Gå til sidens hovedinnhold

- Det er jo bare hvite menn i filmen

Slik reagerte ugandere da de endelig fikk se den verdensberømte Kony-filmen.

Den 30 minutter lange kampanjefilmen Kony 2012 har i løpet av en uke blitt sett av titalls millioner mennesker. Skaperne bak filmen, organisasjonen Invisible Children, sier hensikten er å skape oppmerksomhet rundt Joseph Kony, som leder den brutale Herrens motstandshær (LRA) i Uganda og Kongo, og få ham stilt til ansvar.

Kony anklages for å ha kidnappet 30.000 barnesoldater de siste 20 årene, og brukt dem som kanonføde mot de ugandiske regjeringsstyrkene.

Utsatt for Konys herjinger
Selv om filmen har hatt et enormt publikum i den vestlige verden, er det få ugandere som har sett Kony 2012. I en liten landsby i Lira-distriktet i Nord-Uganda bor det svært mange mennesker som led under Konys herjinger i 20 år. Nå har Kony som kjent flyktet fra Uganda til et av nabolandene.

Men mange av ofrene sitter fortatt igjen i landsbyen, skadet for livet.

De har ikke internettforbindelse, og kan dermed ikke se filmen som en hel verden snakker om.

Viste Kony-filmen til ofrene
Men tirsdag sørget hjelpeorganisasjonen African Youth Initiative Network for å sette opp et filmlerret i landsbyen og viste Konys ofre den omstridte filmen.

- Det hadde vært bedre om folk i Nord-Uganda hadde fått se filmen først og sagt: Dette er vi enig i. Hvis vi ikke hadde tatt med filmen ned hit, så hadde ingen gjort det, og da hadde de blitt helt ekskludert, sier Victor Ochen i African Youth Initiative Network til Al Jazeera.

Store folkemengder reiste inn til landsbyen for å få se filmen tirsdag kveld. Folkemengden forventet å se en film som dokumenterte deres egne lidelser.

- Er jo bare hvite menn
Men mange ble overrasket da de så at filmen handlet om en hvit far og hans sønn. De reagerte også på at de brutale handlingene som dokumenteres i filmen, skjedde for flere år tilbake.

- Vi ønsket å se at våre lokale folk hadde blitt drept. Men dette er jo bare hvite menn. Dette er annerledes fra Nord-Uganda, sier en av kinogjengerne etter filmframvisningen.

En annen kinogjenger ble kidnappet av Konys folk for flere år siden. Han mistet armen sin på en landmine da han forsøkte å flykte fra Herrens motstandshær.

- Støtende markedsføring
Uganderen har hørt om filmen på lokalradioen, og sier han støtter filmens budskap, men mener markedsføringsmetodene er støtende.

- Hvis folk i de landene bryr seg om oss, så ville de ikke kle seg med T-skjorter med bilde av Kony. Det vil i så fall hylle vår lidelse, sier han til Al Jazeera.

Her kan du se Kony 2012.

HTML EMBED
Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021