De hadde satt seg inn i leiebilen, og skulle bare handle noe å spise. Da de kom ut igjen, var bilen tom. Familien Thoresen opplevde alle familiers feriemareritt, skriver Sarspsborg Arbeiderblad.

- Det er helt tragisk. Alt er vekk. Alt, sier en tydelig frustrert Gry Thoresen på telefon fra Spania.

Sarpsborg-familien dro tirsdag mot sørligere breddegrader for en bedre sommerferie. Da Gry, Jan Erik og sønnen Sander skulle inn for å handle i en lokal forretning på vei til leiligheten i Calahonda, ante de fred og ingen fare. Ti minutter senere var ferien ødelagt.

Låste bilen igjen
Vi kom tilbake i bilen og låste den opp. Lommebøker, mobiltelefoner, solbriller, kredittkort, pass, Sanders datamaskin. Koffertene var også vekk. Absolutt alt var borte. Og bilen, den var låst også etter tyvene var ferdig. Jeg forstår ikke hvordan de har gjort det. Vi hadde også dratt over slik at det ikke ble innsyn bak i bilen, sier hun.

Nå tror familien at de aktuelle tyvene kan ha fulgt etter helt fra flyplassen der de hentet sin leiebil.

Kan ha fulgt etter
- Vi gikk inn på McDonald's og spurte en i kassa. Hun ble med ut, og det første hun gjorde var å rive av reklamemerket fra bilutleieselskapet. Hun var ganske sikker på at de hadde fulgt etter helt fra flyplassen.

- Merket dere ingenting?

- Det eneste vi så, var at en bil sto parkert tett opptil vår. Vi tenkte ikke så mye over det, utover at vi sto veldig trangt. Da vi kom tilbake, var den kassebilen borte, og bilen vår tømt, sier Thoresen.

- Å miste solbriller og penger er ikke det verste, men datamaskinen til Sander hvor han har personlige ting er verre. Å ha pass og bankkort på avveie er heller ikke spesielt hyggelig, men vi har fått sperret kortene.

Det lokale politiet har heller ikke vært til veldig stor hjelp.

- De forstår jo ikke engelsk, så vi må ned ditt hver dag for å lete etter tolk. Det er ikke akkurat en selvfølge at en tolk er der når du trenger det.

- Men vi har snille folk hjemme. Et vennepar som skal hit tar med seg reservenøklene til bilen vår, så vi kommer oss hjem når ferien er over. Nødpass må vi også fikse, sier hun.

- Ta med deg verdisakene!
Harald Hollerud i Europeiske Reiseforsikring er kjent med problemet der biler blir tømt.

- Det er ikke noe som forekommer ofte, men det kan skje at man blir frarøvet det man har i bilen. Det er noe vi har sett en del eksempler på, ikke bare i Spania og Europa, men for eksempel så nært som ved Liseberg i Göteborg, sier Hollerud.

- Det som er veldig viktig å tenke på, er å sørge for å være på den sikre siden. Ta med de viktigste verdisakene, selv om du kun er vekk noen få minutter. Det kan være skadeforebyggende.

At det er en norsk familie i Spania som nå har blitt frastjålet sine ting fra en leiebil, er neppe tilfeldig.

- Det er dessverre slik at vi nordmenn som kjører leiebiler blir et attraktivt bytte for tyvene. Vi må være ekstra oppmerksomme, sier han.

Hollerud peker også på at det er viktig at innsynet til bilene blir tatt vekk, noe familien Thoresen for øvrig sørget for.

- Det er viktig at tyvene ikke «får noe gratis» og ser rett inn i bilen.

- Parker gjerne på steder det er mange biler ellers, og tøm bilen helt på natten, avslutter Hollerud.

Les flere saker i Sarpsborg Arbeiderblad