Kong Harald selv var ledig og skal ha ønsket å dele ut Krigskorset med sverd til norske spesialsoldater 8. mai, men regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg skal ha ønsket det annerledes, skriver Dagbladet tirsdag.

Les også: Kongen fikk ikke dele ut Krigskorset

Dette får opposisjonen på Stortinget til å reagere.

- Beste fall en misforståelse
- Dette er nasjonens dag, da vi alle kan vise vår takknemlighet overfor veteranene våre. Kongehuset har lange tradisjoner for å hedre soldatene våre, og det er trist at denne tradisjonen brytes, sier nestleder Dagrun Eriksen i KrF.

I en pressemelding skriver Eriksen at det «er en skam hvis et ønske om tilstedeværelse fra HM Kongen er avslått».

- Regjeringen skal ha ros for å lage en flott markering for veteranene våre, men det er i beste fall en misforståelse at dette er regjeringens dag. Det er nasjonens dag, sier hun.

- På vegen av kongen
Da spesialsoldatene Eirik Johan Kristoffersen, Jørg Lian og avdøde Trond Bolles familie søndag fikk utdelt Krigskorset med sverd under en seremoni på Akershus festning, var det forsvarssjef Harald Sunde som sto for utdelingen med statsminister Jens Stoltenberg ved sin side.

Flere skal ha spurt seg hvorfor kong Harald ikke var til stede.

Dagbladet skriver at statsministeren og regjeringen ikke ønsket at kong Harald skulle stå for utdelingen, mens kongen selv skal ha uttrykt ønske om å få dele ut medaljen. Statsminister Jens Stoltenberg skal på forhånd ha diskutert saken med kongen.

- Krigskorset ble i år delt ut 8. mai av forsvarssjefen på vegne av kongen. Dette har kongen og statsministeren blitt enige om, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til avisen.

- Patetisk trist
På Twitter skriver Høyres Torbjørn Røe Isaksen følgende om saken:

- Patetisk trist å høre Faremo si «Veterandagen er regjeringens fest for veteranene», skriver Røe Isaksen.

Forsvarsminister Grete Faremo sier til VG Nett at det har vært viktig for regjeringen å forsterke den politiske profilen rundt det å hedre veteranene.

- Det er skuffende
Venstre- leder Trine Skei Grande reagerer også på regjeringen håndtering av veterandagen.

- Venstre er glad for at vi nå endelig har fått på plass en veterandag for å hedre veteranenes innsats, men synes det er skuffende at regjeringen gjør det til sin dag, sier Skei Grande, og legger til:

- Det undergraver rollen kongen skal ha i vårt demokrati. Hvis man ikke skal bruke kongen til dette, hva skal vi bruke kongen til da, spør hun.

Si din mening:Nettavisens leserundersøkelse 2011