*Nettavisen* Nyheter.

Det butter for Sp

Foto: Morten Holm (Scanpix)

Senterpartiets nye dronning, Liv Signe Navarsete, får ingen parademarsj når hun etter alt å dømme tar over etter Åslaug Haga neste år.

15.04.08 08:23

Av Øivind Nielsen, politisk redaktør i ANB

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: ANB (ANB)

Hagas historiske arv er at hun åpnet Sp for regjeringssamarbeid med venstresiden i norsk politikk. Men det skjedde på grunnlag av høye forventninger om hva det rød-grønne eksperimentet kunne utrette. Disse forventningene må innfris hvis Navarsete skal makte å føre arven videre. Det kan vise seg mer krevende jo nærmere vi kommer stortingsvalget om snaut halvannet år.

Senterpartiet har med rette fått ord på seg for å være flinke til å skryte av sine små og store seire i regjeringen. I motsetning til SV, som har hatt en lei tendens til å plage seg selv med sine nederlag. Sammen med Åslaug Hagas smittende humør og tilsynelatende evige optimisme, har dette bidratt til å holde entusiasmen for det rød-grønne regjeringsprosjektet levende.

Men nå ser det ut til at det begynner å butte litt for Senterpartiet også. På lørdagens politiske meningsmåling i avisen Nationen skraper partiet sperregrensen med en oppslutning på rekordlave 4,2 prosent. Selv om dette sannsynligvis ligger for lavt i forhold til den oppslutningen Sp ville ha fått om det virkelig var valg, må det være et alvorlig varsku for partiledelsen: Nå trenger den noe som kan løfte partiet igjen.

For det er lenge siden Sp kunne innkassere en skikkelig seier: I stat/kirke-spørsmålet ble det nederlag for kravet om at Kongen i statsråd (det vil si regjeringen) fortsatt skal utnevne landets biskoper. I striden om vern av barskogområdet Trillemarka måtte Sp-toppene svelge et forsmedelig nederlag rett foran øynene på sine kjernevelgere blant skogeierne. Og kampen for å ruste opp det regionale selvstyret ser ut til å ende med at fylkeskommunene blir stående omtrent slik som i dag, men ganske ribbet for politiske oppgaver.

Senterpartiets sterkeste politiske kort har vært den bevisste satsingen på å styrke kommunenes økonomi. Kommunene har i stor grad brukt pengene til å skaffe seg flere hender i omsorgstjenestene, akkurat slik regjeringen ville. Men nå begynner den politiske gevinsten av denne satsingen å bli uttømt. Flere ansatte og økt aktivitet presser kommunenes lønns- og kostnadsbudsjetter i været. Det skaper forventninger om enda mer penger i revidert nasjonalbudsjett til våren.

Men den aller vanskeligste utfordringen som ligger foran regjeringspartiet Sp heter jordbruksoppgjøret. I år er forventningene blant bøndene skyhøye, særlig fordi fjorårets oppgjør ikke på langt nær innfridde de løftene som ble gitt. Mens Sp-toppene skålte i sjampanje og skrøt av at de hadde sikret bøndene et inntektstillegg på 17.400 kroner, viser det seg at sluttresultatet ble omtrent det halve. Nå sliter bøndene med store utgiftsøkninger. Et nytt dårlig jordbruksoppgjør kan ende i grasrotopprør mot Sp-ledelsen. Det kan i så fall også bli kritisk for det rød-grønne regjeringssamarbeidet.

Les flere debatter her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.