Gå til sidens hovedinnhold

– Det er ikke er så mye sinne lenger - bare savn og minner

Ingvild Kjenne (18) skulle vært på Utøya for å møte en venn fredag 22. juli 2011. Hun har fremdeles vondt for å fatte at vennen ble drept, mens hun ble hjemme.

OSLO: – Jeg sliter veldig med det i ettertid at jeg egentlig skulle vært der og kanskje kunne ha gjort ting på en annen måte. Jeg er ikke medlem av AUF eller noe slikt. Jeg skulle bare ut for å møte ham, sier 18-åringen.

Hun er en av de mange som er i byen i forbindelse med minnemarkeringen i regjeringskvartalet og minnegudstjenesten for 22. juli-ofrene i domkirken – og som har sterke følelser denne dagen.

Forandet for alltid

Verken hun eller venninnen orker å snakke mer konkret om han som ble drept sammen med de andre skrekkslagne ungdommene for to år siden.

Men Nittedal-jenta orker å fortelle om hvordan 22. juli har forandret henne for alltid.

– Jeg tenker på en annen måte. Jeg lever på en annen måte. Alt er så rart ennå. Men jeg kjenner at det ikke er så mye sinne lenger. Det har gått over. Men savnet og minnene er sterkt ennå, sier Kjenne.

Foran domkirken er det konstruert et stort hjerte ved hjelp av kantsten. I formiddagstimene i dag har mange strømmet til stedet for å fylle hjertet med blomster.

Les også: Se hva Jorunn fant på t-banen på rettssakens første dag

– Vil markere så lenge jeg lever

En av de første til å legge ned roser på stedet, var Elisabeth Throndsen (73) fra Nordstrand.

– Så lenge jeg lever, kommer jeg til å markere 22. juli på min måte. Nå skal jeg ha en dag til ettertanke og tenke på de mange som mistet livet på den forferdelige måten. Tenke på hver enkelt av ungdommene som måtte avslutte livet i angst, sier Throndsen.

Nordstrand-kvinnen, som var på Paleet sammen med et av barnebarna da bomben smalt for to år siden, kommer også til å sende mange tanker til dem som savner sine nærmeste i dag.

– Jeg har barn og barnebarn, og jeg føler med den sorgen foreldrene har. Den vil aldri slippe taket, sier hun.

– Blir satt tilbake til 22.juli

Familien Larsen/Hesselberg fra Oslo og Trondheim var også på plass ved hjertet foran domkirken med blomster i dag. De føler at 22. juli har forandret oss.

– Man merker det jo når man ser på ting som har hendt i nyhetene. Da skjer det helt automatisk at man blir satt tilbake til 22. juli, sier Tom Roger Larsen (32), opprinnelig fra Oslo – nå Trondheims-mann.

– Nå tenker man jo at slikt kan skje. Det kan skje her og det kan skje når som helst, sier Cecilie Hesselberg (32) fra Trondheim, som sammen med Larsen er på ferie i Oslo med datteren Benedicte.

Tom Rogers mor, May Larsen (50) fra Bjølsen mener at terrordagen endret nordmenn til det bedre, og at det gjelder fortsatt – to år etter.

– Jeg tror motivet til å bry seg er blitt bedre, sier hun.

Minnegudstjenesten i domkirken startet klokken 12.

Les også: – Jeg håper at alle minnes de første dagene etter terrorangrepene

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen