Gå til sidens hovedinnhold

- Det er helt sykt

Fikk valget mellom å bli sykmeldt i ni måneder eller betale 13.000 kroner.

(SIDE2:) Ove Andersen fikk valget mellom å bli sykemeldt i ni måneder eller betale 13.000 kroner.

40-åringen fra Kristiansand har en aktiv jobb, og er glad i å trene. Under en løpetur i oktober kjente han plutselig at det skjedde noe i kneet.

- Jeg gikk til legen, men han sa at det var så lang ventetid på å få tatt bilder at det trolig ikke var noe poeng. Han regnet med at smertene ville gå over, forteller Andersen.

Undersøkelse etter ti uker
Men etter to og en halv måned var ikke beinet blitt bedre. I slutten av desember gikk Andersen tilbake til legen, som sa at han kunne få en time for å ta bilder av kneet i mars.

- Jeg synes det er helt sykt at det skal ta ti uker bare å få tatt et bilde, sier Andersen.

Men til hans overraskelse foreslo legen også et annet alternativ.

- Men han sa at jeg også kunne velge å «kjøpe meg fram i køen», forteller han.

SE OGSÅ: Støre med ti grep for bedre sykehus

Time etter to dager
Andersen kontaktet selv Røntgensenteret i Kristiansand der han hadde fått time, for å høre om han kunne rykke fram i køen hvis han betalte av egen lomme.

- De beklaget at de ikke hadde time allerede neste dag, men jeg kunne få time i løpet av et par dager, forteller han.

MR-undersøkelsen, som kom på rundt 2000 kroner, viste at Andersen hadde fått to rifter i menisken, og en operasjon måtte til.

LES GUNNAR STAVRUMS KOMMENTARER:

Privat helse tidoblet under Stoltenberg

Forsikrer seg mot Helse-Norge

Ni måneder ventetid
I begynnelsen av januar henviste derfor fastlegen han til Teres Sørlandsparken i Kristiansand. Han regnet med at Andersen ville få operasjonen i løpet av et par måneder.

- Det gikk halvannen uke uten at jeg hørte noe, så da ringte jeg og fikk vite at jeg hadde fått time først i september, forteller er oppgitt Andersen.

Han spurte derfor rett ut om han kunne kjøpe seg fram i køen.

- De vil ikke kalle det å kjøpe seg fram, men jeg kunne «ta det privat». Da kunne jeg få time etter to-tre uker, sier Andersen.

Havnet du i helsekø og valgte en privat løsning i stedet? Tips meg på annemarte.norevik@nettavisen.no

- Merkelig
For Andersen sto valget mellom betale 13.000 kroner, eller å sykemelde seg til september. Etter noen runder gikk derfor arbeidsgiveren med på å betale operasjonen, som Andersen skal gjennomføre onsdag.

- Jeg synes det er merkelig at det i et land som Norge skal ta ni måneder å få tatt en operasjon som det viser seg at de har kapasitet til å ta i løpet av noen uker, sier han.

- Det virker som det offentlige har bestemt at det bare skal utføres så og så mange operasjoner, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Den aktive 40 åringen ble nylig far for andre gang, og for ham var det ikke noe alternativ å vente.

- Hvis ikke jobben hadde betalt, hadde jeg nok lånt penger og tatt operasjonen likevel. Jeg er glad i å være aktiv og løpe, og med en liten baby er jeg avhengig av å kunne hjelpe til hjemme, sier han.

- Må fordele operasjonene
Klinikkleder ved Teres Sørlandsparken, Per Kristian Hansen, forklarer at slike situasjoner oppstår på grunn klinikkens avtale med Helse Sør-Øst.

- Årsaken er at vi har blitt tildelt et antall offentlige operasjoner av Helse Sør-Øst. Det er 236 i tallet, og de må fordeles ut over hele året. Vi må forholde oss til den avtalen, forklarer Hansen til Side2.

- Med den nåværende rammeavtalen kan vi operere 18-20 menisker. Vi har imidlertid ganske god kapasitet, og når vi fordeler de offentlige operasjonene over et år, så blir det åpninger for private operasjoner og for folk med helseforsikringsordninger, utdyper klinikklederen.

Mer fra Nettavisen:

Han forteller at det er flere som får støtte av jobben, ofte gjennom forsikringsavtaler, til å foreta en operasjon.

Hansen har imidlertid forståelse for at folk reagerer, når de får høre historier som Ove Andersen sin.

- Ja, folk ønsker å operere kjapt og reagerer når de får høre at de kan gjøre det raskere privat. Men når de får beskjed om at det er lang ventetid, spør 90 prosent om det er et annet alternativ. Da får de beskjed om at de kan gjøre det privat, forteller Hansen.

- Så det handler rett og slett om at vi er så populære, ler klinikklederen.

Helse Sør-Øst: - Vi har kapasitet
Helse Sør-Øst kjenner ikke til Andersens tilfelle, men antar at han ikke har sjekket mulighetene sine godt nok.

- Vi kjenner ikke til denne saken, annet enn gjennom Nettavisens gjengivelse. Men det kan se ut som om denne pasienten, eller hans arbeidsgiver, har pådratt seg unødvendige kostnader, sier Tone E. Westbye til Side 2.

Hun er leder prosjeket «Raskere tilbake» ved Helse Sør-Øst RHF, en ordning som er etablert for å hindre unødvendig langvarig sykefravær.

- Gjennom ordningen har vi god kapasitet og tilbud innen ortopedi, også når det gjelder kneoperasjoner. Helse Sør-Øst RHF har avtaler med fire private sykehus som alle har under seks ukers ventetid for behandling. Dette kommer i tillegg til tilbud i egne helseforetak innen Raskere tilbake-ordningen, sier hun.

Westbye understreker at alle de private sykehusene, Aleris, Volvat medisinske senter, Drammen private sykehus og Colosseumklinikken, ligger i Oslo-området, men at reisekostnadene blir dekket av det offetnlig.

- Vi kjenner ikke årsaken til at fastlegen i denne saken ikke henviste pasienten til ”Raskere tilbake”-ordningen, sier hun.

Havnet du i helsekø og valgte en privat løsning i stedet? Tips meg på annemarte.norevik@nettavisen.no

Kommentarer til denne saken