RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Det blir ikke streik i staten

Sist oppdatert:
Meklingen mellom staten, Unio, Lo og YS er over.

Midnatt gikk fristen ut for meklingen i offentlig sektor, og torsdag formiddag var partene enige. Dermed blir det ingen streik blant 8800 statsansatte.

Nesten 11 timer på overtid ble partene i meklingen for offentlig ansatte enige om et lønnstillegg på 3,3 prosent. Av dette utgjør 0,3 prosent 300 millioner kroner til et kvinnetillegg. Det var utfallet etter en «tøff meklingsrunde».

Seier for likelønn

- Beskjeden fra våre medlemmer var utvetydig da vi gikk inn i årets tariffoppgjør: Gjør noe med lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Det har vi gjort. Vi er ikke i mål, men årets oppgjør er en bra start, sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen i en pressemelding.

- YS Stat er veldig godt fornøyd med at det er de sentrale parter som skal gjennomføre likelønnsløftet med en egen avsetning på 300 millioner. Slik sikrer vi kvinnene et varig likelønnsløft, sier leder av YS Stat, Pål N. Arnesen, etter at oppgjøret i statlig sektor er vel i havn.

Ifølge Arnesen har YS oppnådd det de krevde på likelønn, og fokus på likelønn er også vektlagt i det generelle tillegget og tatt inn som en klar føring for de lokale forhandlingene.

Mange utfordringer

- Det vi har kommet fram til er ingen optimal løsning, verken for å løse likelønnsproblemet eller for å rekruttere og beholde kompetansen staten trenger. Når vi likevel har valgt å akseptere, så er det fordi vi har funnet en løsning som kan være første skritt i arbeidet med å løse statens utfordringer, sier Curt A. Lier, forhandlingsleder i Akademikerne stat.

Han mener dette er starten på å tette lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor.

- Oppgjøret innebærer et steg i riktig retning for likelønn, det har en god lavlønnsprofil og er et oppgjør innenfor en forsvarlig ramme, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Hun registrerer at alle parter har strukket seg langt, og er glad for at statlig sektor kom i mål med et anbefalt resultat.

Fagforeningenes opprinnelige krav var et tillegg på 4 prosent.

Dette ble partene enige om i meklingen:

  • Det gis et generelt tillegg med virkning fra 1. mai 2010. Da stiger lønningene i gjennomsnitt med 2,3 prosent, dette vil si mellom 7100 og 20.000 kroner.
  • Det er også avsatt 1 prosent til sentrale justeringsforhandlinger med virkning fra 1. juli 2010. Det er her hovedvekten av likelønnsløftet kommer, og dette vil si om lag 585 millioner kroner.
  • I tillegg blir det avsatt 0,9 prosent til lokale forhandlinger per 1. september 2010. Også her er det likelønnsføringer.
  • Garantilønnen for nytilsatte akademikere går opp fra lønnstrinn 42 til lønnstrinn 45, og det skal beregnes tre år av utdanningstiden som bachelor ved tilsetting.
  • Staten droppet kravene som ville vært et angrep på opparbeidede rettigheter på arbeidstid.

Oppgjøret sendes nå ut til uravstemning.

Fortsatt streikefare

I kommuneoppgjøret tok partene en pause i natt i påvente av utfallet av oppgjøret i statlig sektor. Meklingen i Oslo kommune hadde pause til klokken 08.30.

Under forhandlingene med kommunene har avstanden vært større enn i staten. Dermed er det fortsatt fare for streik fredag om det ikke blir enighet i kommuneoppgjøret i løpet av dagen.

Konsekvensene blir at skoler, barnehager og sykehjem holder stengt om rundt 20.000 i kommunal sektor ikke går på jobb.

Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere