Gå til sidens hovedinnhold

- Det er en eneste stor svindel

Insider forteller sin utrolige historie i Nettavisen NA24.

- Johnsen Oil er en eneste stor svindel. Dessverre.

Ordene tilhører Lars Østlie.

Lars Østlie kjenner det danske selskapet Johnsen Oil bedre enn de aller fleste. Fra selskapets side har han sågar fått tittelen teknisk direktør.

Nettavisen NA24 har i en rekke artikler omtalt selskapet, som med null i omsetning har blitt priset til mange milliarder kroner.

Selskapets største aksjonær er nordmannen Jan Ingolf Kristiansen, som eier vel 85 prosent, mens sønnen Leiv Are er president.

- Normalt snakker jeg ikke med journalister, det er tabufolk for meg, sier Østlie.

Allikevel er Østlie nå villig til å avdekke det han mener er sannheten om Johnsen Oil.

- Det er en svindel, det de driver med. Bortsett fra selve produktet, som er blitt veldig bra. Derfor er dette ekstra synd.

Johnsen Oils produkt er en maskin som renser motorolje for partikler og skiller ut vann. Dette gjør at man ikke må skifte olje og reduserer forbruket av drivstoff betydelig.

- Det er det beste jeg har funnet når det gjelder å skille vann fra olje, sier Østlie.

Første møte
Han forteller om hvordan han kom i kontakt med Kristiansen og selskapet.

- Jeg var involvert i et prosjekt mellom Spania og England hvor det var snakk om å redusere ventelister hos NHS (National Health Service) ved å sende pasienter ned til Spania. I den forbindelse traff jeg Are første gang, via en norsk forretningsmann med base i Spania. Dette var i 2005. Han og Jan Ingolf satt sammen med forretningsmannen og spurte meg om jeg kunne se på noe teknologi, sier Østlie.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

LES: Alt om Johnsen Oil

Han ble overrasket over Kristiansens tekniske inkompetanse.

- Det første jeg spurte om var om de kunne fortelle meg noe om diff-trykket. «Diff-trykk», sa de og så på meg med store øyne. Det tok dem fem år å forstå hva det er for noe. Fem år. Det sier noe om hvor lite interessert de er i grunnleggende kunnskap om fysikk og produktets egenskap, fortsetter Østlie.

- De spurte meg om ting. Jeg var med i tekniske møter, og så var jeg med på et møte til Volkswagen. Og der var de så tynne teknisk at hadde jeg ikke vært med i møtet, hadde de dummet seg loddrett ut. De kunne ingenting og svarte i hytt og pine, sier Østlie.

- Ingen ansatte
- Hvor mange mennesker er det som jobber i Johnsen Oil?

- I Johnsen Oil er det ingen ansatte, sier Østlie.

- Hva med Leiv Are Kristiansen?

- Han bor stort sett på fly og femstjerners hoteller og kjører Lamborghini i Marbella, sier Østlie.

- Hva er kostnadene i Johnsen Oil?

- De er ingenting. Det er litt husleie og så er det reiser og dyre hotellopphold. For 2-3 år siden hadde vi en liten seanse med noen russere i Danmark. Det kostet 54.000 kroner for tre dager.

Flere selskaper
På USAs vestkyst er det et selskap som heter Marine Oil Technology. I Sverige er det et selskap som heter Clean Oil Technology. I Danmark er det altså Johnsen Oil.

Felles for alle er at Leiv Are og Jan Ingolf Kristiansen har vært grunnleggere. Alle har også produkter som renser vann fra olje.

Leiv Are Kristiansen har tidligere blitt saksøkt for å ha tatt teknologien med seg til et nytt land, og et nytt selskap.

- Vi saksøkte Kristiansen, men inngikk et forlik og de måtte gi firmaet sitt til oss, sier Alex Weil, som driver Marine Oil Technology, til Nettavisen NA24.

Les mer: - Leiv Are stakk av med teknologien vår

Det var i USA.

Etter Clean Oil Technology i Sverige sitter det igjen en rekke nordmenn som har tapt flere millioner kroner hver.

En av dem som tapte mye, er 86 år gamle Ellen Skogland fra Haugesund. Hun satset fem millioner kroner på selskapet.

- To av mine barnebarn satt på en bar. Der var det en annen som trøstet en venninne fordi forlovelsen hennes hadde blitt brutt. Så gikk hun, og så gikk han bort til dem og begynte å snakke om aksjer. Så spurte han min datterdatter om vi kunne være interessert, og så formidlet hun det til moren sin. Og så synes hun det hørtes veldig flott ut, og så kom denne selgeren her til meg også. Så ble det skrevet under, og så tapte vi penger, sier Skogland til Nettavisen NA24.

Les mer: Ellen (86) tapte fem millioner på Kristiansens tidligere oljeeventyr

- De trengte titler
Lars Østlie har siden 2005 ikke vært teknisk direktør, men tilknyttet konsulent. Hans jobb har vært å videreutvikle produktet til det som det er i dag.

- Du omtales som teknisk direktør av selskapet?

- Ja, det er fordi de må ha noen titler, sier han.

Leiv Are Kristiansen og Johnsen Oil påstår at det er Jan Ingolf Kristiansen som er oppfinner.

En rekke kilder har imidlertid sagt til Nettavisen NA24 at det ikke medfører riktighet.

- Jan Ingolf er ikke oppfinner. Den som står bak og har utviklet det er en som heter Trond. Han er selvlært, sylskarp, jævla flink og kan mekanikk. Han har gjort alt dette, sier Østlie.

- Har ikke patenter
Det har også blitt stilt spørsmålstegn til om selskapet faktisk har patenter.

Til Nettavisen NA24 har Leiv Are Kristiansen sagt at det ikke er patenter, men PCT-søknader. PCT står for Patent Cooperation Treaty og er en verdensomfattende ordning for forenklet innlevering og behandling av patentsøknader.

Østlie utdyper.

- To av patentene har aldri gått gjennom. Det tredje patentet kan det tenkes at blir tatt inn, for det er skrevet en god tekst til et dårlig patent, sier Østlie.

En viktig del av produktet er et bomullsfilter, men det er ikke en ny oppfinnelse.

- Et spunnet bomullsfilter er det så mye litteratur på. Inderne er de dyktigste til å spinne bomullsfiltre i dag. Det har vært der i alle fall i 200-300 år, sier Østlie.

Østlie selv har bidratt til utviklingen av produktet.

- Det sies at det er brukt seks år på å utvikle det, men det er bare tull. Alt kunne vært utviklet på under seks måneder, men Trond har hele tiden fått stoppordrer. Leiv Are vil bare at noe skal skje, så han kan reise nye penger og selge flere egne aksjer, sier Østlie.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

Skyhøy prising
Nettavisen NA24 avslørte at de fire straffedømte nordmennene Ole Petter Lindegaard, Leiv Are Kristiansen, Kristian Helgesen og Terje Hvidsten ble koblet til Johnsen Oil.

Via diverse callcentere i søreuropa har det blant annet blitt solgt aksjer til tyske småsparere for 16 euro per stykk.

Les mer: - Jan Ingolf mer verdt enn Røkke

BI-professor Petter Gottschalk, som har skrevet flere bøker om hvitsnippkriminalitet, var tidlig ute og reagerte.

- Stemmer dette, så er det i så fall ikke snakk om pyramidespill eller legejuks eller annen tidligere kriminalitet, men om bedrageri, sa Gottschalk til Nettavisen NA24.

Les mer: - Her må Økokrim på banen

Lovnadene har blant annet vært kommende børsnotering og mulige industrielle oppkjøp.

Blant annet sendte selskapets administrerende direktør Henrik Karlsgaard ut et brev til investorer så sent som i februar i år, hvor det sto at selskapet planla en børsnotering i løpet av kort tid til rundt 10,50 euro per aksje. Det ville priset selskapet til mellom syv og åtte milliarder kroner.

Klarer selskapet å oppnå en slik prising, kan dette potensielt være tidenes norske svindel, mener professor.

Les mer: - Dette kan være norgeshistoriens største svindelsak

Den sveitsiskbaserte finansaktøren Antonino Ilardo opplyser imidlertid til Nettavisen NA24 at ryktet i markedet nå er at aksjer har blitt solgt så høyt som 50 euro.

Dersom det stemmer, vil det si at selskapet med sine 47.542.172 aksjer prises til utrolige 19,7 milliarder kroner.

Det er nesten tre ganger så mye som verdien til Norwegian. En slik formue tilsvarer også sjetteplass på Kapitals oversikt over landets rikeste. Der ligger Kjell Inge Røkke med sin formue på 12,5 milliarder kroner.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

- Lurt trill rundt
I forbindelse med aksjesalgene har også en prisvurdering av det danske selskapet Schrøder Partners vært.

- Men for fanden! Hvordan har du fått tak i en intern, konfidensiell rapport? Det skulle jeg likt å vite. Det høres ut som det er noen som forsøker å miskreditere selskapet, sa Gert Mortensen, som står bak prisingen, nylig til Nettavisen NA24.

Les mer: Straffedømte nordmenn koblet til selskap verdsatt til seks milliarder

Med bakgrunn i avtaler og dokumenter som Mortensen fikk av selskapet, priset han det til 346 millioner euro.

- Gert Mortensen har jeg møtt et par ganger. Han er lurt trill rundt, sier Lars Østlie.

- Det er gode marginer. Men det er bare oppspinn og vås, sier Østlie.

Dokumenter
Et av dokumentene som har gitt Johnsen Oil og dets produkter tyngde, er en rapport utarbeidet av forskningsstiftelsen SINTEF. Det er Skandinavias største uavhengige forskningsorganisasjon og deres rapporter blir gitt betydelig tyngde når det kommer til teknologiske produkter.

Nettavisen NA24 avslørte imidlertid nylig at det var kjøpt og betalt av Lars Østlie. Han sier at Leiv Are Kristiansen presset ham til å gjøre dette.

- Dette dokumentet er en forfalsking. SINTEF har aldri gjennomført noen slik test. Vi ser svært alvorlig på dette, og dokumentforfalskingen er anmeldt til politiet, sier kommunikasjonsdirektør i SINTEF Petter Haugan til Nettavisen NA24.

- Dette var ikke noe jeg gjorde på egenhånd. Jeg var under sterkt press og ble spurt gjentatte ganger om jeg kunne skaffe en SINTEF-rapport. De spurte hele tiden om jeg ikke kunne ringe noen av dem jeg kjenner, slik at vi kunne få en slik rapport i løpet av en ukes tid, sier Østlie.

Les mer: - Leiv Are presset meg til å gjøre det

- Var et triks
Østlie opplyser at han i lang tid hadde snakket om å foreta en evalueringsrapport via en tredje instans og samtidig kjøre ordentlige tester, men det ble aldri gjort.

- Det vil heller aldri bli gjort, fordi Leiv Are vil ikke det, sier Østlie.

- Hvorfor vil han ikke det?

- Han vil ikke ha et oppegående firma, men kun et selskap hvor han kan selge aksjer, sier Østlie.

- Men hadde det blitt kjørt en langtidstest med tilhørende rapport, så ville heller aldri testresultatet ha blitt så godt. Jeg kjørte personlig tester som gikk over flere måneder, og da begynte problemene å komme fram, fortsetter Østlie.

- Visste far og sønn Kristiansen dette?

- Dette var både Jan Ingolf og Leiv Are klar over. Jeg også gjorde de skriftlig klar over det, sier Østlie.

- Det var et triks, det å kjøre korte rapporter, fortsetter han.

- Hvor korte snakker vi om?

- Fra noen minutter til et par dager.

- Men når det er sagt: Produktet som er i dag, er unikt og fungerer veldig godt når det gjelder vannavskilling fra olje. Når det gjelder filtreringsdelen, så er den brukbar, ikke noe spesielt bra, men fungerer godt. Den kan gjøres mye, mye bedre og er ikke skikkelig testet

- Kansellerte avtaler
Selskapet har også skrytt av store avtaler som har blitt inngått. Et av disse er med den russiske kjempen Gazprom. Men alt var ikke som det skulle, ifølge Østlie.

- Man så jo det i russerpapirene. En ekstern konsulent som var med ved et tilfelle i Berlin, fikk lese gjennom avtalen og mente at her er det noe rart; «det er vel ingen som går inn på slike avtaler». Jeg tenkte ikke så mye på det. Det var bare en tanke fra hans side.

- Når avtalen havnet oppover i Gazprom-systemet, ble den terminert, men Leiv Are har nektet for dette - helt frem til for noen uker siden - og har hele tiden sagt at vi har kjempeavtaler med Gazprom, sier Østlie.

- Disse kontraktene det vises til ... Er de reelle?

- Jeg kan ikke svare for alle kontraktene, men de jeg har vært med på, er reelle. Men det var litt bukken og havresekken, fordi russeren fra Gazprom, som det ble forhandlet med, skulle få aksjer og 100.000 dollar for avtalen. Vi hadde et møte hos Gazprom Germania og så gikk han ut, mens vi satt igjen og drakk kaffe. Da vi skulle gå ut igjen, gikk vi andre veien ut og møtte han på en restaurant, for å diskutere del to av avtalen - den som gjaldt hans del.

Plasserte samboeren i styrerom
I januar i år spilte Johnsen Oil inn en video om selskapet.

Til aksjonærer har det blitt fortalt at videoen var en reportasje laget av CNBC, som skal bli sendt i løpet av høsten. I virkeligheten er det en reklamevideo som det er planlagt at skal sendes i CNBC Europes reklamesendinger.

Les mer: - Åh, er dette en reklame?

I selve videoen er det imidlertid også noe som skurrer. Ser man på det som skal fremstå som et styrerom, finner man Lars Østlie, Jan Ingolf Kristiansen og Henrik Karlsgaard. Det sitter imidlertid også en kvinne og en fjerde mann der.

- Hvem er kvinnen og hvilken rolle spiller hun i selskapet?

- Hun er samboeren til Henrik Karlsgaard. Hennes rolle er ingenting, for hun har ikke noe der å gjøre, sier Østlie.

- Hvem er det som sitter ovenfor Jan Ingolf?

- Det er Trond, sier Østlie.

Klistret på logoer
I forbindelse med reklamen ble det også benyttet strategiske logoplasseringer.

- Når dere spilte inn videoen ... Stemmer det da at dere leide lokalene til Team Steel, og festet klistremerker med Johnsen Oil-logoer her og der?

- Ja. Vi måtte dra inn to timer før for å finne fram alle esker med Johnsen Oil, og lime logoer på alle strategiske plasser. Steel Team går på tomgang, så det var bare å låne lokalene, sier Østlie.

En som var til stede og inspiserte lokalene, er aksjonær og styremedlem Chenghung Chen. Inspeksjonen var en del av hans grunnlag i vurderingen om dette var en god investering.

- Det var masse juksetriks da også. Det var en demonstrasjon som fungerte bra, men det var ikke noe drift, sier Østlie

- Dere fremstilte det som at det var produksjon i lokalene?

- Ja. Men det var blank løgn. Det var ikke Johnsen Oils produksjon, det var Steel Team sin produksjon, sier Østlie.

- Men Chen forsto det som at Johnsen Oil hadde hele lokalet?

- Ja, og der var Leiv Are veldig spesifikk. Vi måtte sørge for å henge opp andre plakater og så videre. Det måtte være produkter på lageret, sier Østlie.

Chenghung Chen, som til daglig jobber i et av verdens største fond, Abu Dhabi Investment Council (ADIC), fikk med seg noen av sine venner og investerte 4,7 millioner euro.

Han er også styremedlem i Johnsen Oil, og truet Nettavisen NA24 med søksmål.

Les mer: - Jeg vil få sparken

«Kuppet» barndomsvenn
En annen person som er blitt koblet til Johnsen Oils papirer, er Petoro-topp Tor Rasmus Skjærpe.

Petoro er et norsk statlig aksjeselskap med ansvar for å ivareta statens interesser på norsk kontinentalsokkel.

Østlie forteller hvordan Leiv Are Kristiansen festet Skjærpe til papiret.

- Jeg vokste opp med en barndomsvenn fra jeg var 1-2 år gammel. Han heter Tor Rasmus Skjærpe. Jeg har hatt god kontakt med Tor Rasmus. I forbindelse med et styremøte i Johnsen Oil, der blant annet Maersk skulle delta, så spurte Leiv Are om vi ikke kunne få med Skjærpe i styret.

Grunnen var at Kristiansen mente at Skjærpe ville få styret i Johnsen Oil til å klinge bedre.

- Jeg svarte at jeg ikke vet om han kan eller har lyst. Men jeg ringte han og sa at jeg hadde et dansk selskap som heter Johnsen Oil. Der produktet er bra, men det er uryddig på toppen og at det trengs et bedre styre. Så dersom vi tar en presentasjon og viser deg produktet, kan du da evaluere om du har anledning eller ønske til å bli med?

Skjærpe sa at det var greit.

- Så avtalte vi møter, men det ble ikke noe av. Leiv Are klarer ikke å planlegge mer enn 1-2 dager fremover. Så jeg ringte Tor Rasmus og sa at jeg dessverre må kansellere møtet.

Men så på et annet møte i Danmark oppdager Østlie noe uventet.

- Der ser jeg noen papirer, hvor det er skrevet at Tor Rasmus Skjærpe fra Petoro er styremedlem i Johnsen Oil.

- Jeg ble rasende og sa til Leiv Are at han for svingende måtte ta det ut. Tre måneder etter så fjernet han det.

Hvorfor ikke satse på produktet?
- Men om det er et reelt og bra produkt; hvorfor ikke satse på det?

- Ja, si det. Man kan tjene gode penger over tid, men ikke raske penger her og nå, slik som Are ønsker.

- Are vil bare at noe liksom skal skje, så han kan reise nye penger og selge flere aksjer. Han har ikke peiling på drift, logistikk, konstruksjon og han har ikke peiling på mennesker. Han kan ingenting annet enn å blåse opp verdier. Der er han skikkelig god.

Nettavisen NA24 avslørte at politiet i flere land ser nå på mulige lovbrudd rundt Johnsen Oil.

Les mer: Nå er politiet i flere land på saken

- Du har ment at det har vært en liten svindel hele veien?

- Den rubriseringen overlater jeg til Økokrim. Men jeg har poengtert viktigheten av å være etterrettelig mange, mange ganger. Etter hvert har jeg også nektet å være med på presentasjoner. Det siste møtet jeg var med på, var for Deutsche Bank, da jeg redegjorde for litt tekniske ting. Det at andre lyver og farer med usannheter, holder jeg meg unna. Jeg har holdt meg til det som jeg kan og det jeg kan stå for.

- Men hvorfor har du involvert deg i det da?

- Fordi det er et produkt som fungerer, og dersom man får inn nye eiere, så kan det bli bra. Trond håper den dag i dag at Johnsen Oil overlever eller blir solgt, for det er et godt produkt. Det verste av alt er at Trond vet om kunder som ønsker produktet, men får ikke levere. Så vidt jeg vet har det kun vært noen få gratisleveranser de siste månedene. Det er også først i løpet av de siste månedene jeg har innsett alt dette jukset.

Håper å få produktet videre
Østlie og to andre har til sammen fem millioner kroner utestående til selskapet.

De håper at de i alle tilfeller kan få jobbe videre med produktet.

- Produksjonen har kunnet starte opp i Danmark og Sverige i løpet av bare 3-4 måneder, men Are har ikke ønsket dette.

- Men kan man da selge for 65 millioner euro?

- Nei. Det å selge produkter for 65 millioner euro, når hvert produkt koster 3.000-4.000 euro. Det blir mange enheter, det. Det blir også mye produksjon, montering, distribusjon, logistikk og så videre. Det eneste Leiv Are har sagt om det er; «vi bare kjøper disse tjenestene».

- Dessverre har jeg vært behjelpelig fordi jeg har hatt tro på produktet og Jan Ingolf er en hyggelig kar. Jeg synes fortsatt at det er synd at et potensielt bra selskap med et godt produkt har blitt ødelagt av slike idioter.

Nettavisen NA24 har forsøkt å få kontakt med Jan Ingolf Kristiansen, men til det har Leiv Are sagt følgende:

- Nei. Han skjønner ikke hva han snakker om. Han er 71 år, og husker ikke hva han gjorde i går. Det blir bare tull å prate med han. Det er derfor han har lyst til å trekke seg, det er derfor han har lyst til å selge 10-20 prosent og trekke seg tilbake.

- Vil du si at far og sønn er like aktive i dette her, Lars Østlie?

- Nei, nei, nei. Dessverre er det slik at Jan Ingolf må blø og Leiv Are har brukt sin far. Leiv Are har fullstendig mangel på respekt for mennesker, sier Østlie.

- Oppsiktsvekkende og grovt
Leiv Are Kristiansen sier at Østlies uttalelser minner om en personlig tragedie.

- Vi vil på sterkeste avvise de oppsiktsvekkende og grove påstandene fra Lars Østlie, og vi finner det bemerkelsesverdig at Nettavisen NA24 er villig til å opptre som et ukritisk mikrofonstativ for en person som bare minner mer og mer om en personlig tragedie. Det eneste vi klarer å forholde oss seriøst til, er Østlies opplevelse av at Johnsen Oil har et fabelaktig produkt, noe som også er korrekt, sier Kristiansen til Nettavisen NA24.

Lars Østlie rister oppgitt på hodet.

- Det er bare tragisk. Uten disse kjeltringtriksene til Leiv Are hadde det vært en levedyktig bedrift med et godt produkt, sier Østlie.

Har du tips i saken? Kontakt Ole Eikelandog Niels Ruben Ravnaas her

LES: Alt om Johnsen Oil

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler