Gå til sidens hovedinnhold

- Det er ikke instruksen det er noe galt med

«Uakseptabel tidsbruk», sier 22. juli-kommisjonen om den første delen av politiaksjonen på Utøya.

OSLO (Nettavisen): 22. juli-kommisjonen setter pekefingeren på sommel, kommunikasjonsrot og dårlig koordinering av ressurser når det gjelder den første delen av politiaksjonen mot Utøya 22. juli i fjor.

- Jeg opplever at kommisjonen har laget en veldig god og bred gjennomgang, sier leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund til Nettavisen i en kommentar. Han var til stede på SAS Radisson mandag da 22. juli-kommisjonen presenterte sin rapport, som på flere områder er knusende for politiet.

Johannessen sier belastningen for enkelte tjenestemenn vil være stor, men at mye av kritikken er som ventet. Kommisjonen beskriver blant hva de gjorde og ikke gjorde de første polititjenestemennene som ankom landsiden ved Tyrifjorden etter at alarmen hadde gått og hvordan den første delen av politiaksjonen er «historien om ressursene som ikke fant hverandre».

HTML EMBED
Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund

- Tøft for enkeltindivider
- Dette er tøft for politiet samlet sett og for enkeltindivider, men det viktige nå er å ta dette videre i læring, ressurser og opplæring. Her er det blant annet avdekket hvordan mangler som blir avdekket under øvelser ikke blir fulgt opp og rettet, sier Johannessen.

- Det var flere muligheter for politiet til å ta seg raskere ut til Utøya enn det de gjorde, sa kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv blant annet da hun presenterte rapporten.

Flere båter var tilgjengelig
I rapporten pekes det blant annet på at det var flere båter tilgjengelig i området, båter politiets beredskapstropp ikke ble oppmerksom på. Rapporten peker videre på at når beredskapstroppen kom seg i båten og dro mot Utøya - med overlast - skjedde det fatale feilvurderinger.

Tenkte ikke taktisk
At så mange politifolk gikk i den samme båten, skyldtes ikke polititaktiske vurderinger, men rett og slett tjenestemennenes eget ønske om å være med i aksjonen. Resultatet ble forsinkelser da politiet fikk motorstopp og de måtte rekvirere andre båter for å ta seg fram.

Framrykkingen mot Utøya foregikk i to båter. Den som kom raskest fram var på Utøya klokka 18.27, den andre ett minutt senere.

Kunne vært der 11 minutter tidligere
Overlastingen av politibåten forsinket politiets ankomst på øya. «Båten kunne lastet med seks personer, og uten motorproblemer, vært på Utøya om lag kl. 18.16», heter det i kommisjonens rapport, altså elleve minutter tidligere.

Flere ungdommer ble drept i minuttene før Breivik ble pågrepet klokka 18.35.

Skyting pågår-instruksen
Kommisjonen har blant annet sett på politiets instruks om øyeblikkelig aksjon. Konklusjonen er at instruksen er god nok, men at de første politifolkene som rykket ut og deres overordnete ikke klarte å aksjonere i tråd med instruksen.

- Det er ikke instruksen det er noe galt med, men tolkningen av den, svarte kommisjonsmedlem Ragnar Auglend på Nettavisens spørsmål.

HTML EMBED
Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?