Gå til sidens hovedinnhold

- Det blir svært krevende forhandlinger

Israel og palestinerne er enige om å gjenoppta direkte forhandlinger.

USAs utenriksminister Hillary Rodham Clinton kunngjorde fredag at Israel og palestinerne har sagt seg villige til å gjenoppta direkte fredssamtaler i Washington tidlig neste måned og at partene møtes 2. september, melder nyhetsbyrået AP.

Første gang siden 2008
Det er i så fall første gang siden 2008 at Israel og de palestinske selvstyremyndighetene setter seg til forhandlingsbordet for direkte samtaler.

- Jeg ønsker velkommen nyheten om at USA har invitert til direkte forhandlinger mellom Israel og palestinerne. Norge oppfordrer partene til å svare positivt på den amerikanske invitasjonen samt å bruke denne anledningen til å skape fremskritt i forhandlingene. Dette setter fredsprosessen tilbake på sporet, sier Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre ifølge en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Se pressemeldingen fra Støre her

Mens Hillary Rodham Clinton sier at hun håper man vil klare å jobbe seg gjennom alle de viktigste spørsmålene innen et år, er hennes norske kollega forsiktig med å uttrykke optimisme rundt hva som kommer ut av forhandlingene:

- Det er gledelig at direkte samtaler nå kommer i gang. Det blir svært krevende forhandlinger, men jeg tror at partene nå har innsett at fravær av forhandlinger og dialog ikke er noe alternativ. Det er positivt at USA vil engasjere seg direkte i samtalene, sier han.

Roser amerikanerne
Støre besøkte nylig Gazastripen og Israel som leder for Giverlandsgruppen og uttrykte da optimisme for at direkte samtaler med partene kunne komme til å bli gjenopptatt.

- Amerikanerne har arbeidet intenst med begge sider, sa Støre til Nettavisen.

Jobber for palestinsk stat
Giverlandsgruppen (AHLC) som Norge står i bresjen for koordinerer det internasjonale samfunns støtte til palestinsk institusjonsbygging. Målet er altså en palestinsk stat. I tråd med den palestinske regjeringens toårsplan skal dette arbeidet sluttføres høsten 2011. Ifølge Støre forutsetter giversamarbeidet at israelere og palestinere kommer fram til en avtale som løser den territorielle konflikten. Det neste møtet i Giverlandsgruppen finner sted i New York 24. september.

- Jeg har i møter med israelske og palestinske ledere de siste dagene gått grundig gjennom den politiske situasjonen. Som leder for giverlandsgruppa vil jeg gjøre det jeg kan for å støtte oppunder fremdriften i denne prosessen, sier Støre.

Møtes 2. september
Overfor reportere sa Clinton fredag at hun har invitert partene - Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas - til fredsforhandlinger i Washington 2. september, dagen etter at partene skal ha møter med president Barack Obama, melder Washington Post på nett.

Clinton opplyste at hun torsdag snakket med kong Abdullah II av Jordan og Egypts president Hosni Mubarak og at hun også har invitert disse to statslederne til å delta i samtalene. Sammen med Storbritannias tidligere statsminister, Tony Blair - nå fredsforhandler for Midtøsten - skal partene i middag med USAs president 1. september.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken