Gå til sidens hovedinnhold

- Det er knapt en statsleder her

Klimatoppmøtet i skyggen av eurokrisen.

Klimakonferansen i Durban i Sør-Afrika nærmer seg sluttfasen i forhandlingene om en ny global klimaavtale.

Noen delegater hevder det er lite framgang å spore i forhandlingene, og antyder at EU-toppmøtet på torsdag og fredag stiller klimakonferansen i skyggen, ifølge BBC.

Det er to viktige hovedtemaer som drøftes på klimatoppmøtet. Det ene er en videreføring av Kyoto-protokollen, som omhandler utslippskutt for rike land, mens det andre spørsmålet omhandler en global klimaavtale som gjelder for samtlige nasjoner.

I tillegg forhandles det om en rekke andre tiltak som klimafinansiering, finansiering av tiltak mot avskoging og Det grønne klimafondet.

Glimrer med sitt fravær
Under klimakonferansen i København for to år siden, var mektige statsledere som Obama, Merkel, Sarkozy og Hu Jianto til stede under sluttspurten av forhandlingene. I år er imidlertid forhandlingene overlatt til ministerne.

- Det er knapt en statsleder her, med unntak av noen få som Jens Stoltenberg. Det tyder på at dette ikke er høyt prioritert. Hvis de trodde at det kom til å bli en god avtale, så hadde de vært her for å sole seg i glansen, sier klimaekspert ved CICERO, Steffen Kallbekken, til Nettavisen på telefon fra Durban.

En rekke utviklingsland, flere øystater og EU, samt noen land i Afrika og Sør-Amerika, ønsker å starte på prosessen med å få til en global klimaavtale så snart som mulig.

Men verdens største utslippsland ønsker å utsette prosessen. Brasil ønsker å starte prosessen først i 2015, mens Kina, India og USA skal angivelig ha ønske om en enda bredere tidsramme.

Argumentasjonen er at forhandlingene om en ny global klimaavtale bør først starte etter at FNs klimapanel har publisert sin neste statusrapport i 2013. Dermed kan beslutningene baseres på den nyeste forskningen, lyder argumentasjonen.

Kyoto-protokollen
Dessuten krever land som Kina, India og Brasil at Vesten må forplikte seg til en videreføring av Kyoto-protokollen.

EU er villig til å forplikte seg til en videreføring av Kyoto mot at det blir full enighet om et veikart til en global klimaavtale.

Det er miljøvernminister Erik Solheim som forhandler for Norge i Durban.

- Norge jobber knallhardt for å få offensive vedtak på klimakonferansen i Durban, med blant annet videreføring av Kyoto. Utfallet er fortsatt uvisst, skriver Erik Solheim på en Twitter-melding.

Det grønne klimafondet
Det grønne klimafondet er også en viktig kampsak, og Norge har sammen med Sør-Afrika og Mexico ledet arbeidet med å sette opp fondet. Men også her er det store utfordringer.

- Det er litt motstridende rapporter om Det grønne klimafondet, men de optimistiske mener det ikke er så stor avstand når det gjelder å få opprettet fondet. Men problemet er å fylle fondet med penger, sier Kallbekken.

Hensikten med fondet er å samle og distribuere 100 milliarder dollar i året. Pengene skal brukes til å finansiere klimatiltak i fattige land. Selv om det er overensstemmelse om reglene for fondet, er det likevel vanskelig å enes om hvor pengene skal komme fra.

- USA sier nei
Et forslag til finansiering av klimafondet er å skattlegge internasjonal skipsfart.

- Det er mye rykter, men det virker som at USA har sagt nei til internasjonal skatt på skipsfart, sier Kallbekken.

Statsminister Jens Stoltenberg holdt Norges hovedinnlegg på høynivådelen av klimatoppmøtet i Durban onsdag. Stoltenberg advarte mot at utviklingen går i feil retning, og at utslippene er større enn noen gang, og øker raskt.

- Vi har ikke råd til å feile i arbeidet med å få på plass en global klimaavtale, sa Stoltenberg.

- Verden trenger en global klimaavtale mer enn noen gang. La oss gjøre Durban til en ny start, sa statsministeren.

Kilder: BBC, Statsministerens kontor, CICERO.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken