Gå til sidens hovedinnhold

- Det er akkurat som det samme skjer på nytt

Solhild Bølands ektemann ble brutalt knivdrept på samme bussrute i 2003. Hun mener lite har skjedd på ti år.

- Jeg har alltid sagt at det kommer til å skje igjen, sier Solhild Bøland til Nettavisen.

Hennes tidligere ektemann, bussjåføren Audun Bøland, ble brutalt knivdrept av en 26 år gammel asylsøker fra Etiopia på den samme bussruten i 2003, men klarte å redde livet til de 30 passasjerene på Valdresekspressen i Fagernes.

Solhild Bøland mottok blant annet gullmedalje fra Carnegie Heltefond for ektemannens heltedåd .

Tips til saken? Kontakt Nettavisens journalist her!

Utvist fra Norge
Mandag kveld skjedde det et nytt trippeldrap på akkurat den samme avgangen.

En asylsøker i begynnelsen av 30-årene er siktet for å ha drept bussjåføren og de to andre passasjerene etter at han mandag ettermiddag skal ha kapret en buss i Årdal. Mannen var utvist fra Norge, og skulle pågripes for å gjennomføre retur til Spania, skriver politiet i en kort pressemelding.

- Mannen er 30 år gammel og søkte asyl i Norge i april i år. Søknaden ble aldri behandlet fordi mannen, etter Dublin-avtalen, skulle få sin søknad behandlet i Spania, opplyser kommunikasjonsdirektør Ingeborg Grimsmo i UDI.

Les Gunnar Stavrums leder: Enveisbillett ut av landet

Føler med de pårørende
Solhild Bøland sier til Nettavisen at hun føler sterkt med de pårørende som har mistet sin kjære.

- Jeg håper de får god hjelp og blir tatt godt vare på, men håper virkelig ikke at de blir like skuffet som meg og min familie. Jeg føler virkelig ikke at det har skjedd noe de siste ti årene, sier enken, og viser til at det har skjedd få konkrete tiltak i asylpolitikken siden ektemannen ble drept.

Bøland forteller at hun, i likhet med da ektemannen ble drept for ti år siden, regner med at det nå vil komme en debatt om helseundersøkelser, lukkede mottak og bedre oppfølging av asylsøkere.

- Men jeg frykter at det vil skje like lite som det har gjort de siste ti årene, sier hun.

Reagerer på «alenereise»
16. februar 2003 plukket bussjåfør Audun Bøland (39) opp en mann da han kjørte fra Årdal til Oslo.

Mannen som tok livet av Solhild Bølands ektemann knivstakk først bussjåføren. Deretter gikk han bakover i bussen og stakk tilfeldige ofre. Også han reiste alene om bord i Valdresekspressen - og hadde fått avslag på en asylsøknad, ifølge Solhild Bøland.

Gjerningsmannen ble erklært psykotisk og dømt til behandling. Men allerede ett og et halvt år senere gikk han rundt som en fri mann.

Solhild Bøland reagerer på at den trippeldrapssiktede mannen reiste alene på bussen.

- Det provoserer meg voldsomt at de lot en asylsøker som skulle utvises reise alene. Dessverre er jeg redd lite vil bli gjort i tiden framover, sier hun.

Anundsen: - Meningsløs hendelse
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen betegner hendelsen som «meningsløs»:

- Dette er en dypt tragisk og meningsløs hendelse. Jeg tenker på de pårørende, venner og kolleger som har lidd et forferdelig tap. Jeg har bedt om å få alle fakta på bordet, både når det gjelder politiets respons og på utlendingsmyndighetenes håndtering, sier Anundsen i en kommentar.

Han vil foreløpig ikke svare på hvilke tiltak som bør settes inn.

Reklame

Topp 10 salg i langhelgen