du så stygg, og hvorfor tar du ikke livet ditt, viser at den fullstendige anonymiteten senker terskelen for hva folk tør å si til hverandre.

Men generelt sett synes både ida og Erik at ungdmmen er snille.

– De er nesten skremmende snille, sier Eirik.

For eksempel tyder den første rapporten fra Ungdata på at norske ungdommer har det bedre enn noen gang.

Her er begrunnelsen for hvorfor Bydel St. Hanshaugen fikk prisen:

«St. Hanshaugen GME får i år prisen med sitt arbeid med Gatemegling som en av metodene for sitt forebyggende arbeid lokalt. Etter oppstarten i 2010 har utekontakter og ansatte på fritidsklubb holdt kurs for ungdom, i tett samarbeid med skoler i bydelen. St. Hanshaugen GME har igjennom årene vært meget selvstendig, og arrangerte i fjor sitt eget sommerverksted for ungdom.»

Les også: Gir bort ferie til fattig Oslo-familie