Gå til sidens hovedinnhold

- Det er bare for jævlig

Familien fortviler etter at Ole (97) ble plassert på gamlehjem utenfor hjemkommunen.

97-åringen er en av dem som Skedsmo kjøper plasser til utenfor kommunen. Eldreomsorgen skranter og har gjort det lenge. Derfor har kommunen i mange år måttet ty til kjøpte plasser i private institusjoner, som Incita-eide Bøn sykehjem i Eidsvoll.

- Det er bare for jævlig, sier datteren Vivi Hveem Fosjord til RB.no.

62-åringen er innom faren sin sammen med mann og Oles oldebarn, Vilja Marie Hveem Seeland (3).

I et år har Ole bodd på Bøn. Ukentlig har hans nærmeste, sønnen Are Fosjord og datteren Vivi vært i kontakt med kommunen for å få ham hjem til Skedsmo. Men Ole har tapt i pleie- og omsorgstombolaen hver gang. Noen andre har rykket fram i den lange køen hver gang en plass er blitt ledig.

Datteren kollapset

Dagen før vi møter dem på Bøn kollapset Vivi hos legen. Etter en time kom hun til seg selv etter den totale blackout.

- På grunn av stress og utmattelse. Jeg er så sliten, sier Vivi.

25. mai i år døde Vivis mamma, Karin – og Oles ektefelle gjennom et langt og aktivt liv. De fikk noen måneder sammen på Bøn.

I fem år pleide Karin, som ble 93 år, for sin mann.

- Kanskje vi gjorde en feil, kanskje han hadde fått plass på sykehjem i hjemkommunen hvis ikke mor hadde stelt sånn for ham. Hadde de hatt hjemmesykepleie, ville de kanskje lettere blitt fanget opp av systemet når begge trengte hjelp, undrer Vivi.

- Jeg har min elskede hos meg, sa Ole til sin kone. Hun holdt ham i ånde, snakket med ham, leste for ham – bokorm som hun var.

- Nå er han i sorg. Det er ingen som har tid til å snakke nok med ham. Og hans nærmeste, jeg og broren min som bor i Lillestrøm, barnebarn og oldebarn er for langt unna til at vi får besøkt ham nok, sier Vivi.

Hun hun reist fra Skreia på Toten og ned den smale, kronglete veien langs Mjøsa ofte siste året. Så er hun også sliten nå.

Ole selv har et godt smil, men sier ikke stort. Han husker at han er født i 1914, Karin i 1918. Han slipper ikke hånda til fotografen mens vi snakker.

- Bygde kommunen

Vivi forteller om hvordan han inntil for få år siden dro på hytta i Telemark, var opptatt av å plante blomster og busker, ryddet skog og ordnet ved. Hjemme i hagen i Lillestrøm var det alltid folksomt. Hagen var et samlingssted den gang flisbyen bare hadde Konten.

- Han kom fra en velstående familie i Skien. Hadde både bil og motorsykkel som ung. Som 19-åring møtte han fire år yngre Karin, datter av etter hvert ordfører Magnus Bratlie på Lillestrøm. Det ble de to, for alltid.

Han fikk jobb for Ollendorffs Feiring Bruk, bygde så opp Transportsentralen som lå i nær ruiner, og bidro vesentlig til utbygging av veier og infrastruktur i Skedsmo, mens legendariske Kristian Haugen styrte kommunen. Også motorveien som kom i 1968 ble bygd med hans bedrift som viktig byggebrikke.

- Det er for jævlig, gjentar Vivi, som ellers ikke later til å være en dame med et velbrukt repertoar av sterke ord.

- Han var med og bygde denne kommunen, og dette er takken!

Han legges etter middag ved 19-tiden. Sitter her med sin sorg etter Karin og for langt unna oss som er hans nærmeste og kjæreste, sier Vivi fortvilet.

Ole Fosjord nikker svakt når vi spør om han vil hjem til hagen sin.

Les flere nyheter fra Romerikes Blad her.

Kommentarer til denne saken