Gå til sidens hovedinnhold

- Det er flaut å snakke norsk

Globetrotteren Thor Halvorssen er trolig rikere enn folk flest, men eier verken bolig eller bil. Møt ham i Det store intervjuet.

OSLO NYE TEATER (Nettavisen): Denne uken har Grand Hotell og Oslo Nye Teater gjestet et knippe imponerende og inspirerende personer som vier livet sitt til å bekjempe tyranni. Oslo Freedom Forum har blitt omtalt som en «spektakulær menneskerettsfestival» og «menneskerettighetenes Davos».

Til sammen er det hundre utenlandske journalister som dekker konferansen.

Nettavisen møter grunnlegger og leder av Oslo Freedom Forum, Thor Halvorssen Mendoza (40), i Det store intervjuet på Oslo Nye Teater. Det hviskes i gangene på Oslo Nye Teater: «Halvorssen er briljant».

Ved oppstarten av Oslo Freedom Forum i 2009, var det ingen fra det offisielle Norge som deltok på konferansen. Fire år tok det før norske myndigheter takket ja til invitasjonen om å delta. I 2016 har konferansen vokst seg til å bli trolig verdens viktigste møteplass for menneskerettsaktivister. Bare i løpet av det knapt times lange intervjuet, kom det to norske statsråder bortom for å hilse på Halvorssen.

Halvorssen er ingen typisk menneskerettsaktivist. Han passer ikke helt inn i forestillingen om at det er venstresiden som har monopol på menneskerettighetskampen.

Det er ingen tvil om at han er forfengelig. Men ikke på en negativ måte. Han har dyre klær og tilsynelatende dyr sveis. Han skiller seg ut blant folkemengden med mørke dresser og antrekk som strømmer ut i foajeen etter et nylig avsluttet innlegg på konferansen. Noen vil kanskje gi ham merkelappen «dandy».

Det ryktes at han har betalt store pengesummer for å fryse ned kroppen sin når han en gang dør. Halvorssen ler. Han er nesten litt flau.

- Å Gud. Jeg er en futurist. Jeg er én som tror på innovasjon, én som tror på å prøve ut nye ting.

Ideen fikk han visstnok av PayPal-grunnlegger Peter Thiel, som også var den første eksterne Facebook-investoren.

- Han sa til meg en gang under en middag, at han skulle donere kroppen sin til vitenskapen. «Hva betyr det?» spurte jeg. Han ville se om det var mulig å bli gjenopplivet. Så jeg sa «det høres kult ut. Hvordan funker det?». «Vel, når man dør tar de liket ditt, pumper ut alt blodet, fryser det ned til en veldig lav temperatur, slik at vevet ikke blir ødelagt,» sa han. Jeg sa «det høres fascinerende ut. Jeg skal også gjøre det».

- Det koster ikke så mye penger. Det koster mindre enn en begravelse, hevder han.

- Jeg synes det er kult
Halvorssen avbryter intervjuet og roper på én av sine ansatte (som han visstnok omtaler og behandler som kollegaer, og ikke undersåtter). Den ansatte viser litt motvillig fram en medaljong som henger rundt halsen – et bevis på at også han skal fryses ned ved livets slutt. Halvorssen har imidlertid ingen medaljong.

- Jeg vil jo ikke gå rundt med den!

- Slik jeg ser det, har jeg to valg. Enten legge kroppen min i jorden for å bli spist av mark, eller jeg kan legge kroppen min i en væskebeholder for å bli mat til en fremmed planet. Eller kanskje det ikke skjer noe i det hele tatt. Jeg synes det er kult. Det er en fin samtalestarter.

- Hva om du blir vekket til live i 2150?

- Fantastisk, sier han entusiastisk.

- Men sjansen for at dette vil kunne lykkes er mindre enn én tiendels prosent. Det er ganske tøysete. Jeg ville ikke ha kastet bort masse penger på det.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Midt i samtalen om nedfrysning av lik, bryter kommunalminister Jan Tore Sanner (H) inn for å gratulere Halvorssen. Sanner gir ham en tommel opp for en hittil vel overstått konferanse.

Et halvt minutt senere blir intervjuet nok engang avbrutt. Denne gangen av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

«Hei, mitt navn er Torbjørn. Vi traff hverandre for noen år tilbake. Dette blir bedre og bedre for hvert år,» sier kunnskapsministeren.

Norske myndigheter har støttet konferansen økonomisk hvert år siden oppstarten i 2009. Det sies at norske myndigheter var skeptiske til Halvorssen i begynnelsen. Det tok i hvert fall lang tid før det offisielle Norge svarte og takket ja til invitasjon til Oslo Freedom Forum.

Det sies at røster på venstresiden er misunnelig over at en høyreradikal, som han har blitt kalt, har klart å stable sammen en så viktig konferanse om menneskerettigheter. Det ble også litt rabalder da Halvorssen kjøpte seg inn i det tidligere SV-organet og tidsskriftet Ny Tid i 2010.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Halvorssen har tidligere blitt anklaget for å ha underliggende politiske motiv med konferansen. Han har blant annet fått kritikk for å ha invitert angivelige kuppmakere fra Cuba og Venezuela til å tale under konferansen.

- Hva er formålet med Oslo Freedom Forum?

- Det er mange formål. La oss starte med det åpenbare formålet. Det finnes ingen andre globale konferanser for menneskerettigheter enn denne. Det finnes konferanser for teknologi, konferanser for forretningsfolk og konferanser for diktatorer. Det er konferanser av alle slag. Men det fantes egentlig ingen globale konferanser for menneskerettigheter.

- Mer enn halvparten av verdens befolkning bor i land som enten er diktaturer eller udemokratiske.

- Det finnes «valgte» diktatorer. De er valgt, men så bryter de rettighetene til innbyggerne som i Aserbajdsjan og Turkmenistan. Så dette er en unik konferanse i så måte.

- Folk kommer hit av forskjellige grunner. Men alt bunner i samme formål, og det er å skape så mye oppmerksomhet i verden som mulig rundt kampen mot diktaturer og lukkede samfunn.

- Har dere oppnådd målet?

- Det kommer an på hvordan du vil måle det. Hvis du spør deltagerne, vil de svare ja. Noen av dem står veldig alene i kampen sin.

- Når du tar i betraktning budsjettet til Oslo Freedom Forum, og når man ser hvor mye det irriterer diktatorer, hvor mye de bekymrer seg for dette og hvor sinna de er. For mellom ti til 15 millioner får vi en påvirkningskraft som er verdt mange hundre millioner kroner. Så sånn sett har vi hatt en stor påvirkning.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Moren ble skutt
Halvorssen har norske besteforeldre som flyttet fra Norge og slo seg ned i Venezuela. Bestefaren Øistein Halvorssen ble etter hvert Norges generalkonsul til landet, og senere president for General Motors Acceptance Corporation.

Halvorssen er født i Caracas i Venezuela. Han flyttet til USA og tok utdannelsen sin ved University of Pennsylvania. Faren, som også heter Thor Halvorssen, ble fengslet i Venezuela, anklaget for å være CIA-agent, etter at han etterforsket Pablo Escobars beryktede Medellin-kartell. Og moren, Hilda Mendoza Denham, ble skutt under en fredelig demonstrasjon i Caracas i 2004.

Selv ble han banket opp og arrestert da han gjorde et videointervju med en munk, som satt i husarrest i et kloster i Ho Chi Minh i Vietnam. Videoen skulle vises under Oslo Freedom Forum.

Halvorssens interesse for menneskerettigheter startet da han på slutten av 1980-tallet ble oppmerksom på Sør-Afrikas apartheidregime.

- Jeg var et barn og jeg var skrekkslått over at det fantes et land hvor svarte og hvite mennesker ble behandlet ulikt, bare på grunn av rase. Der jeg vokste opp var det selvfølgelig mange problemer, men rase var ikke ett av dem.

Men det var først da faren ble fengslet i 1993 at hans engasjement for menneskerettigheter virkelig skjøt fart.

Faren, som var en svært vellykket forretningsmann, hadde under to perioder jobbet for den venezuelanske regjeringen. Han var utnevnt som spesialkommissær for narkotikahandel under president Carlos Andrés Pérez. Faren skal ha avdekket at venezuelanske banker hvitvasket penger for det colombianske narkotikakartellet.

Faren ble blant annet anklaget for å ha planlagt bombeangrep i Caracas.

- Han ble arrestert, torturert og nesten drept i fengsel. Det var en oppvekker for meg.

- Man er 17 år gammel og vil egentlig bare gå på fest, gå på kino, stå på ski og være på nachspiel. Men så skjer dette, og man innser at det er større ting som skjer i verden. Hvis dette kunne skje min far, som er en suksessrik mann med penger, så kan det skje hvem som helst.

- Og det var da det virkelig startet.

Halvorssen fikk stablet sammen en kampanje, med god hjelp av Amnesty International, til å legge press på venezuelanske myndigheter. Initiativet bar frukter, og faren ble løslatt etter 74 dager i fengsel.

(Artikkelen fortsetter under bildet).


I 2004 ble moren skadet da hun ble skutt under en demonstrasjon i Caracas. Halvorssen sier det var Hugo Chavez’ sikkerhetsstyrker som sto bak. Tolv mennesker ble skutt. Én ble drept.

- Da dette skjedde med min mor, trodde jeg universet forsøkte å fortelle meg noe. Kanskje universet prøvde å fortelle meg at dette er noe jeg bør jobbe med?

I 2005 etablerte Halvorssen organisasjonen Human Rights Foundation, som har base i New York, som igjen førte til etableringen av Oslo Freedom Forum, som han ville arrangere i vertslandet for Nobels fredspris.

- Tilbakestående og middelaldersk
Han mener diktaturer ikke ville klart å overleve dersom vestlige land - motivert av profitt og fortjeneste - sluttet å samarbeide med slike regimer.

- Noen vil si det er vanskelig å kombinere realpolitikk med menneskerettigheter?

- Ja, men det er ikke mitt problem. Det er politikernes problem. Én ting er at du av en eller annen grunn må samhandle med et diktatur, men samhandlingen trenger ikke å være en feiring på det kongelige slott. Det kan bare være en samtale.

I fjor vinter døde Saudi-Arabias kong Abdullah. Da sendte statsminister Erna Solberg (H) en offisiell kondolanse til kongeriket, og kronprins Haakon reiste til Riyadh for å delta på en kondolanseseremoni til den avdøde kongen.

- Saudi-Arabia er ett av de mest tilbakestående, middelalderske diktaturene i verden i dag. Det er det ingen tvil om. Saudi-Arabi har enorme mengder med penger, og det er viktig for mange land. Hvis du ser på listen over hvem som deltok på kondolanseseremonien, vil de si at de er der for å vise sin respekt. Og de viser sin respekt - til bankkontoene. La oss være ærlige. Hvis dette hadde vært kongen av en stamme i Afrika uten penger, ville ikke de menneskene ha møtt opp. Noen vil kanskje si «vel, de er jo alle kongelige». Men det er mange kongelige i Afrika, som ikke har penger. Og ingen går i deres begravelser. Så vi må være realistiske. Folk viser ikke sin respekt overfor den saudiarabiske kongen. De viser sin respekt overfor den saudiarabiske bankkontoen.

- Så det var galt av kronprins Haakon å delta?

- Nei, nei, nei, jeg skal ikke dømme. Hvis jeg begynte å jobbe for UD i morgen, kanskje jeg ville ha hatt et annet perspektiv. Når Høyre er i opposisjon har de visse meninger om menneskerettigheter, også har de visse meninger om menneskerettigheter når de er i posisjon. Jonas Gahr Støre som utenriksminister, er en interessant person som er noe annerledes enn opposisjonslederen Jonas Gahr Støre. Og det er naturlig. Det er politikk. Jeg forstår det. Men samtidig må vi være enige om at menneskerettsaktivister spiller en viktig rolle. Mange av dem er strie og vanskelig, og de inntar en veldig kategoriske posisjon. Men det er bra og viktig. Det er viktig å være konsekvent.

- Jeg foretrekker å befinne meg i leiren som verdsetter prinsipper over penger.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Roten til alt som er galt
Formuen til Halvorssen er en godt bevart hemmelighet. Men 40-åringen legger ikke skjul på at han hvis han ville, kunne han ha levd et bekymringsløst jetsettliv.

- Hvorfor vil noen bruke tiden sin på å være en jetsetter, når de kan bruke tiden sin på noe verdifullt, noe som faktisk hjelper folk? Jeg sier ikke at jeg ikke nyter et godt måltid på Alex Sushi eller at jeg nyter å se på fin kunst.

Men han foretrekker å bruke tiden sin på å bekjempe tyranniske regimer.

- Dette er den viktigste kampen menneskeheten står overfor. Det er roten til alt som er galt i verden, som for eksempel fattigdom, flyktningkrisen, krig og fravær av innovasjon. Diktaturer står i veien. Ingen to demokratier i menneskets historie har gått til krig mot hverandre. Dette er en regel. Hvis den ene går til krig mot et demokratisk land, er det ikke lenger et demokrati.

- Og hva sier det oss? Hvis du vil oppnå fred, må man strebe etter frihet. Og med det mener jeg et konstitusjonelt demokrati som Norge eller Sverige.

Halvorssen kan anses å være en «globetrotter». Han bor litt i Miami, litt i New York og litt i Los Angeles. I tillegg tilbringer han en del tid i Canada hos sin canadiske kjæreste.

- Så du har mange leiligheter og hus over hele verden?

- Nei, jeg eier ingen bolig.

- Så du bare leier?

- Korrekt.

- Hvorfor?

- Mobilitet. Jeg eier ikke et hjem noe sted. Jeg er hjemløs. Hvorfor må jeg eie mitt eget hjem?

- Har du bil?

- Jeg leier biler.

- Jeg vil heller bruke penger på å støtte menneskerettighetssaken, og fokusere oppmerksomheten rundt folk som er her på Oslo Freedom Forum.

- Så du bruker dine egne penger på Oslo Freedom Forum?

- Ja, for helvete (Hell yes).

- 5000 eller 10.000 kroner til noen av talerne her, utgjør en stor forskjell. Men jeg har absolutt ikke såpass med penger at jeg kan finansiere en hel konferanse som dette. Vi har mange bidragsytere som er ekstremt rike.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Ble koblet til Breivik
Halvorssen har også fått sin mengde ufortjent kritikk. Det pro-palestinske nettstedet Electronic Intifada brukte ikke mindre enn 6000 ord på å svartmale Halvorssen i en artikkel forfattet av den amerikanske journalisten Max Blumenthal. I artikkelen fremmes det anklager om at Oslo Freedom Forum mottok støtte fra en bidragsyter, som også støttet en islamofobisk film, som var nevnt i det såkalte manifestet til Norges mest forhatte mann.

«Oslo Freedom Forum founder’s ties to Islamophobes who inspired mass killer Anders Breivik,» lyder tittelen på artikkelen.

- Du fikk kritikk for angivelig å ha hatt koblinger til Anders Behring Breivik?

- Ja, fra noen gærninger.

Halvorssen plukker opp journalistblokken og en penn, og begynner ivrig å tegne og forklare den påståtte kobling til massemorderen.

- Breivik leste en bok som ble skrevet av en forfatter, som jobber for en stiftelse, som mottok penger fra en stiftelse, som ble finansiert av en stiftelse, som har en person som ga penger til Oslo Freedom Forum. Og derfor er Oslo Freedom Forum og Breivik det samme. Breivik kjøpte også magasiner på Narvesen, ikke sant, og spiste på Deli de Luca. Det betyr ikke at Deli de Luca er involvert med Breivik. Her er mitt svar til den idiotiske kritikken. Vet du hvem Bjørn Ihler er (Utøya-overlevende)? Han er her som taler i dag. I rest my case.

- Det er en ganske absurd anklage at vi er inspirert av islamofober. Er det grunnen til at vi har en muslim fra Syria som taler på konferansen, etterfulgt av en muslim fra Afghanistan, etterfulgt av en muslim fra Vest-Sahara, som alle snakker om lidelsene til sitt folk? Jeg vil gladelig diskutere i detalj kritikk som vi er blitt utsatt for.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Russerne forsøkte å spionere
Halvorssen har også blitt beskyldt for å ha sagt på amerikansk TV at han ønsket Hugo Chavez død, noe som ikke stemmer. I tillegg har han blitt beskyldt for å jobbe for CIA.

- Halvparten av talerne her på Oslo Freedom Forum har på ett eller annet tidspunkt blitt anklaget for å være medlemmer av CIA eller MI6. Det er sånn stater opererer når de forsøker å diskvalifisere deg. Men det er veldig vanskelig å diskvalifisere folk i den digitale tidsalderen.

- Tror du det er noen agenter fra fremmede land som forsøker å snike seg inn på konferansen?

- Jeg vet ikke, men jeg vil anta at det er det. Hvis jeg var kineserne eller russerne, sier han uten å fullføre setningen.

- De har forsøkt tidligere å snike seg inn på konferansen ved å lage falske selskaper og utgitt seg for å være forretningsmenn. Men idiotisk nok har de brukt samme adresse på selskapene som den russiske ambassaden i Norge. Tror de virkelig vi er så dumme?

- Det betyr ikke at de ikke er velkomne til å lære mer om hva vi gjør. De er bare ikke velkomne til å komme hit og sjikanere våre talere.

- Er de spioner?

- Ja, selvfølgelig.

- Men vi, Oslo Freedom Forum, er transparente og åpne når det gjelder våre penger, finanser og vår agenda, og det er grunnen til at folk tyr til slike metoder.

Oslo Freedom Forum har også fått kritikk for at den venezuelanske opposisjonspolitikeren Leopoldo Lopez har vært taler på konferansen. Kritikken var basert på Lopez’ angivelige rolle i militærkuppet i Venezuela i 2002. Lopez, som er Halvorssens fetter, ble fengslet i 2014 under regimet til sittende president Nicolas Maduro. Meningsmålinger har vist at Lopez var den mest populære politikeren i landet.

- Han var en taler i 2012. Den gang mente mange at Hugo Chavez var en helt. Hvor er disse menneskene nå? De gjemmer seg. Det var hyklersk at de ga så mye støtte til regimet. Noen av talerne våre er forut for sin tid. Noen av dem belyser ting som er veldig lite komfortabelt for folk å høre. Men de er i frontlinjen, sier Halvorssen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- De verste regimene i verden
- Hvilket diktatur eller regime er det verste i verden?

- Jeg kan ikke gi deg bare ett svar, men jeg kan gi deg de fem verste. Det er mange som ikke engang vet om disse stedene. De fem verste er Nord-Korea, Ekvatorial-Guinea som er et bitte lite land i Afrika, Turkmenistan og Usbekistan. Og den femte ...

Halvorssen tar en kort pause før han fortsetter med et resonnement. Det er tydelig at han vet det femte landet vil overraske.

- Saudi-Arabia er et diktatur som henretter folk bare fordi man elsker noen, som for eksempel homofile. Men innbyggerne får lov til å forlate landet. Men man kan ikke forlate Ekvatorial-Guinea eller Nord-Korea uten tillatelse fra myndighetene. Når du ikke engang har lov til å forlate landet, er det ganske drøyt. Dette gjelder også for cubanere. I Cuba må de spørre om tillatelse for å reise ut av landet. Og det gjør deg til en fange. Så Cuba vil være det femte verste landet. Absolutt.

- Men handelsblokaden med Cuba blir jo trolig opphevet. Er ikke det et tegn på bedring?

- De bruker betegnelsen «blokade» med vilje. Fordi de vil late som at folk ikke kan komme seg ut, og bruker det som en unnskyldning for at folket er fattige. Men hva er egentlig embargoen? Embargoen er at ingen selskaper i USA kan gjøre forretninger med Cuba. Men de har en liste med unntak. Og unntakene gjelder tusenvis av produkter som for eksempel legemidler, medisinsk utstyr og mat. Det er så mange forskjellige ting som man kan handle. Resten av verden handlet med Cuba. Du kan få serranoskinke, sveitsisk ost og fransk vin på Cuba. Cuba trengte embargoen fordi det var unnskyldningen de brukte på hvorfor alle var så fattige. Det var også unnskyldningen de brukte for å vise omverden at de ble undertrykt av USA. Det er én av de største svindlene i menneskets historie, sier han, og legger til at det cubanske regimet er helt suverene når det gjelder propaganda.

- Folket har lidd forferdelig på grunn av én familie som bestemte seg for å ta over landet og herske akkurat som de ville. De lurte folk til å tro at de ønsket å skape sykehus og gode utdanningsinstitusjoner.

- Hvem synes du er verst, Raul eller Fidel Castro?

- Hva er verst av aids eller kreft i fjerde stadium? Det er ingen forskjell. Raul er mye mer interessert i å gjøre Cuba kapitalistisk, fordi han ønsker å bli rikere enn han allerede er. Men han vil ikke oppgi makt. Derfor har det ikke vært noen reell endring. Du kan snakke med enhver menneskerettsforkjemper på bakken, og de vil si at det ikke har vært noen endring. Det er fortsatt samme antall arrestasjoner, og de samme problemene.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Hva med situasjonen i hjemlandet ditt, Venezuela?

- En tragedie.

- Jeg har ikke lov til å reise tilbake dit. De ville ha arrestert meg. Hver måned er jeg på (venezuelansk red.anm.) TV hvor de viser fram bilde av meg, og angriper meg konstant.

- Hvordan er det ikke å kunne besøke hjemlandet sitt?

- Jeg har et nytt land.

- Som er?

- Norge.

- Jeg er norsk statsborger. Den venezuelanske staten nekter å fornye passet mitt. Så jeg er hovedsakelig norsk. Jeg reiser kun med mitt norske pass.

- Du nedstammer fra Venezuelas første president?

- Første og andre. Men det er irrelevant. Det er trivielt.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Drar på «hippiefestival»
Han er ikke veldig interessert i å snakke om seg selv, men letter likevel litt på sløret.

Når Halvorssen skal ha det gøy, drar han ikke på ferie til St. Tropez sammen med de andre rikingene. Han drar på festival - cirka annethvert år - til den myteomspunne «hippiefestivalen» Burning Man i Nevadas ørken.

- Det er det største feiringen av kunst jeg noensinne har sett. Det er en oppsiktsvekkende fest. For syv år siden var det nesten ingen nordmenn der. Nå er det mellom 30 og 40 nordmenn som deltar. Det er en fantastikk samling av folk.

- Så det er ikke bare en hippiefestival?

- Nei, det er ingen hippiefestival. Jeg har møtt flere suksessrike folk der enn noe annet sted. Nettavisen burde sende deg dit for å dekke det.

- Du er en liberalist og tilhenger av filosofien til John Stuart Mill?

- Ja, fordi jeg mener staten er den største overgriperen når det kommer til brudd på menneskerettigheter. Jo større staten er, jo større omfang av menneskerettsbrudd. Jeg tror på makt på lokalt nivå, som kan stå til ansvar for sitt folk. Jeg er ikke tilhenger av store sentrale myndigheter som ikke blir holdt ansvarlig, hvor det er millionærer som er adskilt fra alle andre, og de bor i palass og har egentlig aldri kontakt med folket, bortsett fra når de driver valgkamp. Jeg er motstander av en stor stat.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Aldri, aldri Trump
Apropos millionærer med regjeringsmakt - Halvorssen er svært oppgitt over kandidatene i den amerikanske valgkampen. Halvorssen, som også er en filmprodusent, har ikke helt klart å la være å engasjere seg i USA-valget.

- Har du sett Trump-videoen min?

- Ikke? Åh, jeg sender den til deg med en gang.

Han tar fram to telefoner og logger seg inn på Facebook, og sender videoen.

- Dette er en mann som ikke har respekt for menneskeliv.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Halvorssen er heller ingen stor tilhenger av tidligere utenriksminister Hillary Clinton, som han mener har finansiert diktaturer og regimer rundt om i verden.

- Men hva om du måtte velge mellom Clinton og Trump?

- Heldigvis slipper jeg det, fordi jeg ikke stemmer.

- Men hvis du setter meg på sannhetsserum: Aldri, aldri, aldri Trump.

- Men jeg bor i USA, så dette er viktig for meg.

Fox News tabbet seg litt ut da de hanket inn liberalisten Halvorssen for å snakke negativt om sosialisten Bernie Sanders. Men for Halvorssen spiller det ingen rolle om diktaturer er høyre- eller venstreorientert. Diktatur er diktatur. Til Fox News’ store overraskelse, hadde Halvorssen positive ting å si om Sanders, som han også har donert penger til.

- Jeg tipper det var et sjokk her i Norge. Klassekampen skrev en artikkel om det.

- Er sosialisme en bra eller dårlig ting?

- Det kommer an på hvordan man definerer det, og hvorvidt det er konstitusjonelt eller ikke. Norge og Sverige har hatt sosialistiske regjeringer. Jeg kan være uenig om hvorvidt det er bra eller dårlig for økonomien. Men det betyr ikke slutten for landet. Men i noen land betyr det slutten, fordi sosialisme er et fantastisk redskap å bruke som et påskudd til å bryte menneskerettigheter. Det er det Castro har gjort. Derfor står det skrevet på toppen av bygninger «Sosialisme Muerte», som betyr sosialisme eller død. De har brukt sosialisme som påskudd til å bryte menneskerettighetene til innbyggerne sine i 57 år. De kunne kalt det (ideologien) noe annet. De kunne kalt det «juche» som de kaller det i Nord-Korea. Det spiller ingen rolle hvilken filosofi det er, så lenge man bruker makt til å tvinge det på folk, og tar del i drap for å gjøre det.

- Jeg er ikke enig i omfordeling av rikdom på et empirisk grunnleggende nivå. Jo mer folk får beholde av sine egne penger, jo mer penger vil de være i stand til å skape. Man fjerner ikke fattigdom ved å omfordele, man fjerner fattigdom ved å skape.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Jeg ble kalt en mark som spiser dritt
Halvorssen har tilbrakt mye tid i Norge. Ifølge ham selv pleide han å besøke Norge tolv ganger i året, før han fikk en canadisk kjæreste som opptar mye av tiden hans. Men han har verken hørt om «gullrekka» eller den obligatoriske fredagstacoen.

- Når ble du norsk statsborger?

- Da jeg ble født. Og så ved fylte 21 år gikk passet mitt ut på dato (foreldet). Siden jeg ikke hadde bodde her, hadde jeg ikke rett til det (norsk statsborgerskap) ettersom jeg også var venezuelansk, men Norge har besluttet å anerkjenne at jeg alltid har vært en statsborger.

- Dette er første gang jeg forteller media at jeg er norsk statsborger.

- Vet du når den norske grunnloven ble skrevet?

- Ja.

- Og jeg vet alt om Norges grunnlovsdag. De siste åtte årene har jeg vært til stede (i Norge) hver eneste 17. mai. Jeg var faktisk hos Utenriksdepartementet i år for å feire 17. mai, hvor den cubanske ambassadøren, en kvinne, kalte meg en mark som spiser dritt.

- Er det sant?

- Ja. Den cubanske ambassadøren til Norge kalte meg en mark.

- Jeg svarte med å gratulere henne fordi Cuba har skapt et fantastisk heltemodig folk, som har mye mot og tapperhet og som har stått opp mot tyranni. Hun sa at de alle var leiesoldater, at de får betalt.

- Jeg sa «jeg vet ikke om de får betalt, men du får betalt, fru ambassadør, eller jobber du gratis?». Det likte hun ikke, og sa til meg at jeg ikke hadde noe troverdighet. Rundt 60 sekunder senere sa statsministeren (Erna Solberg) hei til meg. Så det var en veldig interessant kontrast på Utenriksdepartementets 17-maimottagelse.

- Noen minutter senere traff jeg på Jan Tore Sanner, som hadde opplevd en hendelse med den forrige ambassadøren fra Cuba noen år tilbake, som hadde kalt ham en mark og en insekt. Dette er måten de umenneskeliggjør på. Diktaturer liker ikke å se på opposisjonen som menneskelig. Hvis du ikke omtaler dem som menneskelig, kan du gjøre ting mot dem, og det er akseptert. Dette er propaganda. Det strekker seg helt tilbake til nazismen som kalte jøder for «rotter». Og i Rwanda da stammer kalte hverandre for kakerlakker. Det er det samme. Det er det de gjør, dessverre.

Nettavisen har ikke fått bekreftet historien fra Jan Tore Sanner, men det er en kjent sak at Sanner er en forkjemper av menneskerettigheter på Cuba. Høyre-politikeren har også nominert cubanske menneskerettsaktivister til Nobels fredspris.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Flaut å snakke norsk
- Du snakker fire språk flytende, engelsk, fransk, spansk og portugisisk?

- Stemmer. Norsk er neste.

Men han vedkjenner at han kan både snakke og forstå litt norsk.

- Ja, ja. Men jeg kommer ikke til å snakke norsk før jeg mestrer det uten en aksent. Så jeg nekter å snakke norsk. Det er flaut. Jeg har en plan om å bo her en stund, og lære meg det.

- Så du snakker fem språk, men bare fire av dem flytende, uten aksent?

- Eh, du stiller mange spørsmål.

Selv om intervjuet er langt på overtid, gir den høflige Halvorssen aldri noe vink om at han har et hektisk program. Når intervjuet avsluttes, forsvinner han ut i folkemengden - bestående av personer som vier sitt liv til å kjempe for fundamentale menneskerettigheter.

Den cubanske ambassaden i Norge har fått tilbud om tilsvar, men har ikke svart på Nettavisens henvendelse. Den russiske ambassaden har følgende kommentar til anklagen om at de tidligere har forsøkt å snike seg inn på konferansen under falsk navn.

- Vi anser disse anklagene som et mislykket forsøk på å rettferdiggjøre den manglende interessen for konferansen fra ambassadens side, skriver presseattaché Andrey Kulikov i en e-post til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken