- Folk kan spille poker så mye de vil. Det er ikke poker eller aktivitetene i seg selv som er poenget. Det er når folk stiller opp som reklameobjekter for spillselskapene, at det blir problematisk, sier næringsminister Trond Giske til Nettavisen.

Trond Giske har fått hard medfart etter at han på fredag gikk ut med følgende tirade Aftenposten:

- Ikke noe provoserer meg mer enn idrettsutøvere som reiser til Latvia for å spille poker. Når toppidrettsutøvere gjør det, spytter de titusenvis av frivillige i ansiktet, sier Trond Giske i dagens Aftenposten.

Uttalelsen kommer fordi Giske har sett seg lei på toppidrettsutøvere som driver med pokerspill i samarbeid med utenlandske spillselskaper. Petter Northug & co. ble dermed dratt inn i debatten.

«Skammelig og smålig»
Øyvind Korsberg (Frp) gikk fredag ut i Nettavisen og kalte Giskes uttalelse for «skammelig og smålig».

- Det er så smålig det han kommer med at det både er pinlig for, og en hån mot, alle som er glad i norsk skiidrett og de prestasjoner Northug har fått til, sier Korsberg til Nettavisen.

- Om han ikke har noe mer vettugt å komme med enn å kritisere en av Norges største idrettsstjerner for å spille poker på fritiden for å koble av, så bør han ta seg fri. Jeg har bare én oppfordring til Giske, og det er at han tar seg en lang, lang, lang ferie, sa Korsberg til Nettavisen.

Nå slår Giske tilbake mot Frp.

- Det som er sannheten her er at Frp ganske konsekvent har vært mot Norsk Tipping, de vil avvikle hele ordningen. De har også vært konsekvente i Stortinget mot grasrotandelen som hvert år gir 200 millioner rett inn på konto til lag og foreninger i hele landet. Det bør alle frivillige i Norge merke seg, sier Giske til Nettavisen.

- Hadde Frp fått det som de ville, hadde vi ikke hatt noen grasrotordning. Frp er på kollisjonskurs med det som har vært norsk idretts økonomiske grunnlag i mange tiår, sier Giske.

- Frp reagerer på at Northug blir dratt inn i debatten?

- Jeg har ikke navngitt noen enkeltutøvere. Og om folk vil spille poker på fritiden, så får det gjøre det som de vil for meg. Det er ikke problemet.

- Problemet er de som stiller opp og reklamerer for spillselskapene som tar inntekter bort fra frivilligheten i Norge – og da tenker jeg på selskapet som Unibet og Betsson. Der er det ikke mye grasrotvirksomhet som gir penger til det frivillige, sier Giske.

- Jeg vil også presisere at pengene som kommer inn gjennom dagens system, ikke kommer inn for statens skyld. Vi får ikke pengene, det er norsk idrett som får pengene. Og vi har ambisjoner om at det skal øke med mange hundre millioner kroner i fremtiden, sier Giske.

- Men da er det personer som Ronny Johnsen, som stiller opp og reklamerer for Unibet, som er problemet?

- Jeg er ikke opptatt av enkeltpersoner. Men jeg tror alle hadde reagert på om noen kom på løkka og ødela for dem som jobber for frivilligheten, sier Giske til Nettavisen.

Pressetalsmann Kjell Hanssen i Unibet sier til Nettavisen at det er en veldig enkel grunn til at de ikke støtter grasrotvirksomheten i Norge.

- Vi får rett og slett ikke lov. Og da kan jeg si om Giske, at det her er lett å gjemme seg bak egne vedtak. De som har fulgt med i debatten i flere år, er velidg klar over at det er mange utlenlandske spillselskap som vil sponse norsk idrett. Ansvarlig spill forsøkte å sponse norske fotballklubber, men ble stoppet av Giske og NFF. Vi får ikke lov rett og slett til å hjelpe. Det er politisk vedtatt og da kan vi ikke gjøre noe annet enn å følge loven, sier Hanssen til Nettavisen.