Gå til sidens hovedinnhold

- Det er klart jeg er forbannet

Eirik Jensens siste sjanse - risikerer 21 års fengsel:

- Det blir sikkert ikke noe hjertelig gjensyn med Cappelen, sier Jensen til Nettavisen.

BORGARTING LAGMANNSRETT (Nettavisen): Onsdag morgen starter rettssaken der den tidligere politimannen Eirik Jensen står tiltalt for grov korrupsjon og smugling av 13,9 tonn hasj (se egen faktaboks under).

I september 2017 ble Jensen enstemmig dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett, mens hasjbaronen Gjermund Cappelen ble dømt til 15 års fengsel for grov korrupsjon og innførsel av 16,7 tonn hasj. Cappelen ble tilkjent seks års strafferabatt for å ha snakket Jensen inn i saken, men anket straffutmålingen.

Cappelen erkjente straffskyld kort tid detter at han ble pågrepet i sitt hjem i desember 2013 og har sittet varetektsfengslet siden.

Jensen har hele tiden nektet straffskyld.

Les også: Dette skjedde bak lukkede dører da juryen avgjorde Jensen-saken

Nettavisen traff på Jensen i garasjen ved siden av tingretten onsdag morgen. Han var tydelig på at gjensynet med Cappelen ikke blir hyggelig.

- Det har jeg ikke tenkt på i det hele tatt, men det blir sikkert ikke noe hjertelig gjensyn.

- Bærer du nag til ham?

- Cappelen har levd godt på mine støttefunksjoner i veldig mange år så det er klart jeg er forbannet på det som har skjedd i disse rettsrundene.

- Ventetiden har vært krevende

- Vi har forberedt oss godt, gått gjennom og finlest enda flere dokumenter. Vi mener også at vi har funnet nye momenter som viser andre ting enn det påtalemyndigheten mener har skjedd på tidslinjene, sier Eirik Jensen til Nettavisen gjennom sin samboer Ragna Lise Vikre.

Tidslinjene til Spesialenheten har vært et sentralt bevis. Her mener de å kunne dokumentere kommunikasjon mellom Jensen og Cappelen og hvordan de har samarbeidet om hasjinnførsler til Norge.

- Vi har funnet nye ting vi ikke har sett før som vi mener kan bidra til frifinnelse, sier Jensen.

- Vi har gått gjennom de forklaringene som ligger til grunn for saken, og der mener vi det er oversett en hel masse, sier Jensen, som også slår fast at Vikre er hans aller viktigste støttespiller.

- Hun er den nærmeste jeg har, og en sparringspartner med et visst temperement, så jeg får kjørt meg på argumentene mine som jeg må bruke i retten. Det er et samspill som er uhyre viktig, og det er ikke godt å si hvordan jeg hadde taklet dette alene.

Jensen-samboeren innrømmer at venteperioden har vært krevende.

- Vi har forsøkt å gjøre det beste ut av de månedene som har gått. Men usikkerheten som situasjonen bringer med seg, kan være rimelig tøff å leve med, sier Vikre til Nettavisen og før støtte på dette av Jensen.

- Venteperioden har vært belastende. Du lever ikke når du har en konstant skygge over livet ditt, men det er klart man også må se på de positive sidene. Vi har levd tett på hverandre i den perioden, sier den tidligere politimannen.

Verken Jensen eller samboeren ønsker å utdype hva de nye og mulige frifinnende bevisene kan være.

- Det kommer frem i retten.

Spesialenheten mener saken står seg som tidligere.

- Bevissituasjonen er mer eller mindre lik som ved forrige behandling i retten. Forberedelsen for oss har vært tilsvarende. Saken er alvorlig fordi tiltalen gjelder grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelser mens tiltale var ansatt i politiet, skriver nestleder i Spesialenheten Guro Glærum Kleppe i en mail til Nettavisen.

Uvanlig rettslig drama

Heller ikke Cappelens forsvarer Benedict de Vibe lar seg skremme av utspillet til Jensen om funn av frifinnende bevis.

- Saken, slik den foreligger nå, er en blåkopi av det vi var gjennom i forrige runde. Men Jensen står fritt til å fremføre det han mener er nye ting, men jeg kan vanskelig se at det blir noe annerledes. For Cappelen sin del er han nå opptatt av å få satt et endelig punktum og få en dom han kan forholde seg til, sier de Vibe til Nettavisen.

- Hvor viktig er det for din klient at Jensen blir domfelt med tanke på straffeutmåling og hans troverdighet?

- Hans sak står ikke og faller på om Jensen blir dømt. Jeg skal ikke uttale meg om en dom, det er det retten som skal ta stilling til, avslutter de Vibe.

Da ankesaken gikk i Borgarting lagmannsrett, utspant det seg at vanvittig rettsdrama. Juryen frikjente Jensen for hasjsmugling, som er det mest alvorlige forholdet han er anklaget for. Domfellelse på dette punktet alene gir 21 års fengsel. Men juryen mente han var skyldig i grov korrupsjon.

Men de tre fagdommerne (se egen artikkel under om hvordan juryordningen fungerte) mente at Jensen utvilsomt var skyldig både i hasjsmugling og korrupsjon og satte kjennelsen fra juryen til side. Resultatet til juryen ble altså annullert, noe som er årsaken til at hele ankesaken nå skal behandles på nytt.

Jensen hadde forberedt seg på at han skulle i fengsel og ankom Borgarting lagmannsrett med er ferdigpakket bag. Han gikk i stedet hjem som en fri mann den ettermiddagen, 28. januar i fjor.

Les også: Slik fungerte juryordningen

Dette er bevisene

I tillegg til Spesialenhetens tidslinjer er dette er en forenklet oversikt over de viktigste bevisene mot Eirik Jensen:

  • Gjermund Cappelens forklaring. I Oslo tingretts dom går det frem at hasjsmuglerens forklaring støttes av et omfattende og overbevisende bevismateriale.
  • Spaningsvideo av Jensen og Cappelen som møtes i skjul.
  • SMS-er mellom Jensen og Cappelen, og Cappelen og resten av hans hasjnettverk.
  • Kontantinnskudd Jensen har foretatt fra det Spesialenheten mener er fra en ukjent kilde (altså ikke lønn fra arbeidsgiver osv).
  • Oppussing av et bad til 292.000 kroner.
  • En falsk kvittering i forbindelse med oppussing av badet.
  • Forbruksanalyse på Eirik Jensen som viser et overforbruk.

Her kan du lese mer om bevisene som kan få Jensen dømt til 21 års fengsel.

Få dager før dommen falt i Oslo tingrett, uttalte Vikre at ventetiden var det som føltes som det verste. Hun er innforstått med at det blir mye venting nå også. Saken er berammet til 27. mars 2020. Det er usikkert om den endelige dommen blir klar før sommerferien neste sommer.

- Jeg er 61 år, så det sier seg selv at dersom det blir en dom, så blir det komplisert å forholde seg til, sa han til Nettavisen i januar 2018.

Kommentarer til denne saken