SKØYEN (Nettavisen): Totalt 70 romfolk bosatte seg søndag i et tomt hybelhus på Skøyen i Oslo og håper de får tillatelse til å bli boende der til de får et mer egnet sted å oppholde seg. Slik blir det mest sannsynlig ikke.

Huset ligger få minutter fra Skøyen togstasjon og ser svært forfallent ut. Hagen er fylt med søppel og flere av rutene knust. Låsen til inngangen er brutt opp og innendørs skimtes flere titalls husokkupanter. De håper de får bli. Alternativet er å sove på gata. Kommunen har imidlertid kontaktet politiet og bedt om at de kastes ut innen 24 timer.

Les egen sak: Romfolk okkuperer nytt hus

Uverdige og livsfarlig
Da Nettavisen oppsøkte stedet mandag formiddag var Oslo brann- og redningsetat på plass. Etter en kort befaring i bygget uttalte brigadesjef Lars Grimsgaard at forholdene var både uverdige og livsfarlige. Han anslo videre at det var om lag 50 personer i bygget.

- Bygget er i utgangspunktet stengt, men de har koblet seg på det elektriske anlegget og derfor fått strøm. I tillegg røykes det ekstremt mye der inne. Dette området er på ingen måte en egnet for beboelse og vi har allerede rapportert videre til Omsorgsbygg, som disponerer eiendommen, sa Grimsgaard til Nettavisen.

Vil tvinge regjeringen til å handle
Beboerne fortalte via sin tolk, Mihay Negrea, til Nettavisen at de kom i går natt og at de nå vil protestere mot uverdig behandling fra myndighetenes side.

- De vil bli værende her og kaller dette en protest der de vil tvinge regjeringen til å handle. De sier de er villige til å betale for seg om de får bli, sa Negrea før pressen slapp inn i bygget.

Småbarnsfaren Miclescu Selejan er en av dem som har tilbrakt natten på et av rommene i hybelhuset. Til Nettavisen sa han at deres eneste ønske er en jobb og tak over hodet.

- Vi håper vi får lov til å betale husleie og bli her. Vanligvis sover jeg utendørs under bruer, i parken eller i skogen, men det er svært kaldt og politiet kaster oss bort hele tiden. Det eneste vi ønsker oss er muligheten til å få jobbe, spise oss mette og ha tak over hodet. De fleste av oss som bor her tigger eller selger blader, fortalte han.

Selejan understreket at ingen ønsker å være i den situasjonen de tilreisende rumenerne er i. Han ser på det gamle bygget som et hotell, sammenlignet med livet på gata.

- Vi er ikke kravstore. Å sove i et hus er fantastisk. Sammenlignet med å sove utendørs er dette som et hotell å regne, mener han.

TIPS eller innspill? Kontakt: Henrik.Arneberg@Nettavisen.no

- Vekkes og jages
Flere av personene Nettavisen pratet med fortalte at de føler seg dårlig behandlet av kommunen, myndighetene og politiet.

- Overalt hvor vi oppholder oss blir vi kastet bort. Ofte vekkes vi på natten av politiet, sa en av de kvinnelige okkupantene.

En annen eldre mann dro opp buksebenet og viste fram det som ser ut som et betent, ubehandlet sår.

- Likevel mener kommunen, myndighetene og politiet at jeg må sove utendørs. Det er for galt, men hva kan vi gjøre? Jeg lurer på hvorfor vi ikke kan få lov til å sove i dette bygget. Vi vil betale for oss og lover å følge reglene som blir satt, sa han oppgitt.

Omsorgsbygg: Har anmeldt
Kommunikasjonssjef Marte Svenneby opplyser til Nettavisen at romfolket skal ut innen 24 timer.

- De kom i går kveld. Vi har bedt politiet om bistand til å kaste dem ut. De har lovet at dette skal skje i løpet av dagen i dag. Dette er et bygg som ikke er beboelig. Det har verken vann eller sanitæranlegg. I tillegg er strømmen tyvkoblet fra hovedsikringsuttaket. Vi har derfor bedt Hafslund om å slå den av, sier hun til Nettavisen.

Svenneby understreker at de kun følger kommunens retningslinjer.

- De første 24 timene anses dette som et innbrudd. Derfor følger vi regelverket og kontakter politiet for utkastelse. Dette gjøres uavhengig hvem som bryter inn, sier hun.

Frelsesarmeen: - Det finnes vel ikke noe tilbud
Ifølge regionleder Frode Woldsund i Frelsesarmeen flytter man problemet dersom romfolket kastes ut.

- Det finnes vel ikke noe tilbud, så det blir å jage dem fra skanse til skanse, sier Woldsund til NTB. Han forteller at de romfolkene som er i Oslo, ikke har rett til sosialhjelp som for eksempel bolig.

- Når de er i landet som turister, må de sørge for seg selv.

Frelsesarmeen har et akuttilbud når temperaturen faller under ti kuldegrader om vinteren, og selv om det ikke er så kaldt nå, kan de fortsatt tilby dusj og toalett, samt en matbit og en kopp kaffe tre kvelder i uken.

Woldsund sier det er vanskelig å vite hva som kan gjøres med den vanskelige situasjonen, og at den store utfordringen er at det ikke gjøres nok i hjemlandet.

Så sent som torsdag fjernet politiet rundt 70 romfolk som hadde slått leir ved Vannspeilet i Middelalderparken. Tidligere samme dag ble de kastet ut fra den okkuperte bygningen Borgen i Gamlebyen.

Les egen sak: Politiet fjernet okkupanter

Hva mener du om denne saken? Delta i debatten i kommentarfeltet. Vi oppfordrer til en saklig debatt. Rasistiske og hatefulle ytringer vil bli slettet.